miercuri, 3 februarie 2010

Toate maternităţile vor oferi posibilitatea de a naşte în picioare

Nu la noi. Se întâmplă în regiunea Andaluzia din Spania. A intrat acolo de curând în vigoare un Plan de umanizare a naşterilor, printre noile măsuri fiind şi aceea că femeile pot opta pentru naşterea în picioare. În picioare e o formă de a spune, de fapt există un fel de scăunele speciale pe care gravidele se aşează pentru a sta în poziţie verticală. Avantajul este că împingerea fătului este ajutată natural de gravitaţie şi totodată de forma coloanei vertebrale care permite un spaţiu mai mare fătului pentru a trece spre exterior.

În afară de asta, femeile andaluze vor mai avea posibilitatea de a fi însoţite în momentul naşterii de tatăl copilului, vor putea petrece o parte a travaliului în căzi cu apă caldă (pentru a ajuta la dilataţie şi a reduce durerile) şi vor putea alege ce tip de medicamente le vor fi administrate (pentru provocarea travaliului, reducerea durerii, etc.). După naştere primesc asistenţă pentru a învăţa să-şi hrănească corect copilul la sân.

Asta se întâmplă în maternităţile publice din Spania. La noi matenităţile se preocupă mai puţin sau deloc de confortul şi starea psihică a gravidei. Din contră. Citiţi aici o mărturie pentru a înţelege prin ce fel de traume trec sute de femei gravide din România în momentele care ar merita să fie printre cele mai frumoase din viaţa lor. De participarea taţilor la naştere, nici vorbă. În unele maternităţi, taţii nu sunt nici măcar lăsaţi să intre în interiorul clădirii, sunt ţinuţi la distanţă în curtea spitalului. De prea multe opţiuni în ce priveşte poziţia în timpul naşterii, iarăşi nici vorbă. Poziţia clasică, pe pat cu burta în sus, ore în şir, ca să-i fie cât mai comod doctorului să lucreze. Mda, e plin internetul de mărturii ca din infern ale femeilor care au trecut prin maternităţile publice din România. Ar fi mare nevoie de un ONG care să militeze pentru „umanizarea naşterilor” şi la noi.

În final, profit de ocazie pentru a semnala apariţia unei noi cărţi coordonate de doamna profesoară Mihaela Miroiu, împreună cu doamna Otilia Dragomir, având ca temă chiar acest subiect al naşterilor.

Lectură plăcută!


Detalii despre carte pe site-ul editurii Polirom.

2 comentarii:

ramai treaz spunea...

recunosc ca nu mi-am pus niciodata problema asta, dar sincer sa fiu, mie mi se pare ca e mai grea nasterea in felul asta.

Amalia spunea...

Sunt studii facute in culturi traditionale (populatii numite popular primitive)care sugereaza ca nasterea decurge in conditii mai bune asa. Il cunosc personal pe Wulf Schiwenhover, care a fost cercetator la Max Planck pana in 2008, cand a iesit la pensie. A colaborat cu el si Carmen Strungaru de la Universitatea din Bucuresti. Nu stiu cat a publicat ea, dar el a publicat mult pe aceasta tema dupa ce a observat populatiile din Papua Noua Guinee. Intamplator, acum 2 ani am vazut la un muzeu din Croatia ca si in aceasta zona nasterile ar fi avut loc tot in picioare. Deci situatia era asa si in Europa. Avantajele sunt multiple.