marți, 6 iulie 2010

Protest împotriva deciziei Guvernului de a desfiinţa A.N.E.S.

După cum spuneam în articolul precedent, săptămâna trecută în şedinţă de Guvern s-a adoptat OUG nr. 68 prin care s-a desfiinţat Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES).

Fără niciun fel de consultare cu experţii în domeniu, din ţară sau din străinătate, cei din ministerul Muncii au propus sacrificarea singurei instituţii publice centrale din România care putea să pună în practică măsuri proactive privind discriminarea de gen, combaterea stereotipurilor sexiste şi a inegalităţilor dintre femei şi bărbaţi în familie, educaţie şi piaţa muncii.

Cei care aplaudă decizia guvernului aduc în susţinerea lor două argumente: 1) e nevoie de reducerea cheltuielilor publice, şi 2) ANES oricum nu făcea nimic. Ambele argumente pot fi demontate uşor şi nu reprezentă adevărata cauză a desfiinţării acestei agenţii.

În primul caz, reducerea cheltuielilor prin desfiinţarea ANES este ridicolă în ponderea cheltuielilor ministerului Muncii. Salariile celor 20 de angajaţi ai ANES (cu tot cu cei de la contabilitate şi resurse umane) însumate fac cam cât dublul salariului secretarului general al ministerului Muncii, Mihaela Arteni (care potrivit unor surse ar fi de 15.000 de lei pe lună). Puteţi intra pe site-ul ANES şi vedea într-un document public că nivelul salariilor angajaţilor, exceptând salariul preşedintei, era scăzut, în unele cazuri nedepăşind 1.000 de lei pe lună.

În al doilea caz, cei ce susţin că ANES oricum nu făcea nimic şi trebuia desfiinţată ignoră mai multe aspecte. ANES a fost o agenţie guvernamentală foarte slab finanţată de la bugetul public, cu o echipă mică de oameni (20 de angajaţi), care a făcut tot posibilul să-şi desfăşoare activitatea la nivelul aşteptat de Uniunea Europeană şi să răspundă nevoilor ce există în România în ce priveşte politicile de prevenire şi combatere a discriminării femeilor şi a inegalităţilor de gen. Anul trecut, aceasta echipă de angajaţi a elaborat o Strategie Naţională 2010-2012 în domeniu, aprobată de Guvern. ANES a avut reacţii faţă de reclame tv şi campanii de marketing misogine, reclamându-le la CNA. ANES a luat iniţiativa organizării unor întâlniri prin care să găsească soluţii pentru o mai bună reprezentare a femeilor în politică. ANES a elaborat statistici prin care ne-am putut face o imagine asupra slabei reprezentări a femeilor în aparatul administrativ central şi local. Concomitent ANES derula proiecte din fonduri europene in valoare de 11 milioane de euro, prin care se încerca combaterea discriminărilor de pe piaţa muncii şi conştientizarea femeilor în ce priveşte drepturile lor.

Progresele făcute de o ţară în domeniul egalităţii de gen nu trebuie puse în pericol de criza economică, atrăgea atenţia Parlamentul European într-o rezoluţie din 17 iunie 2010. Guvernul României nu a ţinut cont de nimic, de nicio recomandare, nici a UE, ONU şi nici măcar de propriul program de guvernare în care se spunea clar că doreşte creşterea capacităţii instituţionale pentru implementarea politicilor de gen.

Si aici ajungem la adevărata cauză a desfiinţării ANES: ignoranţa, lipsa oricărei pregătiri în acest domeniu a conducerii actuale a Ministerului Muncii, atât a ministrului cat şi a secretarilor de Stat. Niciunul nu are competenţe şi nu a fost vreodată interesat de problematica egalităţii de gen în Romania. Puteţi intra pe site-ul mmuncii şi analiza CV-urile lor: http://www.mmuncii.ro/ro/minister/conducerea-49-view.html

Mihai Şeitan – ministru – de formaţie inginer, specializat în domeniul muncii, pensiilor şi asigurărilor sociale. Din CV-ul său stufos de 7 pagini rezultă că nu are nici un fel de curs la activ în domeniul prevenirii şi combaterii discriminării, a prevenirii şi combaterii violenţei în familie, a drepturilor omului şi nici a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

.

.

.

.

Mihaela Arteni – secretar general – de formaţie finanţistă, specializată în bugetare în domeniul pensiilor şi asigurărilor sociale. Din CV rezultă că nu are nici un fel de preocupare pentru domeniul protecţiei sociale în general, singura constantă din activitatea sa fiind reforma sistemului de pensii.

O totală lipsă de pregătire în domeniul egalităţii de şanse regăsim şi în CV-urile celor trei secretari de Stat: Nicolae Ivăşchescu, Valentin Mocanu, Dumitru-Nicu Cornoiu.

Conducerea actuală a Ministerului Muncii e posibil să nu fie la curent cu faptul că România este semnatară a celebrei CEDAW (Convenţia pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor) iar ANES pregătea şi coordona elaborarea raportului naţional ce urmează să fie prezentat de România la ONU în luna februarie 2011.

Tot ANES, această mică agenţie guvernamentală pe care ei au decis s-o facă praf, este parte din boardul Institutului European al Egalităţii de Gen cu sediul la Vilnius, şi are drept de vot. Cine va mai reprezenta România acum în acest organism? Vreun directoraş specializat în pensii şi asigurări sociale?

Totodată, ANES face parte din comitetele de specialitate la nivel înalt ale Comisiei Europene şi ale Consiliului Europei, având rol de a corela politicile şi programele naţionale ale Uniunii Europene.

_______________________

Un număr de 19 ONG-uri şi 5 personalităţi din mediul academic din toată ţara au semnat azi o scrisoare de protest în legătură cu desfiinţarea ANES, scrisoare pe care au înaintat-o primului ministru şi ministrului Muncii.

Link: Scrisoarea de protest

Organizatii semnatare:

  • CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Bucuresti
  • Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen Filia, Bucuresti
  • Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”, Bucuresti
  • Asociatia ACCEPT, Bucuresti
  • Asociatia A.R.T. Fusion, Bucuresti
  • Asociatia Femeilor Tiganci "Pentru Copiii Nostri", Timisoara
  • Asociatia Jurnalistelor din Romania Ariadna, Bucuresti
  • Asociatia Pentru Sanse Egale, Targu Jiu
  • Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI), Bucuresti
  • Centrul de Mediere si Securitate Comunitara, Iasi
  • Fundatia Desire Cluj
  • Fundatia Ratiu pentru Democratie, Turda
  • Fundatia Sanse Egale pentru Femei, Iasi
  • Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului - GRADO, Bucuresti
  • Liga Pro Europa, Targu Mures
  • Romanian Women’s Lobby
  • ActiveWatch – Agentia de Monitorizare de Monitorizare a Presei
  • Asociatia Pro Democratia
  • Asociatia Ketaness 2006 Giurgiu

As

Persoane semnatare

1. Prof. Univ. Dr Mihaela Miroiu, Facultatea de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

2. Conf.Dr. Reghina Dascal, Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen, Universitatea de Vest Timisoara

3. Raluca Bibiri, doctorand in studii de gen, CESI, Universitatea din Bucuresti

4. Theodora-Eliza Vacarescu, coordonatoarea grupului GendeRomania

5. Mihaela Frunza, coordonatoarea grupului GendeRomania

13 comentarii:

Iulia spunea...

Hei, Tudorina. De ce nu ai postat si online scrisoarea? Cred ca am fi semnat o multime de oameni! te pup. tin pumnii.

Anonim spunea...

http://www.renateweber.eu/ro/detalii_media/267

Medusa spunea...

@ Iulia, daca ai sti cata agitatie a fost zilele astea! Stai ca n-ai scapat, punem la cale si ceva in strada. O sa-ti spun cand am mai multe date.

@anonim, multumesc doamnei Renate Weber pentru reactie. E un sprijin foarte valoros.

Alina Gorghiu spunea...

Desfiintarea ANES intra in aceeasi categorie a prafului in ochi. Doar pentru a avea guvernantii ce raspunde la intrebarea "de ce nu desfiintati agentii?".
La fel s-a intamplat si cu reducerile salariale in 2009, in ministerele protejate (au fost scazute salariile femeilor de serviciu, de ex).
Stiu si eu cat de putini angajati avea agentia. Era neperformanta? Pai conducerea le apartinea lor, puteau lua masuri acolo. Nu stiu daca mai exista departamente in Ministerul Muncii care sa preia cateva dintre atributiile fostei ANES.

Anonim spunea...

http://dacianasarbu.wordpress.com/2010/07/07/comisia-europeana-sesizata-privind-desfiintarea-abuziva-a-anes-de-catre-guvernul-boc/

Gopo spunea...

Vai de mine, ce tragedie, ce dezastru, ce catastrofa !! Oare mai are rost sa ma trezesc maine sau sa-mi trag un glonte in cap in seara asta ? E clar ca viata nu mai merita traita dupa desfiintarea agentiei de frecat menta si dat-cu-parerea la tembelizor. Pe banii prostilor, evident.

Pici in nas cand vezi maretele realizari ale agentiei :

- ANES a avut reacţii faţă de reclame tv şi campanii de marketing misogine, reclamându-le la CNA. Adica noi ne uitam la tembelizor si cand ni se nazare noua ca ceva nu e in regula alergam sa-i param. Minunat ! Vreau si eu un job din asta. Sa ma uit la televizor ca poate apare vreo reclama "misogina" si sa o raportez la CNA. Toata ziulica as "munci".

- ANES a luat iniţiativa organizării unor întâlniri prin care să găsească soluţii pentru o mai bună reprezentare a femeilor în politică. Frecare de menta si dat cu parerea pe banii prostilor. Vreau si eu sa organizez niste intalniri pe tema reprezentarii persoanelor stangace cu par saten in politica. Am impresia ca sunt prea multi bruneti, e discriminare pe fata, mancati-as. Deci statu' sa sara de urgenta cu banu', ca imi trebuie sala de conferinte la Hilton si bufet suedez cu sampanie frantuzeasca si caviar rusesc.

- Concomitent ANES derula proiecte din fonduri europene in valoare de 11 milioane de euro, prin care se încerca combaterea discriminărilor de pe piaţa muncii şi conştientizarea femeilor în ce priveşte drepturile lor. . Traducere : am dat si noi la tiparit la tipografia cui trebuie ceva pliante, din alea care umplu toate cosurile de gunoi din strada. Si am mai aruncat banii pe "spoturi TV", si alte abureli de acest gen.

Hai pa, macar niste sugative profesioniste de bani au disparut. Sa mai dispara si altele, sa nu creada careva ca odata cu desfiintarea asta s-a inchis lista.

Medusa spunea...

Gopo, cand o institutie nu functioneaza bine trebuie eficientizata, nu desfiintata.
Ia zi, nu vrei cumva sa desfiintam si Parlamentul si Guvernul mergand pe aceeasi logica?

Gopo spunea...

Ce rost are institutia aia ? Precis, va rog.

Productia de hartie si "rapoarte" la hectar nu e un scop in sine. Orice birocratie/agentie crede ca isi justifica existenta producand cantitati cat mai mari de maculatura.

Ce obiective concrete, masurabile au atins stimabilii ? Au macar asa ceva ?

Repet, sunt pentru desfiintarea a cat mai multe agentii din astea de frecat menta. Nu am ceva cu agentia asta in particular - le-as desfiinta pe toate, fara discriminare :D .

In incheiere, ca sa nu te bosumfli prea mult pentru desfiintarea unei agentii, o melodie dintre preferatele mele :

http://www.youtube.com/watch?v=RwDf2DCX_1A&feature=player_embedded#!

Anonim spunea...

Anes este o agentie nefunctionala, proiectele pe fonduri europene au fost suspendate de "Presedinta" nevrotica si nu se mai implementeaza, dar sunt aduse in discutie doar cand servesc scopului apararii scaunului ei. Asa ca nu mai plangeti ca se desfiinteaza aceasta agentie pt ca nu facea nimic.

Medusa spunea...

@Anonim, repet ce-am mai spus, cand o agentie e nefunctionala nu e un motiv pentru a o desfiinta. Agentia a fost creata cu un scop si poate fi desfiintata atunci cand scopul a disparut. Nu e cazul acum.
Eu te intreb, daca intr-o zi se dovedeste ca Ministerul JUstitiei e nefunctional, ce facem, il desfiintam? Asta e solutia? No shit!

Anonim spunea...

@Medusa
Daca doreati sa o faceti eficienta de ce nu ati protestat referitor la numirea conducerii? Anul trecut s-a protestat ca Anes nu avea presedinte, dar cand a fost numita aceeasi persoana care mai fusese presedinte la aceasta institutie in perioada 2005-2007 nu ati protestat, desi sub conducerea acesteia Anes nu a facut nimic in domeniul egalitatii de sanse, doar a taiat frunza la caini. De ce nu s-a protestat atunci ca pt eficientizarea activitatii institutiei ar trebui numita o alta persoana, nu una care a demonstrat ca este ineficienta.
Am mai citit pe net ca plang unii soarta angajatilor Anes ca ar avea salarii mici. Sa vedem ce venituri nete au avut saracutii pe luna mai: http://www.anes.ro/attachments/venituri%20nete%20ale%20salariatilor%20anes%20in%20luna%20mai%202010.pdf
Eu cred ca la astfel de salarii ar trebui sa se vada niste politici coerente.
Vorbiti aici de proiectele europene pe care Anes le are in derulare. Cred ca ar trebui sa aprofundati problema si sa vedeti adevarul cum, de fapt, aceste proiecte nu se implementeaza.
Asa ca decat sa platesc si sa pastrez ceva nefunctional, mai bine il desfiintez. Decat praf in ochi ca avem o Agentie care ne apara si ne creste gradul de constientizare a principiilor egalitatii de gen, gender mainstreaming si disemineaza informatii, mai bine fara.
Oricum nu ramanem prada discriminarii, mai exista si CNCD, care oricum are mai multa forta, dpdv legal, in domeniul discriminarii de gen decati Anes.
ONG-urile de profil si societatea civila ar trebui sa militeze pentru existenta unei institutii functionale care intr-adevar sa poata sa elaboreze politici in domeniu, dar care sa aiba si mijloacele necesare aplicarii lor si sanctionarii nerespectarii lor.

Medusa spunea...

@anonim,cunosc situatia ANES f bine, nu-mi spui nimic nou.Personal am criticat dezinteresul politic in numirea unui presedinte timp de 3 luni de la alegeri.
In definitiv noi, tu si cu mine, suntem de aceeasi parte a baricadei - dorim sa existe o agentie eficienta. Diferenta e ca tu doar critici ce s+a facut pana cum iar eu am o doza de realism fata de ce se poate face si ce nu se poate face acum in Romania.
In niciun caz nu pot fi de acord cu desfiintarea agentiei pe motiv ca era nefunctionala. A avut totusi o activitate in ultima perioada, in ciuda bugetului infim, a nr redus de angajati si a conducerii slabe. Unele din activitati nu au fost mediatizate, dar am cunostinta de ele si mi se par f bune, de exemplu discutiile cu Academia Romana pentru modificarea DEX-ului in sensul introducerii unor corespondenti feminini pentru diverse profesii.

In ce priveste CNCD, acolo vorbim de cu totul alte atributii. CNCD judeca cazurile de discriminare de orice tip, dar nu are politici de prevenire. CNCD nu o sa se autosesizeze impotriva unor reclame sexiste si degradante pentru femei de pilda, lucru pe care ANES l-a facut in mai multe ocazii.
ANES ar fi trebuit sa se ocupe si de prevenirea si combaterea violentei impotriva femeii, lucru pe care nu-l facea din pacate. Era destul loc de mai bine in activitatea ANES si s-ar fi putut face daca exista vointa politica.

Anonim spunea...

pentru Anonim -Alis, Alis... ce mai suferi ca ai plecat din ANES.