vineri, 31 decembrie 2010

Băieţii de la B.U.G. Mafia, mesaj împotriva violenţei domestice

O surpriză plăcută pentru începutul noului an. Băieţii de la BUG Mafia au scos o melodie cu mesaj împotriva violenţei domestice. Îi mulţumesc lui br3b pentru link.

Aşteptam de ceva vreme de la artiştii români să transmită astfel de mesaje sociale. În alte ţări, gen Spania, demersuri împotriva violenţei domestice au tot fost făcute de-a lungul anilor de cântăreți, actori, vedete de televiziune şi sportivi. La noi, mai rar. Boxerul Leonard Doroftei s-a implicat într-o campanie în luna noiembrie 2010 prin care îl provoca pe bărbatul român agresor cu mesajul „îţi place să dai, alege-ţi un adversar pe măsură!” . În rest, mai nimic. Dar problema e absentă din toată dezbaterea publică. Politicienii o ignoră, cu câteva excepţii. Ziariştii o ignoră sau o tratează exclusiv senzaţionalist. Autorităţile locale acuză lipsa de bani pentru a justifica absenţa unor măsuri concrete. În tot acest timp, femei şi copii sunt victime ale agresiunilor de tot felul. Nu vă bazaţi pe statistici. Nimeni nu cunoaşte cifra exactă a victimelor pentru că doar o parte din cazuri sunt reclamate la poliţie. Nu-şi bate capul nicio instituţie publică să cerceteze mai atent fenomenul sau să întreprindă efectiv ceva deşi, ţinând cont de amploarea lui şi de consecinţe, ar putea fi încadrat la capitolul „ameninţări la adresa siguranţei cetăţeanului”.

Lupta împotriva violenţei domestice capătă alte nuanţe atunci când la ea aderă şi bărbaţii. Există agresori care ignoră vocile critice ale femeilor sau le răspund violent şi în batjocură, dar atunci când se implică şi bărbaţi lucrurile pot sta altfel. Riposta se mută în interior, în cercul masculin, şi poate fi un semnal că comportamentele violente pot deveni inacceptabile chiar pentru camarazii de bere sau colegii de muncă.

În ce priveşte BUG Mafia, avantajul este că muzica lor se adresează unui public la care de obicei nu ajung alte campanii oricât de extinse ar fi. Spoturile tv de exemplu i-ar face pe bărbaţii violenţi să schimbe canalul sau să le ignore, pe când un mesaj de la o formaţie preferată are un impact mai profund.

E interesant că mesajul e transmis ca fiind al unui fost agresor, ca de la unul care a realizat ce aberant s-a comportat cândva:

„Nu ridici mâna pentru a mângâia, //Deschizi gura doar pentru a ţipa,
Laşi urme de durere şi rușine… // Cândva am fost la fel de prost ca tine”

Bărbatul violent este acuzat şi pus în faţa oglinzii: „Îţi-arunci neputinţa pe soţie // Şi-ţi amputezi copiii încă din copilărie…”, „laşi urme de durere şi ruşine”, „dai în ea fără rost”.

Şi nu în ultimul rând, un lucru pozitiv este că mesajul va ajunge la adolescenţi care trăiesc acum în familii violente existând o mare probabilitate să devină la rândul lor violenţi când vor creşte şi-şi vor întemeia propriile familii. La şcoală nu li se predă nicio lecţie despre fenomenul violenţei domestice, nici de la tv nu primesc educaţie în acest sens, bine măcar că o formaţie de hip-hop le poate deschide ochii.

6 comentarii:

br3b spunea...

De remarcat si faptul ca Bogdan Dima ( http://www.bogdandima.ro/ ) e multi-tasking precum Napoleon, analiza politica fiind doar una din indeletnicirile sale. Adevarata sa pasiune se pare ca ramane totusi ... muzica hiphop. :))


:D :P

Medusa spunea...

br3b, aaa, deci Bogdan Dima este chiar colegul nostru online, nu e coincidenta de nume! Eu asa crezusem...Felicitarile noastre, Bogdan! La cat mai multe melodii cu mesaje sociale!

Ovidiu spunea...

Cred totuşi că e doar o coincidenţă de nume...

br3b spunea...

Medusa, era o (tentativa de) gluma, deh, se pare ca incepusem revelionul mai devreme. :)

Anonim spunea...

Medusa, sunt de acord cu tine, dar îti zic cu tristețe că nu va avea nici un impact - sau, mai bine zis, va avea același impact pe care l-a avut și campania celor de la Paraziții - citește o carte. Dacă se vrea o campanie cu impact, trebuie să-l ai în centrul campaniei tale pe Adi de la Vîlcea, pe Nicolae Guță, pe maneliști și cîntăreți de muzică populară, pe Taraf Tv, pe OTV, pe Antena 1 și ProTv și oricine mai are showurile dezbrăcate cu audiență sub nivelul mediu intelectual.

Mircea Ordean spunea...

E o glumă...

Sper să nu-i văd recitînd versete, peste vreo zece ani.
Orice se poate, elasticitatea celui doritor să rămînă sub reflectoare e imensă.

Îmi sînt simpatici, dar nu le uit textele de altădată.
Unde se revoltau de ziarista ce se băga între-ale lor, dar ei executau fără jenă sportul, către alţii...