miercuri, 17 martie 2010

Deputata Carmen Moldovan părăseşte PSD şi devine prima femeie din grupul parlamentar al independenţilor


Grupul independenţilor din Parlament condus de Gabriel Oprea nu va mai fi unul format exclusiv din bărbaţi. Astăzi, deputata Carmen Moldovan s-a afiliat grupului părăsind barca PSD în urma unor neînţelegeri cu Vasile Ion, preşedintele PSD Buzău.

Bărbaţii politici „independenţi” au primit-o pe Moldovan cum se cuvine, oferindu-i acel post rezervat de obicei femeilor în structurile politice şi administrative: ...purtător de cuvânt.

Interesant este că în urmă cu aproximativ 10 zile, deputata avea cu totul alte planuri, ea primind funcţia de comunicator al PSD şi anunţând că lucrează la o strategie de îmbunătăţire a comunicării PSD cu mass media şi electoratul.

La fel de interesant este faptul că Moldovan era cunoscută ca fiind o apropiată a lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Adrian Năstase, căreia i-a fost consilieră înainte de a deveni parlamentar în anul 2000.

Cu toate că de moment este singura prezenţă feminină în rândul „independenţilor”, Carmen Moldovan ţine la principiul egalităţii de gen în politică, după cum afirma cu tărie pe blogul personal în urmă cu doar 2 zile:

"[…] cred că a sosit momentul abandonării discursului adesea pur demagogic privind egalitatea dintre femei şi bărbaţi în politică şi societate şi al trecerii la măsuri concrete. Simpla consacrare în lege a egalităţii de şanse este insuficientă. Ca dovadă, trăim într-un stat membru al UE în care cota de reprezentare a femeilor în parlament abia o depăşeşte pe cea din ţările arabe, în care femeile sunt salarizate în raport cu bărbaţii cu 10-15% mai puţin, în care majoritatea covârşitoare a funcţiilor şi demnităţilor publice este ocupată de bărbaţi şi în care femeile intră ultimele pe piaţa muncii, dar ies primele.

O astfel de subreprezentare gravă a femeilor la nivelul socio-politic denotă un deficit democratic profund căruia trebuie să ne adresăm prin măsuri proactive, integratoare şi proiectate pe termen lung. Finalmente, numărul atât de mic de femei în politică ar putea explica mârlănia belicoasă, prostul gust mitocan şi diletantismul bădăran, toate atât de prezente şi responsabile în bună măsură de imaginea dezolantă a politicienilor în ochii românilor" (Carmen Moldovan, 15 martie 2010).

Foarte frumos! Mă întreb dacă va reuşi doamna Moldovan să le explice unora din noii săi colegi cât de important este acest principiu. Mai ales unor domni într-adevăr foarte preocupaţi de „deficitul democratic profund” cum ar fi Şerban Mihăilescu (alias „Miki Şpagă”), Eugen Nicolicea şi Culiţă Tărâţă!

4 comentarii:

Anonim spunea...

ei ii place intre barbati, mai ales cu bani. a primit si o functie. asta vroia. la psd erau toti satui de scapadele ei erotice si la buzau s-a umplut de rusine. nu e nici o pierdere.

medusa spunea...

@ anonim, nu inteleg cum ar putea escapadele erotice ale cuiva sa te deranjeze pe tine. Cu ce?
Poate ne dai detalii.
Viata privata a unui politician il priveste, nu crezi?

Ana spunea...

Bărbaţii politici „independenţi” au primit-o pe Moldovan cum se cuvine, oferindu-i acel post rezervat de obicei femeilor în structurile politice şi administrative: ...purtător de cuvânt.

.. A se observa ironia.

Mi se pare un pic aiurea, bine aici urmeaza replica: da, dar macar e intre independenti. Dar totusi, alte functii nu erau decat purtator de cuvant? Ca asa ii sade bine unei femei, ca ea si asa vorbeste mult ;)

Frumos blog, "te citesc"!
;)

medusa spunea...

Ana, mersi. Te mai astept pe aici/.