joi, 9 iulie 2009

Politica noastră, politica lor

Sabina Fati scrie un editorial în ediţia de azi a României Libere despre femeile din politica românească în comparaţie cu femeile din politica altor state. Face o comparaţie trasă de păr între Elena Udrea şi Angela Merkel, Monica Iacob Ridzi şi Dalia Grybauskaite (preşedinta Lituaniei), între Roberta Anastase, Daciana Sarbu, EBA pe de o parte şi Jadranka Kosor, noul prim ministru al Croaţiei, pe de alta.

Editorialul poate fi citit aici.

De ce spun că e o comparaţie trasă de păr. Pentru că Sabina Fati se opreşte numai la acele femei din politica românească a căror ascensiune e pusă mai degrabă pe seama favorurilor şi a nepotismului decât pe competenţe şi pe o specializare într-un anumit domeniu. Există însă în politica românească multe femei cu experienţă în spate şi merite care le recomandă pentru funcţiile pe care le ocupă şi despre care editorialul nu aminteşte: Renate Weber, Monica Macovei, Ecaterina Andronescu, Adina Vălean, Adriana Săftoiu sunt câteva dintre ele.

De-alde Ridzi, Udrea şi Eba există şi prin Occident, e suficient să ne uităm în politica italiană.

Şi mai e ceva, cât la sută din politicienii bărbaţi din România au ajuns în politică pe merite? Şi ce competenţe excepţionale au aceştia? Dacă am ajuns s-o comparăm pe Udrea cu Merkel, poate ar trebui să facem aşa şi o comparaţie între Băsescu şi Obama, Emil Boc şi Gordon Brown, Mazăre, Vanghelie, Videanu pe de o parte şi Barroso sau Javier Solana pe de alta.

M-am săturat de generalizări. Nu putem vorbi despre „femeile din politică” şi să amintim doar de Ridzi, Udrea şi Eba. E contraproductiv, simplist şi neadevărat. Şi n-ar trebui să pretindem ca 100% din femeile din politica românească să fi acces la funcţii doar pe merite şi să ne facem că nu vedem că 80% din politicienii bărbaţi sunt promovaţi pe cu totul alte criterii decât diplomele şi specializările lor deosebite.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Ce imi place mie este ca in orice astfel de articol se evita cu obstinatie faptul ca in Romania daca esti mai mult decat o fata draguta si vrei sa reusesti prin forte proprii, ti se pune pumnul in gura si ti se recomanda intoarcerea la indeplinirea menirii de femeie. Nimeni nu vorbeste de emanciparea femeii si toti repudiaza feminismul si orice presupune ca femeia sa fie mai mult decat un obiect sexual/reproductiv sau un sclav, dar toti sar repede sa ne comparam cu vestul. Vest ce are o istorie lunga in domeniul luptei pentru drepturile femeii.

Claudiu spunea...

Atat comparatia Udrea - Merkel cat si comparatia Basescu - Obama sunt nu doar valide ci si necesare pentru Romania. Daca am pastra comparatiile doar "in-house" atunci chiar ca nu am mai avea nici o sansa.

Uite aici un articol interesant (http://warner.blogs.nytimes.com/2009/07/09/dont-hate-her-because-shes-educated/). E putin off-topic insa nu am stiut cum sa iti trimit link-ul altfel :)

runbaby spunea...

but it's hard not to see the point in articolul Sabinei Fati, dincolo de generalizari.

Mai ales ca ea vorbeste despre cele mai vizibile femei din politica romaneasca, cele, sa zicem, recognoscibile si de catre mare masa.

medusa spunea...

@anna, eu merg mai departe. eu cred ca Sabina Fati si altii care vorbesc de "femeile din politica romaneasca" si de fapt se refera doar la Ridzi, Eba si Udrea vor sa induca un model de femeie (superficiala, sexoasa), un 'standard' de urmat pentru orice romanca ambitioasa care isi pune in cap sa aiba succes in politica.

@claudiu,@runbaby. Da, am inteles ideea editorialului, e ok, dar nu suport generalizarea "femeile din politica romaneasca" pentru a ne referi doar la Ridzi, Udrea si Eba. E nevoie de nuantare. E ca si cum un francez ar scrie un articol despre romanii din Franta si ar scrie doar despre cersetori.

runbaby spunea...

@medusa
lumea nu e un tratat de idealism politically correct si, cu cat intelegem asta mai repede, cu atat stim ce e de facut ca sa ne atingem scopurile. e firesc sa se dea exemple de politiciene vizibile, ele sunt cele care dau tonul, la ele se raporteaza, pe post de repere, alte femei interesate de domeniu, ele imprima "trendul", daca vrei. si sper ca e limpede ca eu nu sunt fericita cu asta, constat, doar, o stare de fapt.

toata munca monicai macovei de ani de zile e distrusa de doua aparitii ale elenei udrea decoltata si agramata la tv. de ce? fiindca ultima iti ramane pe retina. sad? yes. true? yes.

un manual despre femei in politica romaneasca recenta ar acorda locul cuvenit tuturor celor mentionate de tine ca bune exemple. un articol de ziar, chiar si din Romania libera, n-o va face.

ca sa trag si eu spuza pe turta mea cu un exemplu :), vin si spun ca, apropo de repere vizibile, serialul sex & the city a facut pentru femei mai mult decat 50 de ani de feminism. parerea mea.

medusa spunea...

OMG, runbaby, inseamna ca nu stii nimic despre feminism. Daca te informezi numai de la tv, e normal sa crezi asta.

runbaby spunea...

ti se pare ca scriu ca cineva care se informeaza doar de la tv :)? you should know, though, ca de acolo se informeaza 80% dintre oamenii din tara asta. e vorba de a accepta o stare de fapt si de a actiona in functie de realitate, nu de ceea ce ne-ar placea sa fie real.

tot ce spun eu este ca un serial american de televiziune a distrus enorm de multe inhibitii si prejudecati in masa, inclusiv in randul barbatilor. si ca fara genul asta de expunere e extrem de dificil sa o faci.

si gata cu polemica, zic, si ma intorc la telecomanda...