joi, 17 septembrie 2009

Articol tendenţios în ziarul Gândul despre soferiţele din România! Batjocura la adresa femeilor la volan continuă

Prima pagină a ziarului Gândul de astăzi este ocupată de ştirea Femeile, din ce în ce mai periculoase la volan. Este un articol tendenţios cum rar mi-a fost dat să întâlnesc, autorul acestuia, Dan Cărbunaru, încercând din răsputeri să interpreteze statisticile Poliţiei Rutiere pentru a demonstra ce dezastru sunt femeile la volan.

Încă din titlu, autorul pune o lumină negativă asupra comportamentului femeilor în trafic, cu toate că cifrele poliţiei, pe care le citează în corpul ştirii, contrazic acest lucru.

Jurnalistul scrie că „în 2008, femeile au comis 17,8 la sută dintre cele 7.023 de accidente care au avut loc pe şoselele României. În 2009, procentul persoanelor de sex feminin responsabile de producerea accidentelor a crescut la 18,7 la sută”. Aceste „statistici seci” ale Poliţiei Rutiere sunt motivul pentru care Cărbunaru a ales să prevestească alarmant că femeile sunt „din ce în ce mai periculoase la volan”. Creşterea procentuală a fost totuşi de numai 0,9%. În plus, nu spune nimic de faptul că, potrivit aceloraşi date, bărbaţii sunt responsabili de 82,2 la sută din totalul accidentelor din 2008 şi de 81,3 la sută din totalul accidentelor din 2009.

Ba mai mult, autorul scrie că „numărul accidentelor provocate de femei a crescut, în timp ce numărul total de accidente a scăzut”. Matematic aceste afirmaţii nu se susţin. Dacă luăm un pix şi utilizăm cifrele din statisticile Poliţiei Rutiere citate în ştire, vom putea calcula că, în 2008, accidentele cauzate de femei au fost în număr de 1250 (17,8% din totalul de 7023 accidente) iar în 2009 au fost de 1127 (18,7% din 6028 accidente). Rezultă că, în cifre absolute, numărul accidentelor provocate de femei a scăzut.

Comparaţia dintre accidentele de circulaţie din 2008 şi accidentele din 2009 este îndoielnică întrucât datele pe anul 2009 cuprind doar perioada ianuarie-14 septembrie. Este posibil ca până la finalul anului 2009, numărul accidentelor de circulaţie să fie sensibil modificat.

Dacă analizăm cu atenţie cifrele „seci” citate în articol, vom vedea că femeile sunt o treime din totalul şoferilor („din cei aproape şase milioane de şoferi români, doar 1,7 de milioane sunt femei”) şi totuşi ele provoacă mai puţin de un sfert din totalul accidentelor (18,7%). Acest lucru este în contradicţie cu tonul alarmant şi negativ la adresa femeilor la volan pe care autorul l-a imprimat articolului său.

În finalul articolului sunt inserate două comentarii ale unor experţi care sunt absolut halucinante amândouă:

1. Părerea unui poliţist care lasă să se înţeleagă că prudenţa la volan e contraproductivă: „Uneori, chiar prudenţa este punctul lor vulnerabil, spune comisarul-şef Dragomir. Filtrând mai mult, gândind fiecare mişcare, reacţia devine mai lentă. Uneori, acest lucru creează o stare de indecizie. Ceea ce bărbaţii percep ca neîndemânare, de multe ori, este o formă de supracontrol”.

2. Părerea unui psiholog care explică creşterea numărului de accidente provocate de femei (creştere falsă, conform calculelor de mai sus, în fine) pe seama crizei, a fragilităţii biologice (!!) şi psihosociale a femeii şi pe seama ...menopauzei!

.

Atitudinea misogină la adresa femeilor din trafic este, din păcate, o atitudine frecvent întâlnită în România, iar articolul de astăzi din Gândul nu face decât să o alimenteze. În plus, felul tendenţios de a interpreta nişte date statistice pune un mare semn de întrebare asupra profesionalismului jurnalistului Dan Cărbunaru şi contribuie la construirea unei imagini îndoielnice a ziarului Gândul. Drept dovadă, chiar astăzi, Liviu Mihaiu a dezbăzut la Radio Guerrilla acest articol din Gândul şi a ajuns la aceeaşi concluzie: articolul este tendenţios. Probabil vor mai fi şi alte reacţii.

Citeşte articolul din Gândul: Femeile, din ce în ce mai periculoase la volan

Notă: O parte din cele scrise mai sus le-am inclus într-o sesizare pe care Centrul Filia a trimis-o redactorului – şef al ziarului Gândul. Până la ora actuală, de la redacţia Gândul nu s-a transmis nici un răspuns.

6 comentarii:

costina spunea...

Sa spui ca 17,8% dintre accidente au fost provocate de femei inseamna sa spui ca 82,2% din toate accidentele sunt provocate de barbati (no news here..)

Cred ca oricine isi da seama de lucrul asta si fara sa vada o placinta colorata care sa il ajute sa inteleaga cat de mult inseamna 82.2%.

Dincolo de aceste puerilisme, copilului caruia nu i se intoarce parintele acasa nu ii pasa ce avea intre picioare soferul criminal.. Pana la urma, ar trebui sa conducem folosindu-ne creierul, nu sexul....

Tudorina spunea...

Costina, corect, dar articolul din Gandul nu se intituleaza: "Peste 80% din accidente sunt comise de barbati". Aici e problema, se pun reflectoarele pe cine nu trebuie.

Si da, ai dreptate, conducem folosindu-ne creierul nu sexul, dar unii soferi, evident barbati, cand vad o femeie la volan incep cu mitocanismele si injuraturile. Iar Gandul, se pare, ii incurajeaza, ...

UnSoricel spunea...

Ciudat cum se gaseste o femeie (intotdeauna)sa ia apararea unui articol pe fatza misogin si manipulator al perspectivei din care se prezinita statisticile ... cica e o chestie de balans democratic..

Evident inteleg din articol ca 18 la suta adica femeile au acccidente ca sunt kamikaze si nestabile... 82 la suta adica barbatii au acidente ca n-au noroc sau din vina altcuiva (probabil) !

Asta intr-o situatie in care e recunoscut global de statistici ca femeile au accidente mai dese ca barbatii insa NE-fatale si MINORE ...cum e si preferabil, iar barbatii cind o fac lata e mai des FATAL pentru toti si cel mai des pentru cei nevinovati!

costina spunea...

ciudat cum nu s-a gasit nici un barbat sa initieze un raspus. Imi place sa cred ca e o intamplare, nu o atitudine misogina generala.

Arraquwain spunea...

So what's new ? Ca societatea romaneasca e inca marcata de patriarhalism ? Asta stiam.

Ma mira ca celor de la Gandul nu le-a trecut prin creierase solutia evidenta prin care accidentele provocate de femei sa devina rapid 0%: interzicerea dreptului de a conduce pentru femei !!!!

Solutia ideala, exact ca in Arabia Saudita, unde numarul accidentelor de circulatie comise de femei este 0, si asta de multi ani.

UnSoricel spunea...

Draga Costi... cam presupui fara sa te uiti, animal mic sunt dar tot barbat ma numesc... N-ar fi mai simplu sa te muti in Saudi Arabia si visul ti se implineste ??? realitatea fiind ca barbatul roman nu si-ar permite sofer pentru femeie... cum arabii vrind nevrind daca vor femei trebe sa-si permita si sofer pt ea !.. adica probabil fac un imprumut !