duminică, 22 noiembrie 2009

Femeile votează în procent mai mic decât bărbaţii

La fel ca la toate alegerile de până acum (prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare), se observă o participare mai mică a femeilor la vot decât a bărbaţilor.

Conform INSOMAR, la ora 15 prezenţa la vot pentru alegerea preşedintelui, turul 1, în funcţie de sex a fost:

Feminin: 45%

Masculin: 55%

Explicaţiile pentru acest fenomen sunt diverse.

Poate fi ca urmare a faptului că femeile participă în procent mai mic pe piaţa muncii (rata de ocupare a femeilor e mai mică decât a bărbaţilor), din cauză că acestea sunt mai puţin prezente în funcţiile de conducere şi responsabilitate decât bărbaţii şi poate, în unele situaţii, din cauză că se dedică mai mult spaţiului privat (îngrijirea casei şi a copiilor) decât spaţiului public şi prin urmare interesul pentru ce se întâmplă în spaţiul public e mai redus.

La asta se adaugă faptul că nu avem un candidat de sex feminin şi nici nu a existat o atenţie specială a niciunui candidat pentru problemele specifice ale femeilor, decât că pe ultima sută de metri a apărut un oarecare interes al lui Băsescu pentru situaţia grea a femeilor din mediul rural.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Poate exact absența asta le face mai puțin reprezentate pe femei. Și acum serios. Tu nu te-ai dus la vot pentru că nu există femei candidat?
Eu zic că întrebarea asta ar putea să te ajute să-ți regîndești motivele pentru care nu votează femeile în România :)
BTW: vrei un președinte de un anumit sex, sau un președinte cu o anumită agendă politică? De ce?