marți, 11 ianuarie 2011

Vocile „Adevărul”

Ziarul „Adevărul” se laudă că are cei mai buni editorialişti şi comentatori. Zilnic apare în ediţia tipărită un banner publicitar în care redacţia se făleşte cu eminenţele cenuşii pe care le plăteşte să-şi dea cu părerea pe teme de interes public.

Priviţi mai jos cum arată acest banner şi spuneţi ce criteriu general credeţi că a fost folosit la selecţia acelor editorialişti şi comentatori:


Oups! Sunt toţi bărbaţi! Nu puţini. Am numărat 21 de bărbaţi în imaginea de mai sus.

Să n-aud că e vorba de o coincidenţă! Că e doar un detaliu anatomic şi că de fapt contează ce gândesc şi scriu autorii respectivi! Acel detaliu anatomic care ne diferenţiază în femei şi bărbaţi a fost şi este un criteriu de promovare, respectiv de excludere din diverse sfere. Aşa cum este şi culoarea pielii. Aşa cum sunt alte „detalii” pe baza cărora se fac discriminări.

Încă din 2009 cei de la „Adevărul” au fost criticaţi pentru excluderea evidentă a femeilor din echipa de comentatori. Am găsit o astfel de critică într-un articol semnat de Simona Vlad ce datează din 3 mai 2009. Iată-l:

Vocile “Adevarul” si vocea adevarului - Simona Vlad, 3 mai 2009

Pe atunci exista şi o femeie printre droaia de bărbaţi de seamă consideraţi a avea autoritatea să-şi exprime opiniile în paginile cotidianului. Este vorba de regretata Magdalena Boiangiu. Din anul 2009 şi până acum, din când în când au mai semnat editoriale la „Adevărul” şi alte femei, Simona Popa de exemplu. Au fost excepţii de la regulă, dar şi ele atât de rare, incredibil de rare pentru mileniul în care trăim.

8 comentarii:

Călin H spunea...

O abordare foaaarte simpatică. Unamănunt despre care se pot scrie studii.

P.S. Îmi place cum găsesti subiecte care stăteau sub ochii tuturor, dar nimeni nu le vedea. E o iscusintă.

Medusa spunea...

Mersi, Călin! Dar nu cred că ăsta era un amănunt pe care nu-l vedea nimeni.

Gopo spunea...

Iarasi aberatii. Sa intelegem ca un ziar nu mai are voie sa angajeze pe cine vrea ? Dar vai, daca ne straduim gasim discriminare si din alte puncte de vedere. Nu numai ca toti sunt barbati, toti sunt albi. HUOOOO !! Rasism !! Si toti sunt etnici romani ! HUOOO !! Xenofobie !! Intoleranta !! Si nu exista vreunul care sa fie homosexual declarat ! HUOOO !! Discriminare la adresa minoritatilor sexuale !!

Mama, ce rai sunt astia de la adevarul. Dupa acelasi principiu, ziarul e nu doar un bastion al misoginismului, dar si al rasismului, xenofobiei, homofobiei, si probabil s-ar mai putea gasi hibe.

La urma urmei, care-i solutia la aceasta asa-zisa problema ? Impunem prin lege cote ? "Minim 30%/40%/50% femei" ? Dar de nu si cote pentru homosexuali ? Pentru lesbiene ? Pentru maghiari ? Pentru stangaci ? Etc, etc, etc ...

Medusa spunea...

Gopo, să-ţi amintesc că femeile sunt peste 50% din cetăţenii acestei ţări?
Ele sunt mai mult de jumătate din absolvenţii facultăţilor de litere, jurnalism şi ştiinţe politice de unde provin domnii aleşi de Adevărul să scrie articole de opinie. Ar fi interesant de văzut ce fac fostele colege de facultate ale domnului Pleşu, Cartianu, Nahoi, Manolescu şi compania.

Referitor la alte categorii excluse, nu văd de ce n-ar fi de acceptat comentatori şi etnici ne-români sau homosexuali declaraţi, etc. Şi ei trebuie să aibă o voce în spaţiul mass-media al acestei ţări.

Gopo spunea...

Sunt perfect constient ca femeile reprezinta (putin) peste 50% din populatie. Ei si ?

Adevărul e o entitate privata, cu propria politica de angajare si responsabilitate. Daca poti dovedi ca au refuzat sa angajeze o femeie doar pe baza sexului, be my guest, e discriminare fatisa si cat se poate de ilegala. Daca nu .... nu vad ce e de reprosat. O societate comerciala e libera sa angajeze pe cine o taie capul, si din punctul asta de vedere nu e nimic "in neregula" cu lista de comentatori, asa cum sustii tu.

Pongo spunea...

Ce e drept, celelalte categorii e posibil sa fie mai bine reprezentate o_0

Unknown spunea...

cum adică să pui în aceeasi oala femeile su minorităţile sexuale sau de alt fel? Scuze dar moda asta a alaturarii diverselor categorii numai de dragul logicii e cam bolnavicioasa. O fi comod de fragil expunerilor academice, dar femeile nu sunt o categorie ci o majoritate. Unde mai pui ca acum poartă si pantaloni deci nu se mai poate spune ca domne numai aia cu pantaloni sunt destepti (pentru a exclude femeile din discuţie)

marul spunea...

se poa'