joi, 16 iulie 2009

Femei rome la scăldat



Foto: Charlie.

De obicei în culturile tradiţionale rolul femeilor este atât de bine definit încât până şi vestimentaţia urmează nişte legi nescrise foarte stricte. Uneori sunt într-atât de stricte încât nu se pot abate de la ele nici pentru o baie în mare...
Modelul de conduită la care sunt supuse femeile rome este, în cele mai multe cazuri, unul foarte tradiţionalist.
Fetele rome de mici sunt învăţate să se supună bărbaţilor şi să aştepte mai puţin de la viaţă decât aceştia. Ele au o rată de şcolarizare mai mică şi mai mare de analfabetism. Sunt căsătorite de la vârste fragede apoi obligate, prin presiunea socială, să facă copii şi să-i crească după cum pot. În unele cazuri, în comunităţile tradiţionale, fetelor rome nu li se permite să intre în contact cu străinii decât în prezenţa unei rude de sex masculin.
.
."Femeile rome o duc mai rau decat barbatii romi, o data, ca sa nu mai vorbim in comparatie cu femeile romance sau majoritare. Nu vorbesc de putinele femei care sunt din familii foarte bogate sau de ghicitoarele, vrajitoarele sau cantaretele care castiga mult. Dar femeile simple, femeile obisnuite categoric o duc mai greu, pentru ca asa sunt societatile patriarhale. E clar ca femeia trebuie sa ingrijeasca de copii, sunt o multime de interdictii pentru femeie in familie, de tabuuri si, in acelasi timp, cam toate greutatile, si violenta, si toate celelalte ii apartin. Fetita este crescuta altfel decat baiatul. Baiatul este de la inceput privilegiat, fetita de foarte curand afla ca ea trebuie sa gateasca, sa fie o mamica in miniatura, sa aiba grija de fratii mai mici. Imediat dupa varsta de 10-11 ani, fetele se maturizeaza mult mai repede sau sunt fortate sa se maturizeze, devin obiect de schimb pentru familie, in societatile foarte traditionale. Vor fi casatorite, se va realiza o alianta cu o alta familie, deci parintii, tatal, familia vor avea de beneficiat, daca o pazesc si daca e apreciata si valorizata. De aceea, o fata la 12 ani e deja gatita intr-un anumit fel, are podoabe, e pazita de fratii ceilalti, nu are voie sa intre in legatura cu altii si foarte curand va fi maritata. Cam asta e scenariul pentru o fata dintr-o familie traditionala." (LETITIA MARK, presedinta Asociatiei Femeilor Tiganci "Pentru Copiii Nostri", citeste articolul complet aici).

4 comentarii:

Ella spunea...

da ...ai perfecta dreptate, eu am pe blog de cum se sclada femeil din arabia, am o poza in care femeia e cu manusi si cu fata acoperita in apa, daca ai chef uitete.
salutari

medusa spunea...

mersi, Geani, am vazut-o.

Anonim spunea...

cred ca se scrie de fapt femei RROME nu rome...

Anonim spunea...

sunt econinja:
Stai putin:nu ori unde exista aceasta discriminare.Depinde de casta rromilor:eu ii vad zilnic cand iesim cu cainii la padure sa ne facem plimbarea:e vorba de satrari,sau corturari cum i se spune:acolo e chiar Egalitarism in multe lucruri:de multe ori barbatii poarta copii mici la ei si femeile lucreaza sau mai demult cand aveau carute manau caii,este cand barbatii lucreaza si ele sunt cu copii.Deci munca impartita.Odata am stat de vorba cu ei si doi soti carau amandoi saci cu fier vechi,iar barbatul se lauda cat de puternica e nevasta lui:"pai muierea mea a carat si suta de kile de fier"si femeia:"pai car si eu doar nu e cal nu poate totul el"ATENTIE:aici exista si un anumit context:daca barbatul se lauda cu asta se poate lauda in sens Egalitarist,cum ca:e dreptul ei sa munceasca tare si in sens patriarhalist:"sa munceasca pentru ca e proprietatea mea",ori eu nu am observat acest din urma context.Daca era patriarhalist el nu cara nimic si se plimba voios in fata .Dar:cara si el.Vezi:inca o dovada ca scoala,cultura nu e calea perfectiunii:sunt oameni culti scoliti,care s ar ingrozi daca ar vedea o femeie puternica.Am vazut barbati incarcati cu bagaje si printesa mergea lejera cu poseta ca doar e:"sexul slab","trebuie sa fie finuta",sunt si cazuri de patriarhalisme unde:femeia munceste toate ziua si barbatul sta tolanit pe fotolui.Dar si acolo sunt niste contexte:sta tolanit pe fotoliu pentru ca are nervii la pamant din cauza afacerilor,stresului la care il supune printesa terorizandu l sa aduca bani cat mai multi in casa.Exemplu:vecina mea care a lucrat totata viata a facut o declaratie socanta:era vorba de administratorul nostru care:nu aduce multi bani acasa si iata:"ca barbat sa aduca doar atat in casa...pai daca barbatul meu ar face asta l as da afara pe strada.."a urmat un reply Feminist din partea mea si ..cu asta am ramas.Concluzie unde ma repet:nu intodeauna cei fara scoala sunt patriarhalisti,cavaleristi.