luni, 21 martie 2011

Invitaţie la "Academia Boemă"

Centrul FILIA, asociaţia din care fac parte, va iniţia de săptămâna viitoare o serie de evenimente lunare neconvenţionale sub titlul Academia Boemă, prin care vom putea cunoaşte, într-o manieră informală, femei care s-au remarcat în diverse domenii.

Discuţiile vor fi libere, la o cafea, la etajul 1 din cafeneaua Cafe Boheme din str. Căderea Bastiliei nr. 11 (vis-a-vis de ASE).


Miercuri, 23 martie, de la ora 19,00, la prima ediţie va fi invitată scriitoarea NORA IUGA (foto alăturată).

Moderatoare vor fi poeta Miruna Vlada şi preşedinta Filia, Oana Băluţă.


Academia Boemă este posibilă datorită efortului a două persoane entuziaste pe care ţin să le menţionez: Andreea Molocea şi Miruna Vlada. Le urez succes şi cât mai multe ediţii ale Academiei Boeme!

Mai jos puteţi vedea afişul pentru ediţia de miercuri şi dedesubt mai multe detalii despre eveniment şi despre scriitoarea Nora Iuga.

Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA, SNSPA iniţiază

A C A D E M I A B O E M Ă ediţia I

Să descoperim femeile din cărţi!

Miercuri, 23 martie 2011, ora 19 vă aşteptăm în
Café BOHÈME (str. Căderea Bastiliei nr. 11, vis-a-vis de ASE) la o discuţie neconvenţională cu scriitoarea NORA IUGA

Moderatoare: Miruna Vlada (poetă) Oana Băluţă (preşedintă Centrul FILIA)


Ce este ACADEMIA BOEMĂ?

Trăim într-o lume a paradoxurilor. Când spunem mediu academic, ne imaginăm un spaţiu rigid, ultra-raţional, sterp, rupt de cotidian, ferecat într-un „turn de fildeş” al teoriilor. Iar când spunem boemă ne gândim la domeniul artistic, şi el rupt de lume, dar la cealaltă extremă, caracterizat prin naivitate, visare, iraţional, excese, dezordine, melancolie, ferecat de asemenea într-un alt „turn de fildeş”.

Centrul FILIA îşi propune cu acest proiect de dezbateri culturale să ne convingă pe toţi să coborâm din turnurile noastre de fildeş, reale sau închipuite, pentru a ne întâlni la o cafea şi a ne cunoaşte mai bine, pentru a depăşi preconcepţiile despre aceste lumi aparent antinomice – academic vs artistic.

Trăim cu sentimentul că zi de zi trec pe lângă noi oameni frumoşi, pe care nu avem răgazul să îi descoperim. Ne plângem tot timpul că spaţiul public nu ne oferă modele feminine veritabile, ci doar femei-obiect, însă uităm adesea că ţine de noi să alegem altceva şi să ne cultivăm alte modele, pe care le avem în jurul nostru din plin. Ne propunem astfel ca o dată pe lună să invitam la o cafea câte o femeie care s-a remarcat în domeniul său, care ne inspiră, şi în faţa căreia să reînvăţăm să facem exerciţii de recunoştinţă şi apreciere. Considerăm că aceasta este o nevoie atât a noastră, a celor din mediul academic, cât şi a femeilor extraordinare care merită să îşi cunoască admiratorii. Primele ediţii vor fi dedicate descoperirii femeilor fascinante care se ascund după coperţi – scriitoarelor contemporane din România.

Nu puteam începe mai glorios această serie de întâlniri decât invitând-o la o cafea pe provocatoarea NORA IUGA. Evenimentul e deschis publicului de orice fel, care vrea să o cunoască pe femeia Nora Iuga prin intermediul scriitoarei Nora Iuga. Vom vorbi liber şi necenzurat despre copilărie, feminitate, erotism, ficţiune, căsnicie, bătrâneţe, Berlin, Bucureşti, dragoste …. şi despre tot ceea ce ne va trece prin minte în prezenţa aburilor de cafea şi a scriitoarei Nora Iuga. Va fi şi o ocazie deosebită pentru a achiziţiona cele mai recente volume de poezie si proză cu autograful autoarei.

Va puteţi confirma prezenţa la Andreea Molocea andreea_molocea[at]yahoo[punct]com


Despre NORA IUGA

Nora Iuga este pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino, (n. 4 ianuarie 1931, Bucureşti) poetă, romancieră, eseistă română și traducătoare din limba germană. Este soția poetului George Almosnino și mama balerinului Tiberiu Almosnino. Licențiată a Facultății de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din București (1953).
I-a avut ca profesori pe Tudor Vianu și George Călinescu. Profesoară de limba germană între 1954 și 1955. Lucrează ca bibliograf la Biblioteca Centrală de stat, în perioada 1955-1969. Din 1969 până în 1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică.
Jurnalista la ziarele de limba germană “Neuer Weg” și “Volk und Kultur” (1977-1986).
Din 1971 este membră a Uniunii Scriitorilor din România și membră PEN-Club. Sustine lecturi publice în străinătate și primește numeroase burse de creaţie.
La 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar (www.noraiuga.wordpress.com). A câștigat în 2009 cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD). A publicat de-a lungul anilor peste 20 de volume de poezie si proză, a tradus peste 15 volume din literatura germana şi volumele ei au fost traduse in peste 10 limbi străine.
Cel mai trecent volum publicat de Nora Iuga este jurnalul "Berlinul meu e un monolog” apărut în decembrie 2010 la editura Cartea Românească.

Organizator: Centrul FILIA

Eveniment susţinut de: Avon, Café Boheme, Editura Polirom, Editura Cartea românească, Editura Casa de Pariuri Literare.



Un comentariu:

Amalia spunea...

Laudabila initiativa! Dar nu stiu cat de feminista a fost Nora Iuga. Avem putine autoare feministe in literatura romana. E mare lucru ca primul roman feminist a fost deja scris. "Legende Androgine" de Ilinca Bernea. As fi crezut ca se va vorbi mai mult despre ea, mai ales ca ea chiar e o scriitoare si o filosoafa fara dubii feminista.