joi, 20 ianuarie 2011

Şi privilegiaţii plâng?

Am tot aşteptat, în zadar, în aceste zile ca cineva să ia o poziţie publică împotriva pensiilor militarilor. Să spună cu voce tare că sumele pe care această categorie profesională le primeşte sub conceptul de „pensii speciale” sunt disproporţionat de mari în raport cu cele pe care le primesc civilii în baza principiului contributivităţii. Degeaba.

Nici Emil Boc care în urmă cu câteva luni susţinea că prin adoptarea noii legi a pensiilor se va face dreptate renunţându-se la privilegii nu a mai fost în stare să spună ceva. Uniforma militară stârneşte un fel de idolatrizare neghioabă. Nici măcar de la un partid aşa zis de stânga, PSD, nu a venit o critică a sistemului prin care unele categorii profesionale sunt net favorizate financiar în raport cu altele, din contră. Atât PSD cât şi celelalte partide politice le-au luat apărarea militarilor.

Să vedem despre ce sume e vorba. În urma recalculării, din listele publicate de MApN rezultă următoarele pensii, luate ca exemplu: general 7109 lei, general locotenent 9484 lei, maior 6970 lei, general brigadă 7666 lei, colonel 7292 lei, colonel 3678 lei, comandor 6917 lei, locotenent colonel 5306 lei, lt colonel 4275 lei, maior, 4070 lei, maistru miliar principal 3317 lei, plutonier adj 3258 lei, plutonier major 2301 lei, plutonier 2402 lei, ş.a. (alte exemple aici). E mult, e puţin?

Ar fi trebuit să vedem ce pensii primesc foştii medici, profesori, ingineri şi alţi pensionari cu studii superioare din sistemul bugetar pentru a face o comparaţie. Să vedem dacă un chirurg primeşte la bătrâneţe o pensie de 70 de milioane de lei vechi precum a unui general. Dacă un arhitect care a proiectat blocuri, poduri, tunele, pasaje primeşte sume similare drept recunoştinţă pentru munca lui. Am auzit de foşti medici cu pensii de 1.000 de lei, adică nici echivalentul pensiei unui maistru militar!

Băsescu şi Boc le-au întins o capcană celor două televiziuni de ştiri care îi critică orbeşte de dimineaţă până seara. Dacă le-ar fi spus că militarii îşi vor menţine privilegiile, jurnaliştii s-ar fi aruncat să-i critice şi să ceară aducerea pensiilor la un nivel normal. Aşa că s-a dat de înţeles că se lucrează la recalcularea pensiilor în sensul reducerii lor. Cele două televiziuni s-au întrecut în a le lua apărarea militarilor, muşcând momeala. Acum, după recalculare, se vede că de fapt cele mai multe pensii cresc, nu scad. În aşa zisa dezbatere publică, televiziunile de ştiri au scos la iveală câteva cazuri excepţionale pentru a generaliza ideea că militarilor li se face o nedreptate (de exemplu cazul cu adevărat injust al cosmonautului Dumitru Prunariu). Jurnaliştii au evitat să prezinte şi cazuri, deloc rare, în care tot felul de inculţi şi semi-analfabeţi, foşti securişti, au avut grade în sistemul de apărare şi primesc din banii publici pensii de invidiat.

Şi ajungem la un alt aspect deloc dezbătut în aceste zile. Cine sunt cei care compun categoria vag numită „a militarilor” şi ale căror pensii sunt recalculate în aceste zile? Pe lângă foştii angajaţi ai MApN sunt şi cei de la SRI şi MAI.

Pensionari ai SRI? SRI-ul s-a înfiinţat în luna martie 1990 pe structurile fostei Securităţi, poliţia politică care a îngrozit milioane de români şi a menţinut teroarea în perioada comunistă. Aţi auzit pe undeva în dezbaterea publică de azi vorbindu-se despre foştii angajaţi ai Secu şi pensiile pe care le primesc din fondurile speciale? Nu, nici un cuvinţel. Se recalculează nu doar pensiile MApN, ci şi ale MAI. Adică ale foştilor miliţieni de pe vremea regimului ceauşist.

Cine sunt cu adevărat aceşti pensionari care se vaită că primesc pensii de „doar” 20 – 30 de milioane de lei pe lună? Televiziunile de ştiri manipulatoare au scos la înaintare câteva figuri mai „spălate”, foşti piloţi sau câte un general mai şcolit ca să poată după aceea să vorbească despre cum Guvernul a afectat demnitatea acestor bătrânei. Să nu uităm că aceşti bătrânei cumsecade au fost pe vremuri structura sistemului represiv. Fără concursul armatei, al miliţiei şi al Securităţii Ceauşescu singur nu ar fi supravieţuit politic nicio zi. În loc să plătească pentru asta, noi îi răsplătim acum cu pensii enorme, de câteva ori mai mari decât ale pensionarilor civili.

Pensionarii militari susţin că munca lor a fost incomparabil mai grea şi mai importantă decât a civililor, chiar dacă nu au participat la războaie. Că ei au lucrat la Transfăgărăşan, Canalul Dunărea-Marea Neagră, în situaţii de calamităţi, la muncile agricole, etc. Dar pentru acest aspect există deja avantajul de a se bucura de pensie începând cu vârsta de 45-55 de ani, nu? Pentru asta au primit şi primesc locuinţe de la Stat, prime şi bonificaţii. Au propriile spitale şi centre de tratament, dotate mult mai bine decât cele ale civililor. În al doilea rând, munca efectivă, partea cea mai grea, nu au făcut-o ei, ci militarii la termen. Generalii, coloneii, maiştrii militari, etc. stăteau pe margine şi dădeau ordine şi instrucţiuni. Şi în al treilea rând, nu au fost singurii care pot spune că au luat parte la munci grele în acele vremuri. Şi profesorii au fost obligaţi să meargă la muncile câmpului. De inginerii şi specialiştii care au lucrat pe şantierele patriei într-un ritm infernal ce să mai vorbim. La fel şi de cei care au muncit în marile uzine şi combinate, unele deosebit de toxice.

Institutul Naţional de Statistică ne spune că în România în prezent pensia medie este de 718 lei/lună. Foştii militari, securişti şi miliţieni cer acordarea unor sume de câteva ori mai mari decât pensia pe care o primeşte majoritatea pensionarilor. Nu au merite deosebite, ci au şi au avut şi în trecut o relaţie privilegiată cu puterea politică.

14 comentarii:

Amalia spunea...

Ti-am spus de multe ori ca faci treaba buna. Cred ca e putin. Oameni ca tine ar trebui sa fie mai vizibili, sa intre si in politica eventual. Ce parere ai de politica? Bun articol! A pus o problema care trebuia pusa! Felicitari!

Anonim spunea...

"Si prostii se bucura" ?

Din tot postul am remarcat o tendinta total anacronica si anume aceea de-ai credita cu v'un neuron pa gibonii de la putere .Si ai crede in stare sa mearga singuri pe strada ,sa traverseze ,si s-ajunga ,de capu' lor ...acasa .La iei !

Ca ,capcane ,ca ,manevre ,ca ,vrajeli ,ca boboru'ncitor traieste greu ,si patria atat isi permite ...Oauuu >a revenitara anii '50 ,sau ne-a tampit Chiombu' pa toti ???

In rest o trista "caracatita" despre cum ie normal sa-i umilesti pe oamenii care chiar n-au fost civili ,si-au purtat o uniforma ,si au fost acolo ,la DATORIE 24 h din 24 !Chiar si fara de razbele (ce bine) si prostii uita ca multi ,foarte multi ofiteri se-ntorc acasa in sicrie plumbuite -in vreme de pace- din varii motive:incidente in aplicatii ,munitie neconforma ,accidente in poligoanele de exercitiu etc !

Dar si asa ,papagal si soldat(a) neinstruit sa declari ca o pensie de 1300 E pt. un comandor-general-contra-amiral -sef de stat major e ceva de ...neinchipuit ,deci pt. handicapatii astia ,sa consulte pensiile militarilor din tarile N.A.T.O. ,si sa faca o balanta !

Faptul ca Romania n-are pibu' Germaniei si-al Frantei ,nu-nseamna ca moartea e diferita ,aici si-acolo !
Militarii reprezinta un exemplu ,si-as fi curios cati sclavi de multinationale den Romanica isi cer cu adevarat un salar decent ,conform atat cu munca prestata ,cat si cu normele europene !!!

Ca ,ie penibil sa te prostituezi ,sa lucrii 16 ore pe zi ,umil si cu stressu'n oase pa 1400 lei ,iar cand altu' ce-si cunoaste valoare reala isi cere dreptu' sa strigi :Iete-ai dracu' privilegiati !!!


p.s. vai mamma noastra de sclavizati chiombizati !

Alexandru spunea...

Medusa, tu de unde ai scos sumele astea exorbitant de mari ale pensiilor militare, nu de alta dar sunt foarte false. Şi de data asta vorbesc în cunoştinţă de cauză. Tatăl meu a fost ofiţer activ la artilerie şi are 31 de ani în armată. Ei bine, după ce că l-au obligat să iasă la pensie mai devreme decât vârsta normală (56 ani este vârsta de pensionare în armată), pentru că aşa am fost obvligaţi de NATO, tatăl meu s-a psocopsit cu o pensie ,,nesimţită" care în decembrie 2010 era de 1720 lei. În urma acestei ,,recalculări", sau mai bine zis în urma acestui jaf la drumul mare, tatăl meu a primit în ianuarie 2011 suma de 1310 lei, asta după 31 de ani de armată ... Adică ... sincer, numai eu ştiu câte zile lipsea tata de acasă când eu eram copil sau adolescent, câte viroze respiratorii a avut că dormea în condiţii urâte, sau că acum are BPOC şi multe altele. După o viaţă de restrişte, în care el n-a avut sărbători şi nici familie şi după ce statul l-a zvârlit ca pe o măsea stricată, deşi încă era apt de muncă, tata a mai primit o lovitură. Printr-un singur gest, complet ilegal i s-a luat de la o lună la alta 410 lei din pensia lui, asta fără niciun act de înştiinţare prealabilă sau prezentarea unor documente şi calcule prealabile care să explice această tăiere. Tatăl meu este maior în rezervă, iar pensia lui este acum de 1310 lei!!!!!!!!!!! NU 4070 lei cum ai scris tu! Şi ca el sunt majoritatea pensionarilor militari. Medusa, te rog mult să modifici acele sume, pentru că sunt jignitor de false. Poate că reprezinte pensii ale pensionarilor militari din Franţa, sau alt stat UE, dar în România nu sunt conforme cu realitatea. În concluzie, DA, tatăl meu şi ceilalţi pensionari militari e normal să protesteze, pentru că li se face o nedreptate imensă şi ilegală pe deasupra. I s-au tăiat 410 lei dintr-o pensie şi aşa vai de ea, în condiţiile în care are doi copii de întreţinut la facultate şi mama mea e şomeră, pentru că în criză nimeni numai angajază o femeie ce a depăşit 50 de ani! Modifică acele sume, pentru că nu sunt reale! Te rog!

Medusa spunea...

Alexandru, îmi place asta cu "au fost obligaţi de NATO să se pensioneze mai repede", am mai auzit-o. Ştii, alţii au fost "obligaţi" de tranziţie să fie şomeri. Scoaterea la pensie mai repede a fost o manevră menită a-i proteja pe militari, după părerea mea. Normal era să fie disponibilizaţi, ca restul angajaţilor în momentul când nu-şi mai au locul în sistem.
În legătură cu valoarea pensiei, sumele pe care le-am menţionat în articol provin din listele oficiale ale MApN. Probabil tatăul tău are stagiu incomplet. Oricum, o pensie de 13 milioane nu e mică. E normală. Mai întreabă-i şi pe alţii, ne-militari, ce pensii au. Repet, pensia medie în România e de 718 lei/lună. Trist, dar adevărat.

Medusa spunea...

anonim, nu-i creditez pe "gibonii de la putere", din contră. Au minţit că vor face un sistem de pensii cât de cât unitar şi iată ce a ieşit.

Medusa spunea...

Amalia, mersi. De politică vorbesc într-una, am şi păreri bune şi păreri proaste, depinde la ce/cine mă refer.

Alexandru spunea...

Medusa, dacă tu consideri că 1310 lei (apx 300 euro)e o pensie bună pt un om care a muncit precum a făcut-o tata atunci eu mă retrag din discuţie, pentru că mai mult mi-aş face sânge rău. Când pensiile militare minime din statele UE sar peste 1000 euro peste tot, a declara că 300 euro e o pensie nesimţită pentru mine depăşeşte orice prag de înţelegere. Să nu te superi pe mine, dar de data asta eşti foarte ieşită cu maşina în afara drumului. Şi repet, pensiile acelea sunt FALSE! E doar un mijloc de manipulare a guvernului actual care este incapabil. Din păcate pensionarii noştri militari sunt umiliţi! Acesta este crudul adevăr!!! Doamne fereşte să înceapă vreun conflict, că îl leg pe tata de pat, numa să nu se ducă! Pe livretul lui scrie că în caz de răzbel, tata e mobilizabil pân la 65 de ani! Da după gestul ăsta penibil şi nesimţit cred că tata numai are nicio obligaţie faţă de ţara lui! Şi o spune cu regret şi durere în suflet un mare patriot, căci eu mi-am iubit şi-mi voi iubi ţara şi am jurat să nu plec afară, dar sincer ... în momentul actual politicienii îşi bat joc de poporul român ... Trist! :(

Medusa spunea...

Alexandru, te repeţi şi deformezi informaţia. N-am zis că 300 de euro e o pensie nesimţită. E normală în România.
Şi, cum ziceam, sunt mulţi alţii care au munci greu, au avut responsabilităţi mari şi primesc mult mai puţin. De dr. Dan Gavriliu ai auzit? Sau de dr. Pesamosca?

Amalia spunea...

Alexandru, pana la urma salariile si pensiile in Ro sunt umilitoare pentru toata lumea, afara de fiicele presedintelui. Dar tu stii ce s-a intamplat cu fostii ofeteri antebelici? Ce le-au facut comunistii? Adica exact cei care se plang acum de pensii...
Dar cred ca ar trebui sa te deranjeze mai tare ca in Romania nimeni nu mai angajeaza o femeie trecuta de 50 ani. E normal ca mama ta sa fie somera? Sa fie dependenta?

Alexandru spunea...

Amalia, nu mi se pare normal ca mama la 53 de ani să nu mai aibă loc de muncă, mai ales că are studii superioare în chimie industrială şi o supraspecializare în chimia alimentară. A fost disponibilizată în martie 2009 pentru că era cea mai în vârstă dintre colegii ei şi după experienţă reprezenta cel mai mare salariu, deci patronul a făcut cea mai mare economie dând-o afară. De atunci, deşi încearcă nimeni nu o mai angajează, peste tot auzind replica că dânşii caută oamemi mai tineri. Nu am vrut să dezbat subiectul cu mama, pentru că nu despre el e vorba aici. Dar evident că mă doare şi pentru ea. Referitor la militarii umiliţi de boilşevici în anii '50 am citit destule şi mi se pare greoaznic ce au păţit. Doar că eu am speranţa că în România de astăzi nedreptăţile n-ar trebui să mai existe ca acei antinaşionali din anii '50. Medusa, din păcate nu cunosc cine sunt acei doi doctori dar ştiu foarte bine la ce umilinţe sunt supuşi medicii din România, activi sau pensionari. Sunt student la medicină anul VI şi-s f conştient de faptul că voi trăi în mizerie la salariul ce-l voi primi. Dar revenind la subiect, mi se pare o nedreptate crasă ce li se face pensionarilor militari astăzi. :(

Anonim spunea...

@In aceeasi linie de idei, trebuia sa scrieti ca si cei care mai au un loc de munca ar trebui sa isi dea demisia ca sa fie solidari cu somerii iar cei care au pensiile decente sa renunte la ele ca sa fie in rand cu cei care primesc pensia minima garantata. Si ca daca doctorii nu sunt platiti corespunzator, obligatoriu nici o categorie sociala nu trebuie sa fie... Nu ar fi mai corect sa aparati dreptul doctorilor la o pensie decenta (iar aici aveti categoric dreptate), in loc sa va bucurati de nedreptatea care li se face militarilor ? Salariul mic al doctorilor sau pensiile mari ale catorva generali scuza oare comportamentul aberant si ilegal al acestor ticalosi care alcatuiesc guvernul romaniei ? Scuza cumva incalcarea legii si a hotararilor judecatoresti ? Scuza cumva umilinta la care sunt supusi acesti oameni ? Zau daca inteleg...
Tatal meu a avut o cariera militara de 46 de ani si a iesit la pensie in grad de colonel. A avut o viata plina de restrictii,a fost mereu pe drumuri si si-a dedicat intreaga viata acestui stat nesimtit care acum ii calca onoarea in picioare. Iar de cand a inceput aceasta bataie de joc nu mai e om ... Si dumneavoastra va bucurati...
PS: Doar asa, pentru informare, va spun ca pensia lui a scazut cu 45% ... Si nu era deloc o pensie nesimtita ...
Simona

melania spunea...

@ Medusa

Minunatul tau articol contine multe informatii neprobate - cele referitoare la nivelul pensiilor celor mai multi dintre militarii aflati la pensie.

Stiu asta, pentru ca si eu sunt fiica de militar aflat la pensie si stiu cum au curs telefoanele de la fosti colegi ai tatlui meu cand au inceput sa apara deciziile.

Draga mea, eu nu contest ca sistemul romanesc de pensii e in buda. Nu contest nici faptul ca e foarte clar ca nu o sa mai avem cu ce sa il sustinem multa vreme.

Dar tu spui: "ce mama naibii, dati-i incolo pe expiratii astia! Si-au mancat malaiul cat au fost in activitate..."

Ceea ce mi se pare mie nedrept la articolul tau este ca nu recunosti un lucru care e la mintea cocosului (de!): multi oameni din sistem, care inca mai puteau fi folositi la o multime de munci ciudate (gen scos sinistrati din case, sapat santuri, diguri si alte povestiri), oameni care au lucrat la cele mai grozave constructii ale natiei (da, Transfagarasanul e una dintre minunile astea) au fost OBLIGATI sa plece din sistem.

Imi pun problema astfel: daca in loc sa concesionam o autostrada catre Bechtel am folosi armata, probabil ca am termina-o mai repede.

Esti, de asemenea, prost informata cu privire la calitatea si competenta acestor oameni. Tatal meu e locotenent colonel in rezerva si are o diploma de studii superioare echivalata cu a unui inginer. Multi dintre oamenii din sistem au nu numai grad, ci si competente specifice, cu studii superioare, in domenii din cele mai diverse.

Cand vei fi facut 35 de ani de planificare si de lucrari in conditii grele (gen mina, constructii de drumuri si poduri si alte chestii de-astea), vino si scrie despre ce nesimtite sunt pensiile oamenilor astora!

Melania

Medusa spunea...

@Melania, tu spui ca acesti oameni au fost obligati sa plece din sistem, adica sa iasa la pensie la varste la care erau in putere de munca.
In perioada tranzitiei insa multi oameni au fost disponibilizati, ajungand in somaj, nu la pensie la 45 de ani. S-au inchis fabrici si mine. Deci militarii au fost avantajati putand sa iasa la pensie si primind sume de compensare frumusele.
Altii, nu. Cei de la privat n-au primit nici macar sumele acelea, cum au primit minerii.

Cat despre cat de grea a fost munca militarilor, hai sa nu exageram. Tu cunosti situatia tatalui tau, eu cunost multi militari si fosti securisti si stiu ce bine au dus-o si pe vremea vechiului regim si ce bine o duc acuma, cu banutii de pensie.
Cunosc fosti securisti care au stat la inchisoare dupa revolutie pentru ca au luat masuri impotriva revolutionarilor in decembrie 89. Au stat 6 luni, au iesit si gata. Sunt bine mersi, fac afaceri si primesc si pensii nesimtite. Si-au construit viloi si merg cu mertzanul in Grecia in fiecare vara.
Si mai stiu si situatia unor fosti medici si cercetatori care n-au nici jumate din pensia militarilor, ceea ce mi se pare f nedrept.

melania spunea...

@ Medusa

Cred ca ai citit prost comentariul meu - eu nu zic nici ca pensiile lor sunt nesimtite, nici ca nu sunt. Si foarte sincer acum, empatizez cu toti cei aflati in situatii nefericite, dar nu pot sa ma simt responsabila pentru alegerile lor.

Eu spun doar atat: fiecare om, fie ca e pensionar militar, fie ca e somer, are niste drepturi... Unul dintre drepturile astea este cel de a primi pensie si ajutoare sociale, in cazul celor din urma.

Cu privire la sistemul de pensii si la sustinerea lui, eu zic ca ar trebui sa ne cam hotaram de pe acum ce facem: muncim pentru salariu (si avem salarii mari acum) sau pentru pensie (si ne facem punctul de pensie maricel si taxe pe masura acum).

Cred ca discutia ar trebui sa se rezume la asta.

Nu la chestii legate de oamenii pe care ii cunoastem sau nu, care au furat, omorat, turnat sau care si-au facut datoria cetateneasca pe vremurile alea pe care eu, sincer, nu mi le mai aduc aminte.

De facut politica, nu fac... Dar l-am avut profesor pe Dl. Stolojan, care, printre multele chestii de doi lei pe care le spunea la cursuri, a zis si chestia asta, cu care nu pot sa nu fiu de acord: "in viata nu primesti ceea ce meriti, primesti ceea ce negociezi". Cred ca in viziunea sa, era ceva de genu' "cum iti asterni, asa dormi".

Asta e situatia somerilor, a profesorilor si a medicilor pe care ii aperi atat. Sunt sigura ca nu ai nici un fel de comentariu legat de incompetenta unora dintre reprezentantii profesorilor sau medicilor. Sunt sigura, de asemenea, ca toti somerii sunt someri pentru ca nu au unde munci, nu pentru ca e lenea pe ei cat casa.

Mi se pare ca esti prea tanara ca sa ai atatea prejudecati si atata ura pentru niste oameni care nu au nici o vina. Si mi se pare ca e ciudat ca pe mine ma injura lumea ca sunt comunista, desi vad ca ma aflu intr-o companie extrem de ilustra.

M