sâmbătă, 2 mai 2009

Elena Udrea, magnet de înjurături

Putem s-o criticăm pe Elena Udrea la fel cum l-am critica pe Vanghelie, Berceanu ori Victor Orban, ca să iau câteva exemple aleatorii din viaţa politică. Putem şi e foarte indicat să fim critici când politicienii dau semne de incompetenţă, lipsă de responsabilitate, gestionarea proastă a banului public, ş.a.

Însă criticile adresate Elenei Udrea depăşesc orice barieră de exprimare şi asta pentru că dânsa e femeie. Nici un alt politician bărbat n-a primit înjurături mai vulgare vreodată. Nici unul n-a fost criticat mai vehement şi într-un limbaj mai suburban şi pe deasupra, cred că rareori articole de asemenea calibru au primit mai multe aplauze din partea cititorilor.

Am ca exemple două articole scrise de doi mari ziarişti din România care n-au nevoie de prezentare: Victor Ciutacu şi Cornel Nistorescu.

Ciutacu şi-a vărsat dejecţiile pe blogul personal în articolul intitulat sugestiv „Auzi, fă, hai sictir şi plimbă ursul de aici!” scris la începutul lunii martie 2009. Ciutacu era supărat că trustul Intact din care face parte nu reacţionase în nici un fel la atacurile Elenei Udrea drept pentru care se simţea cumva dator să dea o replică virulentă, ca s-o pună la punct. Limbajul folosit ar trebui să descalifice orice gazetar: „Cucoană, matale ai devenit celebră, prin graţia lui Cristoiu şi amabilitatea inexplicabilă a lui Gâdea, fix datorită Trustului Intact. Dacă ăştia doi nu te legitimau (...) azi împleteai ciorapi fără călcâi (...). Cu toţi banii lu’ bărbatu-tău (...) eşti o ţărancă parvenită cu nişte şcoală pe puncte la particulară. Te-ai născut să sari linia de tramvai care nu curentează. (...) Pe Gabi Firea o dai în judecată, pe Dana Grecu încerci s-o discreditezi că a avut curajul să vă dea în gât că futeţi 4 miliarde pe timp de criză ca să-ţi plimbi tu curu’ mare pe lângă memoria lui Marin Sorescu şi să bagi în tine ca într-o magazie la împăcăciunea cu Poetul Portofel”. Spre final, Victor Ciutacu i-a dat şi un sfat pe acelaşi ton: “invaţă dracului odată (sau măcar încearcă) să te comporţi ca un demnitar, ca un om politic, nu ca o chivută cu mâinile-n sold!”.

Articolul lui Ciutacu a avut la vremea respectivă peste 800 de comentarii. Majoritatea îl felicitau pe ziaristul auto-proclamat „genial” pentru că „vorbeşte pe şleau”, „renunţă la orice aluzii fine” , „are tupeu”, „spune lucrurilor pe nume”. Exclamaţiile nu mai conteneau între „m-aţi uns la suflet”, Bravo Victoras! I-ai dat-o la glezne, asa cum merita!” şi până la adulaţii necontenite de genul „Bravo! Sunteti unul din putinii oameni de presa pe care-i respect”, „Genial” „Admirabil”. Doar câţiva au făcut apel la o exprimare civilizată, decenţă, bun simţ, arâtându-se indignaţi de folosirea unui limbaj de cartier. Puţini la număr i-au atras atenţia că nu e cazul să înjure ca la uşa cortului, că nu trebuie să spurce şi să împroaşte cu noroi pentru a se apăra.

Cornel Nistorescu la rândul lui şi-a dat frâu liber imaginaţiei când a venit clipa s-o critice pe Udrea, publicând acum câteva zile articolul „Nutzy – Spaima Puţii” în ziarul „Ediţie specială” din Craiova. Nistorescu nu o numeşte expres pe Elena Udrea totuşi asocierea este evidentă. Pamfletul se referă la un personaj feminin pe nume Nutzy, cu „figura bălaie şi cu privire de viţică muşcată de muscă (…) cu „vale adâncă între ţâţe şi ruj întins cu şpaclu”, care are ambiţia să ajungă „prima femeie preşedintă”.

“Nutzy S. P. este leşinată după putere. A comandat cele mai scumpe, groase şi sofisticate cărţi din lume, din care să înveţe oarece teorie politică. Ştiţi cum le-a parcurs? A pasat pachetul nedesfăcut unei surate şi i-a zis: “Citeşte şi zi-mi şi mie ce este mai folositor şi mai interesant!” “Şi ce vrei să îţi fişez din ele?” “Cum să mă afirm şi cum să încalec puterea! Da’, mai ales, cum să ajung prima femeie preşedintă”, ar fi răspuns poreclita Spaima Puţii. “Da, iubito, dar pentru asta îţi mai trebuie şi cultură politică şi charismă!” “Hai sictir”, ar fi zis înfometata de sex şi politică. “Curul meu ţine loc şi de cultură, şi de charismă! Şi banii nu-s o problemă! Pe vremuri de-astea numai curvele se plâng de cash!”

De remarcat că şi în articolul lui Nistorescu se strecoară acel „hai sictir” de la Ciutacu. Cei doi au în comun mai multe decât îşi închipuie. Şi la pamfletul lui Nistorescu au existat cititori care au aplaudat faptul că „cineva spune lucrurilor pe nume” dar din fericire reacţiile contrare au fost mai abundente.

Modul de exprimare din presa românească rareori a atins nivele mai joase la adresa unui politician. Exceptând articolele din ziarul Tricolorul, nu-mi amintesc de asemenea vulgaritate jurnalistică la adresa lui Becali, Băsescu, Patriciu, baronii locali ori alte personaje des criticate din viaţa politică.

20 de comentarii:

INconstantIN spunea...

O porcărie de articol.

INconstantIN spunea...

P.S. Articolul lui Nistoresc e orice, numai pamflet nu e. Îi lipseşte dexteritatea insinuării şi umorul cu parfum de cinism. Cum spuneam, o porcărie.

Lulutza spunea...

Si totusi, ascensiunea fufelor trebuia oprita demult. Macar in politica, daca nu si in mentalul colectiv... Doamne fereste de prostul harnic, cu bani publici la discretie! Ambitiile acestei individe (si ale altora ca ea), mereu mai mari si mereu satisfacute de unii care ar fi trebuit sa dovedeasca mai mult discernamint in promovarea femeilor, sint adevarata insulta pentru oamenii inteligenti din aceasta tara. Si un pericol tot mai mare pentru sanatatea mintala si moralitatea neamului.

Eu nu am comentat nimic de directorii - patronii sau ba - care-si promoveaza fiicele, amantele sau nevestele pe cele mai banoase posturi, dar voi fi intotdeauna impotriva ca, in numele unei discriminari pozitive intelese cu... orice altceva decit cu creierul, sa vad cum diverse fufe se cocoata tot mai sus. Si ajung sa fie aparate vehement, atunci cind, in sfirsit, li se spune pe nume.

Am un singur repros pentru Cornel Nistorescu: a aratat-o prea tirziu cu degetul pe fufa nutzionala! Si pe altele ca ea... Raul a fost facut, iar ascensiunea lor politica nu mai poate fi oprita decit daca s-o indura de noi Bunul Dumnezeu si ne-o da ceva mai mult bun simt majoritar!

son of alerik spunea...

Bine construit postul tau, sper ca nu te superi ca l-am citat pe blogul meu si am comentat acolo.

son of alerik spunea...

@Lulutza, nu voiam sa te combat pana in momentul in care l-ai invocat pe "Bunul Dumnezeu" in stoparea fufelor, de care, observ subiectiv si - in plus - la cald, nu te deosebesti nicidecum. Nu sunt un fan al d-nei ministru, insa are un proiect clar, coerent deocamdata, are initiativa (ceea ce este imperios necesar la nivelul ministerului pe care il conduce), DAR este latrata prin prisma greselilor din trecut, ba de jurnalisti eventual turmentati care trebuie sa (re)atraga atentia, ba de "fufe" frustrate care nu pot vedea dincolo de anumite limite...ale inchistarii. Sper sa beneficiezi de exact atata rabdare si prejudecata cat ii acorzi tu "fufei nutzionale" si, mai mult, de tot atata ticalosenie si vulgaritate ca a lui nistorescu.

medusa spunea...

@inconstantin, initial am crezut ca zici ceva rau de articolul meu:)

@lulutza, as fi de acord cu faptul ca n-ar trebui promovate "fara discernamant" femei in politica in ziua in care TOTI barbatii politicieni ar fi competenti si fara pata. De obicei femeilor li se cere mai mult si sunt mai aspru criticate cand gresesc.

@son of alerik, mersi pentru citare si interes.

Lulutza spunea...

Am inteles, sa traiti! Ma dau la o parte, ca duduia fufa sefa e pe cai din ce in ce mai mari... "Greselile din trecut" sint doar stingacii de incepatoare, iar gogomaniile de acum si continua promovare a... fufismului pe banii contribuabilului este politica inteleapta a ministresei!

Unde sint vremurile cind pina si fanaticii cei mai inversunati ai lui Basescu sustineau ca aceasta fufa ridicola trebuie indepartata?

Trec peste jignirile ce mi-au fost adresate de un mare "feminist" de pe aici. Omul nu ma cunoaste, dar merit, desigur, sa fiu jignita daca nu-mi plac fufele politice, oricit de viclene ar fi si nu le vreau pe un loc pe care nu-l merita. Inainte de a se propulsa, pe banii contribuabilului, pe cea mai inalta functie in stat... Cine o mai poate opri pe fufa nutzionala, dupa ce a "zamislit" atitea "proiecte" vizionare si inaltatoare pentru turismul romanesc?!

Fufa nutzionala e "pe cai mari", iar eu ma retrag din discutiile astea sterile. Feminismul tip Cosmopolitan va fi, probabil, intotdeauna invingator in Ro, iar pe mine ma roade invidia si frustrarea ca nu pot aprecia asa ceva. :)

Maeva spunea...

Cine e Victor Orban?

Iar apropo de Udrea, cred ca esti intr-o ureche. Tie, care sustii femeile, ti se pare ca esti mandra, ca femeie, de o astfel de femeie, cu asemenea parcurs si personalitate? Este un model pentru tine? Astept negresit raspunsul tau.

Lucia Verona spunea...

Articolulul lui Ciutacu este un pamflet, al lui Nistorescu doar o înjurătură.
În legătură cu "magnetul de înjurături" - am citit texte pline de înjurături, chiar mai rele, la adresa unor bărbaţi. Nu despre asta e vorba. E vorba de faptul că, mai ales într-o ţară misogină ca România, dacă intri în politică făcînd uz de atributele feminine, nu te poţi aştepta să fii tratată ca un bărbat.

Tudorina spunea...

@lulutza, nu te supara zau. Nici eu nu vreau promovarea fufelor, vezi articolul despre femeile sustinute de Berlusconi. Atata doar ca nu sunt de acord cu cei care "sterg pe jos" cu ele si le trateaza vulgar. Eu zic ca pot fi criticate si altfel decat atat de mizerabil cum au facut-o Nistorescu si Ciutacu.

@Maeva, nu sunt mandra de reprezentante politice ca Udrea, din contra.

@Lucia, depinde ce intelegem prin atribute feminine.

Tudorina spunea...

@lucia, de fapt depinde cum se face uz de unele atribute feminine si in ce masura. Nu e buna nici masculinizarea femeilor din politica dar nici sa fie excesiv de sexy.

Lucia Verona spunea...

Tudorina, exact, depinde cum se face uz. N-aş spune că ministreasa cu pricina este excesiv de sexy - mai degrabă excesiv de vulgară. Cînd umbli cu decolteu pînă-n buric şi pantaloni mulaţi, ba te mai şi cocoţi pe bicicletă sau pe cal, e greu să fii luată în serios ca om politic.

Ella spunea...

sunt de acord cu Lucia Verona....dar ca ziarist ar trebui sa aiba un limbaj mai adecvat se pot spune multe si fara insulte si injurii!

son of alerik spunea...

@Lulutza sincer imi cer scuze pentru ca nu am vrut sa te jignesc in nici un fel, asta ar fi insemnat ca imi exprim punctul de vedere cu exact instrumenetele abjecte pe care le-au folosit numitii jurnalisti. Nici mie nu imi place oportunismul d-nei Udrea si lipsa ei de cultura, si de decenta, de multe ori. Eu zic numai ca deocamdata este singurul ministru al turismului care se afla, deocamdata, pe un drum bun. Dar daca rezultatele nu vor fi pozitive la final de mandat, atunci ar trebui sa zboare de pe scena politica. Nu ar trebui judecata dupa aparente, dupa decolteu, dupa faptul ca se lasa filmata pe bicicleta, sau calare (este specific ministrilor omologi din statele din zona), CI strict dupa performante.

Claudiu Tufis spunea...

Cand voi vedea un politician masculin in emisiune la Turcescu dand pe gat o bere rece si ragaind satisfacut pentru a demonstra ca si el este ca "barbatii simpli" ai Romaniei, atunci cred ca si el va fi la fel de aspru criticat / injurat ca si Elena Udrea.

:D

Tudorina spunea...

claudiu, avem un politician care invita reporterite pe masa, la orizontala, se adreseaza cu "pasarico", bea si s-a urcat baut la volan si totusi nu cred c-a a fost atat de vulgar si sub-urban criticat.
Nu i-a transmis nimeni din presa un "hai, sictir, ba, cocalare". Nah, ca ma faci sa vorbesc urat:)

Claudiu Tufis spunea...

un hai sictir cred ca i-am adresat eu candva acelui politician pe blogul meu :)

Fata cu mânuşi portocalii spunea...

Problema limbajului este o problema generala a poporului roman... In momentul in care un cetatean este contrazis, injuraturile curg. Uitati-va la comentariile oricarui articol din presa. Oamenii nu sunt educati sa isi sustina parerile cu argumente si sa aiba un minim bun simt. Partea cea mai proasta este ca nici nu isi da cineva interesul sa o faca. De pilda, hot news a promovat multa vreme blogul unui cetatean "mantzy" pe care respectivul injura ca la gura cortului orice femeie ii intra in vizor... Si totusi, rubrica lui era pastrata de hot news pe prima pagina...
Cred, desigur, ca in politica femeile nu ar trebui sa fie promovate doar pentru ca sunt femei, aceasta este o discriminare pozitiva care nu face bine nimanui. Trebui sa dovedesti ca meriti, ca in orice alt domeniu. Daca in matematica sau in fizica nu apare intrebarea "De ce nu sunt 33% femei fizician sau matematician?" de ce ar fi aplicabila in politica?
Cat o priveste pe Elena Udrea, sunt intru totul de acord cu d-na Lucia Verona.
Si ar mai fi un lucru de precizat: daca femeile isi doresc recunoastere si apreciere, atunci sa lupte pentru acestea prin mijloace universal valabile (valabile atat barbatilor cat si femeilor), nu prin unele tipic feminine, caci atunci nici nu mai inseamna ca ar cauta egalitatea, ci suprematia in fata barbatilor. Si nu asta inseamna feminism (chiar daca multe doamne asa par sa il inteleaga astazi).
Foarte trivial si superficial, as zice: nu vrei sa te intreb cat costa, nu-mi arata decolteul!

katun spunea...

acum cativa ani victor orban a prezentat, intr-o declaratie publica, modalitatea de promovare a femeilor in politica romaneasca... cu aceasta ocazie a nominalizat si 3 colege din politica care au folosit acea modalitate de promovare.

printre cele 3 a fost si nutzi... singura care a comentat afirmatia a fost turcan, dar nici ea nu a negat, a spus ca nu se face sa vorbesti asa despre colegele din partid!!!

Pescar Hoinar spunea...

Le-a spus la obiect. Mie mi-a placut.