duminică, 8 mai 2011

Străina (Die Fremde) la Noul Cinematograf al Regizorului Român

Luni, 9 mai, de Ziua Europei, la Cinematograful din incinta Muzeului Ţăranului Român va fi proiectat filmul nemţesc Străina (Die Fremde), urmat de o discuţie pe seama subiectului pe care acesta îl tratează: crimele de onoare din comunitatea turcă din Germania şi din alte comunităţi, violenţa de gen şi drepturile femeilor.

Aşa numita crimă de onoare reprezintă asasinarea unei fete/femei de către membrii familiei sau ai comunităţii pe motiv că au fost dezonoraţi de victimă. Motive ale dezonoarei frecvent invocate sunt încheierea unei căsătorii fără acordul familiei, pierderea virginităţii înaintea căsătoriei, adulterul, refuzul căsătoriei cu cel ales de familie, căutarea divorţului, dar şi faptul că fata/femeia a fost victima unui viol.

Astfel de crime se petrec în comunităţi profund patriarhale în care femeile sunt văzute ca proprietate a bărbaţilor membri ai familiei iar reputaţia familiei este considerată în strânsă legătură cu comportamentul femeilor din familie. Corpurile femeilor sunt depozitarele onoarei familiei.

Crime de onoare au fost raportate în estul Turciei, Iordania, Siria, Pakistan, India, Bangladesh, Iran, Irak, Israel (Palestina), Etiopia, Liban, Kosovo, dar şi în Mexic, Ecuador, Brazilia, estul Africii, Papua Noua Guinee, Cambogia, Yemen, Afganistan şi multe altele. Anual, conform estimărilor ONU, peste 5.000 de astfel de crime se petrec în diverse colţuri ale lumii, multe nefiind raportate oficial şi nefiind în niciun fel pedepsite.

Filmul Străina relatează povestea unei femei turce, Umay, care decide să plece din Istanbul de lângă soţul său violent pentru a locui la Berlin alături de părinţi şi fraţi. Familia tinerei, de tradiţie musulmană, la început bucuroasă de revedere, nu acceptă faptul că fiica cea mare şi-a abandonat soţul şi pe deasupra l-a luat cu ea şi pe fiul ei. Abandonarea soţului e văzută ca o ruşine pentru familie.

Pelicula lansată în 2010 a primit până acum mai multe premii, printre care premiul pentru cel mai bun film şi pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de film Tribeca 2010, Premiul Europa Cinema Label, Berlinale 2010, Premiul pentru cel mai bun film european- Lux Film Prize decernat de Parlamentul European şi a fost nominalizarea Germaniei la Premiul pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar 2011.

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1384847/Osama-Bin-Laden-dead-Newspaper-edits-Hillary-Clinton-Situation-Room-photo.html



Poftim si-una globala. ;)