duminică, 13 februarie 2011

Ce au în comun Patriciu, şeful Deutsche Bank şi psihiatrul Florin Tudose

În săptămâna care a trecut a fost aglomeraţie de mesaje misogine în mass-media. Trei bărbaţi cu greutate în domeniile în care activează şi-au exprimat opinii demne de evul mediu despre femei.

Să le luăm pe rând.

Începem cu Dinu Patriciu. Celebrul său articol deja, în care critică noua alianţă dintre PNL şi PSD a fost întors pe toate părţile de comentatorii politici autohtoni dar nimeni nu a băgat de seamă mesajul dispreţuitor faţă de valoarea femeilor conţinut la final. Iată ce spune Patriciu:

Altfel, ajungem tot la vorbele lui Horia Rusu, deşi rostite cu mai bine de un deceniu în urmă, la fel de adevărate şi astăzi. „Provin dintr-un partid mic cu ambiţii mari şi am ajuns într-un partid mare cu ambiţii mici. Uneori, chiar am impresia că partidul nostru are un caracter preponderent feminin. Căci, pe de o parte, în relaţiile cu partenerii e sfios, ezitant, indecis, inconstant, chiar casnic, iar pe de altă parte e măcinat în interior de intrigi, bârfe, răzbunări pasionale. Cred că a sosit momentul să devină bărbat." Poate să -l cheme cum vrea. Eu îl aştept încă. (Adevărul)

Iată ideologia superiorităţii bărbaţilor în toată splendoarea sa! Ceea ce e caracteristic femeilor este situat undeva în latura negativă a caracterului uman. „A sosit momentul să devină bărbat”, spune Patriciu despre partidul său, citându-l pe Horia Rusu, adică să nu fie sfios, ezitant, indecis, inconstant, casnic iar în interior să nu fie măcinat de intrigi, bârfe, răzbunări pasionale, toate astea fiind caracteristice feminine. Patriciu se declară în articolul respectiv adeptul unui liberalism pur, ferit de combinaţiile democrat-liberalism sau social-liberalism. Cu siguranţă în stare pură se află concepţiile sale patriarhale prin care proclamă inferioritatea femininului faţă de masculin.

Al doilea destoinic care şi-a dezvăluit concepţiile retrograde despre rolul femeilor este şeful Deutsche Bank, Josef Ackermann.

Ackermann a declanşat o polemică în Germania declarând că, prin integrarea mai multor femei în conducerea băncii sale, aceasta ar deveni ‘mai colorată şi mai drăguţă’(„more colourful and prettier”).

În Germania se discută despre oportunitatea introducerii unor cote de gen în conducerea marilor companii, aşa cum există deja în Norvegia, Franţa şi Spania. Pe fondul acestor discuţii, Ackermann a recunoscut că în comitetul executiv al băncii sale nu există deocamdată nicio femeie dar, binevoitor, şi-a exprimat speranţa că într-o bună zi acesta o să devină … mai colorat şi mai drăguţ. Femei reduse la rolul de obiecte decorative şi infantilizate, asta a făcut prin declaraţia sa şeful Deutsche Bank. Nu-i de mirare că, cu asemenea concepţii, deşi în instituţia sa 44% din angajaţi sunt femei, doar 16% sunt în posturile de conducere şi niciuna n-a fost admisă în Comitetul Executiv.

Declaraţiile lui Ackermann pot fi considerate soft în comparaţie cu cele emanate prin România. De altfel, chiar la dezbaterea PD-L la care am fost în urmă cu două săptămâni l-am auzit pe Valeriu Stoica susţinând că viaţa publică românească ar câştiga o îmbunătăţire estetică dacă ar exista mai multe femei...

Tot săptămâna trecută am avut parte de cuvintele experte ale unui profesor doctor în psihiatrie în ce priveşte necesitatea ca moderatoarele TV să treacă examene psihice înainte de a apărea pe sticlă:

Nu sunt misogin, dar cred că femeile din mass-media ar trebui să fie ţinta unei astfel de legi. Nu mă refer doar la cele din televiziune, ci și la cele de la radio, fiindcă diferența nu este foarte mare. Am pacienți care au dezvoltat nevroze din pricina unor moderatoare de televiziune. Este incredibil. Mi-au spus că atunci când o văd pe cutare sau pe cutare le vine să spargă televizorul”, dezvăluie Florin Tudose.(Inpolitics)

Cum de doar femeile le provoacă asemenea nevroze pacienţilor domnului Tudose nu ni se explică. Măsurile aberante ale unor politicieni de la guvernare, majoritatea lor bărbaţi, n-or fi o cauză mai plauzibilă a nevrozelor din zilele noastre? Domnul Tudose se leagă de tonul strident al moderatoarelor tv, aşa cum a făcut de curând şi criticul literar Nicolae Manolescu (care se raporta erotic la respectivele moderatoare, spunând că i-au fisurat iremediabil idealul feminin). Mi se pare că domnul profesor a rămas blocat cu nasul în tratatele de psihiatrie din secolul al XIX-lea când comportamentul isteric era asociat exclusiv cu genul feminin (etimologic, grecescul „hysterion” înseamnă „uter”). Probabil din acest motiv, vădit discriminatoriu şi caduc în zilele noastre, domnul Tudose n-a inclus în diagnosticul lui şi moderatorii tv bărbaţi, dacă într-adevăr crede că de la tonul strident de la TV se trag problemele psihice ale pacienţilor săi.

8 comentarii:

Amycommunications spunea...

Dragă Tudorina, priveam aseară pe Diva Universal 2 episoade din 'Soţia perfectă' şi ''mă delectam'' la gîndul că o concepţie universală asupra jutiţiei!! are la baza judecăţilor sale de valoare!! concepţii tradiţionale-adică de Ev Mediu-asupra rolului femeii în societate şi în lume!! S-au creat modele de care ştiinţele nu se îndepărtează, din fix 2 motive: lumea gîndeşte cu o încetineală şi o lipsă de coordonare menală exemplare!! şi tocmai de aceea este într-o permanentă schimbare!! În al 2lea rînd, politica privită plurisemantic şi ca un ansamblu deloc unitar, individualist şi egoist cu prisosinţă,conduce direct şi indirect modul colectiv şi individual de gîndire şi de acţiune. Înţelegi acum de ce privesc cu încredere alegerea lui Obama ca Preşedinte pt. S.U.A. ?? (culmea este că tineretul din ziua de azi-şi îmi privesc uimită atît toţi colegii cît şi angajaţii din alte locuri, pe care îi analizez de cca 10-16 ani încoace, amplifică tradiţia aceasta misogină. Fără măcar să realizeze lucrul acesta!! Şi, constat cu amărăciune, nici măcar numai educaţia şi banii nu mai pot rezolva găurile negre care sunt formate în creierele ăstora şi care îi face inconstanţi şi inconstante şi, per total, incapabili să înţeleagă vreodată!! semnificaţia amplă a termenilor 'pace', 'război', 'valoare', 'superioritate', 'iubire', 'ură', 'bucurie', 'suferinţă' etc. Lista e incredibil de lungă..

tibi spunea...

Despre afirmatiile lui Patriciu:
Nu credeti ca intradevar sfiosenia si inconstanta femeilor sunt in general mai mari si mai des intalnite decat in cazul barbatilor?

Alexandru spunea...

Bună Medusa. Iertare că n-am mai intervenit între timp. Îţi trimit acum un articol care pe mine ma făcut să refulez. Din partea mea e o prostie enormă şi o dovadă de lipsă de respect pentru femei ceea ce vor cei de la DGA să impună. Sper să te intereseze şi pe tine articolul. Acesta este : http://www.realitatea.net/culmea-spagii-buchetul-de-flori-de-8-martie_804082.html.
O zi frumoasă.

Tudorina spunea...

of,Alex, de-ar fi asta cea mai grava lipsa de respect la adresa femeilor ce bine ar fi!
8 martie sa stii ca la baza este o zi de revendicari ale drepturilor femeilor, nu o zi de dulcegarii si linguseli prefacute.
Daca n-o sa se mai poata oferi buchete de flori profesoarelor, vai, ce pierdere!

I. spunea...

Unde a vazut el sfiosenie si inconstanta la femei? Poate in viziunea lui patriarhala...Pai sa ne amintim cum sunt copiii inca de la gradinita, fetitele sociabile, prietenoase, baietii mai putin? Asa le place barbatilor sa fie, nu asa sunt. Problemele de comunicare sunt mai rare in cazul copiilor de sex feminin, dar sfiosenia e sexy. Apoi femeile mature sunt mai decise, mai sigure pe ele, dar nici asta nu e sexy.

Anonim spunea...

Intr-adevar va fi pierdere mare sa nu poti oferi flori profesoarelor si femeilor pe care le respecti, si mai ales in contextul in care 8 Martie este o sarbatoare internationala!! De cind insa s-a descoperit politic termenul de 'coruptie' in Rominia(descoperire de fatada, ca tot nu se face nimica) lumea asta misogina si asa ultra-needucata a gasit motivatie pt. lipsa de cultura si de bune maniere, in lucruri atit de normale precum 'cadourile' si micile atentii. O spun de mii de ani, dar cui ii pasa? Rominul si europeanul sunt atit de imbecili si inculti, ca sunt incapabile si incapabili sa mai faca diferente corecte. E obicei de ani de zile sa te duci intr-o vizita cu mina goala, in timp ce altora le dai şpagă ca să te angajeze sau ca să îţi facă 'studentă' copilul.., Mi-e scîrbă!! Multumesc, Amy

Unknown spunea...

Buna tuturor,
Incep cu dl. Patriciu, care vorbeste despre barbatie, dar uita cum plangea ca un copil si avea o atitudine spasita si cuminte ca de mielut atunci cand l=au saltat baietii.
Despre seful Deutsche Bank numai de bine, de unde oare politicile bancare de succes?! Nu de la femei!
Psihiatrul spune ca se plang pacientii lui?! Pai pe noi ne intereseaza parerile si simtirile oamenilor normali si sanatosi la cap si nu ale paranoicilor sub tratament.
Dar, din pacate, sorgintea problemei sta tot la femei si nu la barbati. Da, am scris bine! La mama baietului care va deveni mai tarziu barbat, si se va crede paunasul codrilor, buricul pamantului sau alte d'astea, fiindca cea mai importanta femeie din viata sa- mama, cea care-l va influenta decisiv in modul in care va privi femeia la maturitate(pfu), l-a privit ca pe Fat Frumos din tei, l-a servit aplecata si umila, grabindu-se sa nu cumva sa-i intre oasele-n burta de s-o apleca sau de si-o face singurel fre-un sandwich, sau de l-o supara la inima vreo netrebnica, purtatoare de vraji care sa-i lege cununiile.
Am folosit prea multe expresii ca sa le mai bag in ghilimele, a ma scuza va rog!
Eu cred ca barbatii romani sunt de-un prost gust desavarsit, de aceea luai un strein, si el cu ale lui, dar asta-i alta data!

cristina pocora spunea...

... Astazi, ca un martisor, am primit, din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii o citatie, prin care ma invita, in calitate de reclamant, in data de 8 martie a.c. orele 10.00, la sediul CNCD, in vederea solutionarii petitiei mele.... http://blog.cristinapocora.ro/?p=2650