miercuri, 23 mai 2012

Conferința Internațională "Gender and Politics under Communism – New Perspectives on Central and Eastern Europe"




În zilele de 24 și 25 mai 2012, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, organizează la Bucureşti Conferința Internațională Gender and Politics under Communism – New Perspectives on Central and Eastern Europe

Inițiativa oferă posibilitatea prezentării și cunoașterii noilor direcții și proiecte de cercetare care se opresc asupra funcționării regimurilor comuniste din perspectiva studiilor de gen. Se poate vorbi despre un feminism de tip marxist specific țărilor socialiste: care era natura politicilor de « promovare a femeilor » și care au fost rezultatele concrete în timpul regimurilor comuniste. Cum poate fi apreciată din punct de vedere cantitativ și calitativ reprezentarea politică feminină în comunism? Care sunt consecințele în țările post-socialiste? Abordarea va fi una pluri și transdisciplinară, consolidând colaborarea academică la nivel regional. 

marți, 22 mai 2012

Sistemul de vot uninominal majoritar şi reprezentarea politică a femeilor


Camera Deputaţilor a adoptat astăzi legea  votului uninominal majoritar într-un singur tur, aşa numitul „uninominal pur”. Efectele negative ale acestui sistem de vot s-au discutat îndelung în presă şi în mediul online în ultimele zile, printre acestea merită amintit faptul că opţiunile de vot ale alegătorilor vor fi distorsionate, că procente importante din voturi nu vor fi reflectate în Parlament şi că practic accesul de noi forţe politice în Parlament este anihilat.  Există chiar riscul ca partide medii, cu 15 – 20% din voturi la nivel naţional să nu fie deloc reprezentate în Parlament sau să fie reprezentate cu procente mici, de 2-3%, pentru că nu au câştigat colegiile uninominale. Nu degeaba acest sistem este numit „câştigătorul ia totul” (First Past the Post) . Efectul pe termen mediu şi lung este crearea unui sistem politic bipartid, adică o scenă politică dominată de două partide mari care guvernează prin rotaţie la intervale mai mari sau mai mici de timp. Cât de benefic va fi să avem două forţe politice dominante ale scenei politice într-o ţară cu democraţie fragilă ca România vom vedea.

Sistemul de vot uninominal majoritar este totodată cel mai nefavorabil sistem de vot pentru reprezentarea politică a femeilor, lucru unanim confirmat de cercetările întreprinse în ultimele decenii în această arie şi stipulat clar în diverse rapoarte ale unor instituţii internaţionale.

Comisia de la Veneţia a publicat un raport în 2008 referitor la impactul sistemelor de vot asupra prezentării femeilor în care arată, printre altele:

duminică, 20 mai 2012

Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe


Titlul de mai sus este un extras din Legea nr. 67/2004 privind alegerea autorităţilor administrației publice locale (articolul 6, aliniatul 1), lege în baza căreia se desfăşoară alegerile locale din 10 iunie 2012.

Ea vine în completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi care prevede la art. 23 alin. 3 că partidele politice au obligaţia /…/ să asigure reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaților în propunerea candidaţilor la alegerile locale, generale şi pentru Parlamentul European.

marți, 15 mai 2012

Modele pentru tinerele generatii: “Burlacul” si "Next top model"


Guest post scris de Elena D.

Canalul media utilizat cu cea mai mare frecventa de catre romani este televiziunea, 85% dintre acestia declarand ca se uita la televizor in fiecare zi sau aproape in fiecare zi, potrivit studiului Eurobarometru.
Cred ca toata lumea este de acord ca televiziunea este in momentul de fata principala sursa de informatii si de divertisment, in fata micului ecran isi petrec romanii cea mai mare parte a timpului liber, deci televiziunea este creatorul de modele din societatea romaneasca. Oricit de mult ne-ar placea sau displacea, asta este realitatea. O mare parte dintre noi traim, ne bucuram si suferim odata cu personajele noastre favorite din filme si emisiuni... sintem dependenti de stiri, cu cit mai scandaloase si mai violente, cu atit mai bine... doar violenta si sexul vind orice in ziua de azi... Si goana dupa audienta, din ce in ce mai acerba, impinge limitele din ce in ce mai departe...

Rindurile de mai jos mi-au fost inspirate de cateva emisiuni pe care le-am vazut in cursul timpului la tv; emisiuni care m-au impresionat neplacut. Ce mai  incolo si incoace, mi-au lasat un gust de-a dreptul amar...

Una dintre ele este "Burlacul", si cealalta este "Next top model". La prima am nimerit intr-o dimineata in care aveam de gind sa fac ceva gimnastica... si am lasat tv-ul sa mearga... Am vazut niste domnisoare care nu mai stiau ce sa faca sa impresioneze, sa intre in gratiile unui oarecare personaj de sex masculin. Se invirteau in fata lui extaziate, si toata atitudinea lor tipa " alege-ma pe mine ! alege-ma pe mine "; timp in care el le privea cam cum privesc eu pachetele de carne din galantar... sa o aleg pe cea mai potrivita pentru o friptura... Persoanele respective, de diferite virste, de diferite profesii, aveau un singur lucru in comun: vroiau sa cucereasca un barbat cu bani... si mi s-a parut ca nu aveau de gind sa se dea in laturi de la ceva ca sa il obtina. Le-am vazut birfindu-se intre ele, aruncindu-si intepaturi, comentindu-si una alteia tinuta, aspectul fizic, machiajul etc; cumva mi s-a parut o atitudine copilareasca, nepotrivita cu persoane care se prezentacu ca profesioniste in domeniile lor de activitate. Fiecare vroia sa impresioneze "tinta" prin calitatile fizice... un dans, un masaj erotic...

duminică, 13 mai 2012

Sprijină feminismul românesc!


Sprijină asociaţia Front pentru încă un 1 an de activitate. Direcţionează-i 2% din impozit!
Asociaţia FRONT a fost creată acum un an de zile. A organizat, printre altele, Slutwalk-Marşul Panaramelor pentru a denunţa hărţuirea stradală şi violenţele sexuale asupra femeilor (octombrie 2011). A participat la acţiuni de conştientizare asupra drepturilor femeilor şi a problemelor lor (protestul pentru a cere schimbarea Legii violenţei în familie – noiembrie 2011, protest de 8 martie în Piaţa Universităţii, acţiune de conştientizare asupra hărţuirii sexuale a femeilor în spaţiul public – martie 2012). A derulat proiectul „Gender roles in different social contexts and societies - Bulgarian, German, Roma, Romanian” prin programul Tineret în Acţiune. A oferit, prin membrele sale, expertiză în domeniul drepturilor şi intereselor femeilor în cadrul proiectului Femina (finanţare POS DRU). A participat, prin intermediul membrelor sale, la numeroase conferinţe si publicaţii de specialitate A organizat împreună cu CNCD dezbaterea „Stereotipuri de gen în manuale”. Deţine site-ul http://feminism-romania.ro.  

Paşi de urmat:
  • Completează secţiunea I „DATELE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI” şi semnează în partea de jos a paginii în dreptul căsuţei „semnătură contribuabil”.Nu este nevoie să treci suma redirecţionată, ea va fi calculată de funcţionarii Administraţiei Fiscale.
  • Pune formularul într-un plic şi trimite-l prin poştă la adresa Administraţiei Fiscale în raza căreia ai domiciliul (lista cu adresele administraţiilor fiscale). Plicul trebuie trimis prin scrisoare recomandată până cel târziu 25 mai, data poştei.
Dacă ai avut venituri din activităţi independente, drepturi de autor, chirii etc. completează formularul 200. Pentru donaţii, contactează-ne oricând la adresa: office@feminism-romania.ro.  

Mulţumim!

Asociaţia FRONT în imagini

Slutwalk - Marşul Panaramelor:




Protest  pentru a cere schimbarea Legii violenţei în familie – noiembrie 2011:



ONG Fest:

Piaţa Universităţii:



Marş pentru Democraţie:



marți, 8 mai 2012

Împotriva sistemului de vot uninominal „pur” (II)


Senatul a aprobat astăzi proiectul de lege privind votul uninominal “pur”, iniţiat de liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta. Ne îndreptăm periculos spre adoptarea unui sistem de vot nereprezentativ care poate îngropa pluripartidismul din România.

Prin „uninominal pur” liderii USL înţeleg un sistem de vot uninominal majoritar într-un sigur tur prin care câştigător va fi cel care primeşte cele mai multe voturi în colegiu, indiferent dacă este dorit sau nu de majoritatea alegătorilor. Se poate ajunge la situaţia ca un candidat cu 15% din voturi să intre în Parlament deşi restul de 85% din alegători nu l-ar vota într-un al doilea tur de scrutin. Acest sistem va fi folosit la alegerile locale din iunie.

luni, 7 mai 2012

Nu numai minorităţile etnice sunt ignorate de actualul Guvern


Preşedintele UDMR Kelemen Hunor l-a acuzat astăzi pe premierul desemnat Victor Ponta că propune un program de guvernare în care nu se regăseşte niciun cuvânt despre minorităţile naţionale.
"Este primul program de guvernare din ultimii 22 de ani care nu conţine niciun capitol, nicio frază, nicio propoziţie, niciun cuvânt rătăcit, pierdut, despre minorităţile naţionale. Pentru noi mesajul este foarte clar: voi, minorităţile naţionale nu contaţi, nu existaţi”, a spus Kelemen.(Gândul )
Nu numai minorităţile etnice sunt ignorate de noul Guvern. În programul de guvernare nu există nimic despre femei sau despre problema discriminării. Nici un cuvinţel.

Spre deosebire, programul de guvernare al lui Boc din 2009 cuprindea câteva prevederi referitoare la „politici privind reconcilierea vieţii de familie cu cea profesională”; problema violenţei în familie; „eliminarea condiţiei discriminatorii a femeii pe piaţa muncii, în viaţa social-economică, culturală şi politică”; "lărgirea sferei drepturilor minorităţilor naţionale”; „creşterea eficienţei structurilor instituţionale şi a personalului dedicat problematicii minorităţii rome” şi altele. 

Sunt de acord cu cei spun că programul de guvernare al USL este prost şi încropit la repezeală. 

Link: USL - PROGRAM DE GUVERNARE 2011

Update.
Asociaţia Mame pentru Mame a criticat la rândul ei faptul că noua ministră a Muncii Mariana Câmpeanu se preocupă numai de pensii şi salarii, ignorând alte politici sociale, cum ar fi cele legate de îngrijirea copiilor. În programul de guvernare nu există nicio referile la femeile mame sau la politicile publice de îngrijire a copiilor.
Link: Scrisoare Deschisa din partea Mamelor catre noul Ministru al Muncii si Familiei, Dna. Mariana Campeanu

miercuri, 2 mai 2012

Doamna pro-învăţământ privat, propusă ministru al Educaţiei de către un partid de stânga!


Dacă sunt câteva lucruri clare care despart ideologic stânga de dreapta politică acestea sunt legate de accesul la educaţie şi sănătate şi conceperea sistemului de impozitare.

În ce priveşte educaţia, stânga (aia europeană, coerentă, nu ce vedeţi la noi) este adepta clară a accesului tuturor la cunoaştere, indiferent de venit, mediu de rezidenţă, sex, religie, dizabilitate etc. Accesul tuturor nu înseamnă numai încurajarea sistemului public gratuit de învăţământ, înseamnă şi politici afirmative pentru anumite categorii de persoane şi facilitarea accesului la educaţie acolo unde există probleme sociale şi de infrastructură, de exemplu în zonele rurale sau la periferia oraşelor.  

Pentru stânga europeană aşa cum o ştiu eu ar fi de neconceput ceea ce intenţionează să facă PSD acum: să pună în funcţia de ministru al Educaţiei o persoană care face intens lobby pentru învăţământul privat fiind rector al unei universităţi private, ba chiar deţine funcţia de preşedinte al Asociaţiei Universităţilor Particulare şi pe deasupra se află în litigiu cu Ministerul Educaţiei pe o chestiune legată de învăţământul privat. Unde mai pui că expertiza doamnei este în domeniul juridic şi că până recent ţintea postul de Ministru al Justiţiei (Justiţie – Educaţie, tot un drac, nu?). Unde mai pui că CV-ul doamnei are tot felul greşeli de ortografie!

Ca să vedeţi că lucrurile sunt şi mai revoltătoare de atât, vă invit să citiţi articolul lui Ovidiu Voicu despre doamna Dumitrescu: Lobby-ul universităților private (aproape) a ajuns la guvernare.

O bilă neagră pentru PSD pentru această propunere!


Update 03.05.2012. Un alt articol interensat: Ministrul Paraeducației Naționale de Horia Patrascu, CriticAtac.