vineri, 23 septembrie 2011

Institutul Cervantes a publicat un „ghid al comunicării non-sexiste”

Ghidul conţine o serie de reguli şi sugestii pentru a oferi un tratament lingvistic mai egalitar femeilor şi bărbaţilor şi a evita şi elimina sexismul din limbaj.

„Institutul Cervantes, instituţia publică spaniolă care se ocupă de promovarea limbii şi culturii spaniole în lume, nu poate trata cu indiferenţă folosirea limbii spaniole într-un mod care reflectă şi transmite idei şi atitudini discriminatorii faţă de femei” , consideră directoarea Institutului Cervantes, Carmen Caffarel.

Una din recomandările ghidului se referă la folosirea formelor la feminin în cazul profesiilor, ocupaţiilor şi funcţiilor ocupate de femei, atunci când aceste forme gramaticale există. Prin urmare, este de preferat să se spună „avocată”, „judecătoare”, „expertă”, „consilieră”, etc. Deşi mai rar decât în România, şi în Spania se spune despre femei că sunt „avocat” , „judecător” sau „expert”, ş.a., evitându-se în mod discriminatoriu forma feminină a substantivului.

La nivel comunitar, Parlamentul European a transmis în anul 2008 o serie de recomandări pentru folosirea limbajului neutru (nonsexist) în instituţiile Uniunii Europene, care cuprinde şi câteva reguli pentru limba română. Ele sunt disponibile pe pagina web: http://www.europarl.europa.eu/transl_es/RO/terminologie/buletin011.htm

________

Later edit

Cuprinsul şi primele pagini ale Ghidului comunicării non-sexiste, în original, pot fi vizualizate aici.

Întrebare retorică: peste câţi ani, decenii sau secole o să publice şi Academia Română aşa un ghid? Observaţi optimismul, n-am întrebat "peste câte milenii".:D

În 2010, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse (desfiinţată de guvernul Boc între timp) a propus Institutului "Iorgu Iordan" din cadrul Academiei Române introducerea variantelor feminine ale numelor de profesii în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). Iniţiativa a rămas fără finalitate până acum.

Mai multe: Doctor, doctoră sau doctoriţă? Limba română le-ar putea face dreptate femeilor. Numele de profesii, trecute şi la feminin - ziarul Gândul, 5 mai 2010.


4 comentarii:

ADRIAN spunea...

Da, interesant. Ma intreb insa cum ar fi corect: marinareasa sau marinarita? Minera, minerita minerareasa? Iar pluralul de la "rectora" cum ar fi? Doamnele rectore de la universitatile X si Y.
Cel mai bine ar fi sa cada la mijloc si sa fie neutru. Un rector-doua rectore. Congresul al douasprezecelea ...

Tudorina spunea...

Nu văd nicio problemă în a spune despre o femeie că este rectoră,decană, pro-decană. Cât despre formele feminine pentru profesii foarte masculinizate ca marinăria şi mineritul, momentant ştim bine că lipsesc, asta nu înseamnă că pe viitor situaţia nu se poate schimba.

Totuşi, să ştii că discuţia nu este despre a inventa forme feminine neexistente în Dex, ci de a le folosi corespunzător pe cele care deja există.
De ce să spunem "doamna director" sau "Ioana X-lulescu, avocat" (în loc de avocată)? De ce se spune "deputatul Sulfina Barbu", în loc de deputata Sulfina B.."? Gândeşte-te, răspunsul este unul destul de complex.

ADRIAN spunea...

Mi se pare pur si simplu excesiv in a cauta musai "egalitati" obtinute formal in felul acesta. In fond, in armata femeile sunt de multa vreme dar n-am auzit inca sa se puna problema de a vorbi despre doamnele colonela, capitana, generala etc. "Sase - vine maioara!" Ridicol!
Am auzit de "generaleasa" in sensul de sotia generalului dar cam atat si oarecum in zeflemea. Ba chiar am vazut si eu prin filmele americane ca doamnelor cu gradele respective li s-ar raspunde cu "yes sir"!
In franceza e la fel as spune, nu stiu feminin pentru aceste meserii de care vorbim si nu stiu daca francezii fac vreun efort in a le inventa asa cum s-au dat peste cap sa inventeze cuvintele frantuzesti potrivite industriei IT.
In general resping formele astea de "political correctness" venite din zonele americane si anglosaxone. Intotdeauna duc la lucruri fortate si excese inutile si caraghioase pana la urma, asta e parerea mea.
Ma distreaza aia cu "chair-person" in mod deosebit pentru ca n-am auzit inca de "tennis-person" pana acum :) Ma distreaza pentru ca daca e sa fim principiali ar trebui sa aplicam chestia pana la capat, nu? Nu prin aspectele astea marginale se ofera respectul doamnelor.

Ileana spunea...

Mineritul si marinaria sunt masculinizate la noi si acum. Pai existau minerite acum cateva decenii cel putin, nu stiu daca la noi, dar in alte tari europene erau sigur (Cehia). Revolutia industriala s-a facut si cu minerite in Marea Britanie. In mine lucra tot ce se putea, chiar si copiii. Iar in unele tari, cum ar fi cele din nordul Europei (de Letonia stiu sigur)exista marinarese, in special implicate in serviciile de pe vas (bucatarie etc). Daca e nevoie inventam si termeni, de ce nu?