miercuri, 10 iunie 2009

"Oamenii de la televizor ar trebui să ne sprijine măcar moral, nu să râdă de noi"


O bătrână de etnie romă a apărut în ziua alegerilor pe site-ul BBC News şi pe Der Spiegel, ca o imagine “exotică” a României la urnele de vot. Imagini de genul ăsta circulă deseori în presa internatională şi nu sunt o batjocoră la adresa nimănui. Aveam şi eu prin calculator o fotografie de la nişte alegeri din Grecia cu nişte bătrâne. Le salvasem la un moment dat pentru că mi s-au părut interesante.

În schimb reacţiile din presa română, de pe forumurile şi paginile online ale ziarelor au fost adevărata batjocoră la adresa femeii. S-au repezit mulţi să-şi pună mâinile în cap şi să se vaite că a fost stricată imaginea României şi că ne-am făcut de râs.

Reporterii de la Antena 3 au dat de urmele femeii. Trăieşte într-un sat numit Băleni – Români, are 64 de ani, e bolnavă şi foarte săracă. Trăieşte din vânzarea de fier vechi şi din când în când din munca la câmp. Interviul cu ea dezvăluie o femeie lucidă, modestă şi cu bun simţ. „Sunt săracă şi urâtă", recunoaşte ea, "dar nu trebuia să îşi bată joc lumea de mine".

Dacă ştiam că se ajungea aici, să se spună despre mine că am stricat imaginea României, refuzam. Mă apasă faptul că s-a spus la Realitatea TV că am făcut ţara de râs. Nici măcar nu e aşa cum au zis ei, că am ieşit dintr-o casă de pământ. Uite, casa mea e din bolţari", spune Bunică Maria, adăugând că "oamenii de la televizor ar trebui să ne sprijine măcar moral, nu să râdă de noi".

Întreg articolul aici.

3 comentarii:

Son Of Alerik spunea...

Nu a stricat deloc imaginea Romaniei. Pana la urma daca ne e rusine de ceea ce suntem, este destul de grav. Fotografia este una chiar simpatica!

son of alerik spunea...

Off topic: Urmaresc blogul tau de ceva timp si mi se pare interesant. Ma intrebam daca esti interesata de un schimb de linkuri. Mailul meu este dorinalexandrescu[at]yahoo.com, blogul - desprepolitica.ro

Richard spunea...

Tare as vrea sa aflu povestea reala din spatele acestei poze.Nu stiu de ce, dar flerul imi spune ca a fost mina unui romanas frustrat de la BBC.