vineri, 19 februarie 2010

Şi la PD-L femeile încep să prindă glas

Iată că la scurt timp după ce la PSD femeile s-au coalizat pentru a cere o mai bună reprezentare în structurile de conducere ale partidului, şi la PD-L femeile au prins glas.

Astăzi la Parlament s-au întâlnit femei cu diferite funcţii în partid, printre ele Sulfina Barbu, preşedinta Organizaţiei de Femei şi Andreea Paul (Vass), o ferventă susţinătoare a egalităţii de gen.

Cu oarecare întârziere, e drept, ele s-au arătat indignate de faptul că din actualul Executiv face parte o singură femeie, Elena Udrea, pe care de altfel au şi elogiat-o. Acum doamnele PD-L-iste au decis că pe viitor femeile vor trebui să reprezinte minim 30% din totalul miniştrilor, aşa cum prevede regulamentul PD-L.

În ce priveşte funcţiile din administraţia locală, ele cer ca femeile să ocupe minimum 40%, iar în alegerile parlamentare femeile să reprezinte minimum 45% din totalul candidaţilor propuşi de PD-L.

Sunt nişte cereri legitime, dar de moment cu slabe şanse de a deveni realizabile, ţinând cont că la alegerile parlamentare din 2008, candidaţii propuşi de PD-L au fost aproximativ 10% femei şi 90% bărbaţi.

Apoi, spre deosebire de PSD unde liderii politici s-au declarat în principiu de acord cu solicitările pentru o mai bună reprezentare a femeilor (Geoană, Năstase şi Diaconescu fiind de acord cu introducerea de cote, Ponta nu), la PD-L nici un politician bărbat nu s-a arătat dispus să susţină o reformă în partid care să vizeze şi o mai bună reprezentare a sexului feminin. Dar mai e cale lungă, pentru că, de curând Boc a anunţat că a amânat data Convenţiei Naţionale a PD-L până spre toamnă.

Detalii: Antena 3 - Nemulţumiri: Femeile din PDL cer 45% din funcţiile politice şi 30% din posturile de miniştri

6 comentarii:

Lucia Lepadatu spunea...

Inseamna ca ... se poate !
Este foarte bine ca exista reactii, interventii, propuneri, masuri, cu privire la cresterea gradului de reprezentare a femeilor in functii de decizie.
Cred ca aceste manifestari reprezinta si un raspuns la scrisoarea ANES prin care se cerea partidelor politice aplicarea prevederilor Legii nr.202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati.
Sper, de asemenea, sa progresam si nu sa ne limitam doar la cateva luari de pozitie.

Anonim spunea...

Sincer nu o vad pe dna Vass elogiind-o pe Udrea sau EBA, dar o vad pe dna Barbu pupincurind pe ici-colo, prin locurile esentiale. Propunerea lor e buna si indrazneata. Le tin pumnii si as vrea sa vad ca le sustine si aceste mult elogiate doamne :))) uhaaauuu, ce placere! Sper totusi sa nu vad prea multe ridzi, gratiela iordache si alte hotomane de profil. Vreau sa vad femei gen Vass si Badea.

Deceneu spunea...

Propunerea e demagogica, populist-comunista, nedemocratica - discriminatorie pentru ca introduce o discriminare pozitiva invocand prevederile statutare, prevederi care nu au legatura cu structura membrilor de partid.

Ar fi fost o masura nediscriminatorie daca ar fi prevazut in organismele de conducere aceeasi structura de sex cu cea a membrilor de partid.

O prevederea in care categoriile sociale au rezervate locuri in conducere proportional cu ponderea lor, promoveaza principiul egalitatii si anuleaza principiul competentei. E ca si cum s-ar afirma ca muncitorii sunt la fel de pregatiti ca intelectialii.

In conducere trebuie sa fie cei mai valorosi.

medusa spunea...

@deceneu, acum promovarea se face pe merite?
Insinuezi ca absenta femeilor din conducerea partidelor e cauzata de faptul ca ele n-ar fi la fel de valoroase ca barbatii?
Eu cred ca ar trebui sa iei in calcul si mecanismele prin care se fac promovarile, discriminarile directe sau indirecte la care sunt supuse femeile, pornind de la rolul atribuit femeilor in general in familie si societate.

Deceneu spunea...

Nu insinuez ca femeile nu ar fi la fel de valororase, chiar am scris ca ar fi democratic sa aiba aceeasi pondere in conducere cu ponderea lor in partid, dar in statutlu PSD se prevedea un procent care nu avea legatura cu reprezentrarea proportionala.


In legatura cu raportul muncitori, tarani intelectuali ce parere ai? E bine sa se respecte raportul sau sa se aplice principiul valorii?

Dan spunea...

Fiecare are drepturi egale si ministru esti daca esti buna, in ziua de azi se aplica doar dnei Udrea.