marți, 26 mai 2009

Din puţul gândirii misogine a lui Becali: „Politica e pentru bărbaţi”

Gigi Becali e de părere că politica e pentru bărbaţi! Men's only! Ca să-şi susţină părerea face o comparaţie nefericită cu fotbalul (doar nu era s-o facă cu jocul de şah, nu?) spunând că există şi echipe de femei în fotbal sau, zice el, vor fi obligaţi să joace cu trei femei în echipă ca să fie totul corect politic.

Era de aşteptat ca pentru domnul Becali politica să nu fie altceva decât un joc întocmai ca fotbalul. Cetăţenii sunt ca nişte spectatori care comentează de pe margine, trag o fluierătură, aplaudă, înjură, au echipe (partide politice) preferate şi jucători (politicieni) favoriţi. Vorbind despre Elena Băsescu Becali foloseşte cuvinte drăgăstoase, de parcă ar vorbi de o majoretă frumuşică.

“E o fată drăguţă, frumoasă, care am înţeles că a făcut studiile prin America, care ar apărea frumos în Parlamentul European”.
Becali trece cu vederea faptul că politica este arta de a guverna, arta de a conduce o societate în numele cetăţenilor.
Politicienii nu sunt (doar) nişte saltimbanci de care râdem de pe margine, ci sunt cei care ne decid legile după care ne ghidăm noi toţi, ei alocă banii publici, bani pe care îi iau de la noi sub formă de impozite. Când eu cumpăr ceva plătesc cu 19% mai mult pentru Stat, sub formă de TVA. E şi asta o decizie politică. Puteam să plătesc un TVA de doar 10% ca în Letonia sau unul de 22% ca în Polonia. Nu mai e distractiv precum un joc de fotbal, nu-i aşa? Faptul că vecinul meu de bloc, fost securist, primeşte lunar o pensie specială de 60 de milioane de lei vechi se datorează deciziei luate la nivel politic. Faptul că femeile bătute din România nu sunt sprijinite să scape de soţii agresori, că nu există adăposturi pentru ele şi nici sprijin în instanţă, se datorează dezinteresului de la nivel politic. Când politica e făcută în proporţie de 90% de bărbaţi, rar problemele femeilor devin o prioritate.
Femeile din România primesc în unele domenii salarii cu 30% mai mici decât ale bărbaţilor pentru munci făcute în acelaşi mediu şi pe aceeaşi durată de timp. Aceste discrepanţe se pot îndrepta în favoarea femeilor dacă există interes politic. De curând Blocul Naţional Sindical a accesat fonduri europene de 2,5 milioane de euro pentru a combate diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi, lucru care e posibil pentru că la nivelul Uniunii Europene activează un important număr de politicieni femei care fac ca interesul pentru asemenea probleme să existe.

Deci, domnule Becali, politica, spre deosebire de jocul de fotbal, înseamnă putere şi cred că puterea ar trebuie să ajungă şi pe mâinile femeilor, nu doar ale bărbaţilor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Poate stie teoria jocurilor, ca-i filosof

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=aZQtgdNIuU0