duminică, 7 februarie 2010

Mamelor, vă ordon, staţi acasă!

Pentru creşterea natalităţii, acum un an şi ceva s-a reintrodus indemnizaţia pentru creşterea copilului în funcţie de venituri, timp de doi ani. Zuper! Dar nimeni nu s-a gândit şi la mamele care şi-ar dori să se întoarcă totuşi la muncă, după un număr de luni de stat acasă. Dacă acele femei nu au bani de bone sau nu au bunici prin preajmă care să le dea o mână de ajutor, sunt obligate să stea acasă.

Şi mai problematică devine situaţia după ce copilul împlineşte 2 ani, când concediul s-a terminat. La grădiniţe copii sunt primiţi după vârsta de 3 ani. Aşa că, doamnelor, n-aveţi cu cine să vă lăsaţi copilul? Descurcaţi-vă!

Aţi vrea să existe mai multe creşe sau alte soluţii ca să puteţi să vă lăsaţi copilul în siguranţă cât timp munciţi? Neah! Ori vă daţi toţi banii de salariu pe o bonă, ori lăsaţi copilul prin vecini, ori ştiţi ce, mai bine mai staţi un pic acasă, se pare că Statul nu vă vrea pe piaţa muncii.

„Am căutat anul trecut să îmi înscriu fetiţa la creşă pentru a începe munca, însă sincer chiar nu am găsit un loc. Nu am altă posibilitate să o las cu bunicii şi stau eu acasă cu ea", ne-a spus Marilena Costea, o mamă de 28 de ani. (Sursa: Adevărul)

Citind ştirea din „Adevărul” din care face parte citatul de mai sus, realizezi că Statul nu numai că nu încurajează mamele să renunţe la concediul parental pentru a se întoarce la muncă, ci pe unele le obligă să stea acasă, neoferindu-le nicio o alternativă de creştere a copilului. Şi pe deasupra, se anunţă creşterea vârstei de pensionare a femeilor până la 65 de ani, aşa că, în curând nici bunicile nu vor mai fi disponibile pentru „serviciile sociale”.

Niciun comentariu: