duminică, 20 septembrie 2009

Geoană şi Organizaţia de Femei a PSD

Acum câteva zile, Rovana Plumb anunţa că Organizaţia de Femei a PSD, a cărei preşedintă este, îl susţine necondiţionat pe Adrian Severin pentru funcţia de comisar european din partea României.

Această susţinere nu a venit motivată de vreun interes specific al organizaţiei de femei, Adrian Severin nefiind un politician axat pe probleme de gender şi nemanifestând până acum o aplecare specială spre problemele specifice femeilor: maternitate, creşterea copiilor, violenţă, trafic de persoane, prostituţie, discriminările salariale, discriminările în ascensiunea ierarhică şi accesul femeilor în funcţii de conducere şi altele.

Doi la mână, Adrian Severin este bărbat şi, deci, nu e membru al OF PSD.

Atunci, rămâne întrebarea: De ce Organizaţia de Femei a PSD îl susţine pe Adrian Severin? Ar trebui oare ca şi Organizaţia de Tineret a PSD să se pronunţe în această chestiune?

Răspunsul cel mai probabil este că organizaţia de femei a PSD reprezintă un instrument politic folosit inclusiv în probleme străine de obiectivele marcate în statutul său.

Apropo de obiectivele Organizaţiei de Femei a PSD, acestea sunt:

- Crearea cadrului organizatoric pentru asigurarea cunoasterii Programului si Ofertei Politice ale PSD in randul femeilor

- Elaborarea si implementarea de programe si actiuni cu scop politic,social,economic si cultural, corespunzator intereselor si aspiratiilor femeilor din PS

- Stimularea si sprijinirea femeilor pentru accederea lor in structurile de conducere si in pozitii de decizie la nivelul partidului si in viata publica

- Implementarea politicilor de gen , cresterea responsabilitatii si autoritatii femeilor in societate

- Elaborarea unor documente de analiza si sinteza privind statutul femeilor, care sa stea la baza promovarii unor initiative legeslative pentru apararea drepturilor femeii, a familiei si copilului

- Initierea si dezvoltarea unor relatii de dialog si parteneriat cu organizatii similare sau cu structuri politice si ONG-uri , interne si internationale. (Sursa: http://www.organizatiadefemeipsd.ro/misiune.php )

Aşadar, susţinerea pe care Rovana Plumb şi organizaţia pe care o conduce, i-a acordat-o lui Adrian Severin, nu se încadrează în obiectivul aceste organizaţii. Practic e o depăşire a atribuţiilor, o nesocotire a scopului său politic şi social în interiorul partidului. Nu pun în discuţie dacă candidatura lui Severin e bună sau nu, ci faptul că organizaţia de femei nu şi-a motivat suficient suportul pentru această candidatură, ţinând cont bineînţeles, şi de obiectivele pentru care există această organizaţie.

În schimb, Mircea Geoană a avut poziţia pe care am fi aşteptat-o din partea unei şefe de Organizaţie de Femei. El a declarat azi, la Târgovişte, că susţinerea OF PSD pentru Adrian Severin, pentru postul de comisar european nu este suficientă, apreciind că "probabil că o candidată ar fi avut o şansă în plus pentru un portofoliu mai bun".

Geoană este la curent cu faptul că, la nivel european, un obiectiv important este acela de a echilibra numărul de femei şi bărbaţi în poziţiile de decizie. Întrucât balanţa atârnă greu în continuare în favoarea bărbaţilor, o candidatură pentru funcţia de comisar european a unei femei are un punct în plus faţă de candidatura unui bărbat.

Link: Geoană: O femeie ar fi avut o şansă în plus pentru postul de comisar european

4 comentarii:

UnSoricel spunea...

o fi ceva sexual atunci ... mi-aduc aminte de Petrica ROman si muncitoarele care il votau oricum ! desi Geoana n-are plovarul respectiv de revolutionar

maria spunea...

Aseara l'am auzit si eu pe Mircea Geoana, la Tvr1, spunand ca "am fi avut o sansa la un portofoliu mai bun, daca am fi avut o candidata femeie. Se pare ca AZI nu avem."
Sa-nteleg ca, in sfarsit, s-a gasit utilitatea europarlamentarelor din Romania...aceea de a aduce "acasa" portofolii "mai bune". Dar cum nu exista o astfel de femeie (din motive nestiute), ne resemnam la portofolii "mai putin bune" (urmand logica dl Geoana).
Ii dau jumatate de bila alba pt ca a alaturat "femeie" de "comisar european", "protofoliu bun"...

Anonim spunea...

De ce Femeile din PSD au avansat propunerea ca Adrian Severein sa fie nominalizat? Foarte simplu, sa sa existe mai multe propuneri, printre care sa apara la timpul potrivit ...Rovana Plumb.

Anonim spunea...

invatat o multime