sâmbătă, 10 septembrie 2011

SlutWalk /Marşul Panaramelor la Bucureşti pe 6 octombrie

Pe 6 octombrie, începând cu ora 17,00, va avea loc în Bucureşti un Marş al Panaramelor, după modelul marşurilor SlutWalk din întreaga lume. Traseul nu este încă definitivat, depinzând şi de răspunsul Primăriei Capitalei. Iniţiatorii marşului sunt Asociaţia Front, Cercul de Lecturi Feministe şi FIA România.

Organizat iniţial în Toronto, Canada, la începutul acestui an şi repetat în zeci de oraşe din întreaga lume, SlutWalk este o manifestaţie împotriva blamării victimelor agresiunilor sexuale, împotriva învinovăţirii lor pornind de la felul cum se îmbracă, cum se poartă, pe unde şi la ce oră se plimbă pe stradă.

Un exemplu de blamare a victimelor a fost dat anul trecut şi de un reprezentant al Statului român, expertul criminalist prof. univ. Tudorel Butoi, care a declarat pe un post de televiziune că „majoritatea femeilor agresate pe stradă, în parcuri şi ascensoare şi-au provocat agresorii”. Că mare parte din victime sunt nişte piţipoance şi femei cu caracter de „leliţă balcanică” şi că femeile ar trebui „să fie atente pe unde umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna după aia la poliţie c-au fost violate”.

Aceasta este din păcate atitudinea pe care o au mare parte din reprezentanţii autorităţilor judiciare şi poliţieneşti din România, dar şi mulţi apropiaţi ai victimelor. În loc să dea vina pe agresori, ei se îndreaptă spre victime cu întrebări de genul „de ce te-ai îmbrăcat cu fustă scurtă?”, „ce căutai la ora aia pe stradă?”, „cine te-a pus să intri în clubul/barul ăla?”, ba mai mult, unii spun despre ele că sunt nişte panarame, curve, paraşute, acuzându-le pe ele de violenţele la care au fost supuse.

Prin urmare, o manifestaţie de tipul SlutWalk la Bucureşti este mai mult decât binevenită. Este nevoie să arătăm că nu suntem de acord cu învinovăţirea victimelor pentru agresiunile sexuale pe care le suferă şi că nu tolerăm nici un fel de astfel de agresiune.

La marş sunt invitate să participe cât mai multe organizaţii neguvernamentale şi persoane de orice vârstă, gen, etnie, orientare sexuală, opţiune religioasă, abilitate fizică sau ocupaţie. Ne-am dori să avem alături de noi şi persoane cu talente artistice care să dea marşului mai multă culoare şi un plus de creativitate. Vă puteţi îmbrăca în orice fel, nu există un cod vestimentar obligatoriu.

Confirmaţi participarea pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Totodată, puteţi contribui la popularizarea evenimentului transmiţând cât mai multor persoane link-urile de pe Facebook, Twitter sau informaţia de mai jos.

...

MARŞUL PANARAMELOR
SLUTWALK BUCUREŞTI


DE CE

În România are loc un viol la 4 ore, conform unor statistici ale Poliţiei Române. Neoficial cazurile sunt mult mai multe, pentru că victimele nu îndrăznesc să raporteze agresiunea de teama de a fi judecate, blamate, moralizate.

Agresiunea stradală este continuă.

Femeile sunt agresate verbal şi fizic oriunde: pe stradă, la metrou, acasă, la şcoală, la locul de muncă. Nu credem că există femeie din România care să nu fi cunoscut acest tip de violenţă.

Apelative precum piţipoancă, leliţă balcanică, curvă, panaramă, târfă, paraşută, ţigancă împuţită, păpuşă, pisi, fac parte din cotidian şi suntem obligate să le suportăm.

Blamarea victimei este o practică generalizată, adânc înrădăcinată în mentalul colectiv. “Majoritatea femeilor agresate pe stradă şi-au provocat agresorii cu un comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică, ar trebui să fie atente cu cine umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la poliţie că au fost violate” – a declarat Prof. Univ. Dr. Tudorel Butoi, expert criminalist, într-o declaraţie oficială la Realitatea TV în 2010.

Suspiciunea cu care sunt privite victimele violenţelor sexuale şi blamarea la care sunt supuse creează un climat care încurajează agresorii.

Sunt violate femei în vârstă de 80 de ani şi fete de 12 ani. Adică mame, surori, vecine, prietene, soţii, bunici, fiice. Acestea sunt “piţipoancele” noastre.

Este foarte frecvent violul comis de partenerii de viaţă, de colegi, prieteni, cunoscuţi. Imediat se înfiripă îndoiala. “Şi-a meritat-o”. Sigur a făcut ea ceva.

Ne-am săturat să vedem cum agresiunile sexuale sunt trecute cu vederea. Suntem furioase pentru că victimele acestor agresiuni sunt învinovăţite, arătate cu degetul.

Ne dorim să avem alături de noi cat mai multe persoane şi organizaţii pentru a lupta împreună împotriva agresiunilor sexuale asupra femeilor de orice ocupaţie, statut economic sau social, etnie, orientare sexuală, vârstă şi abilitate; să luptăm împotriva utilizării modului în care te îmbraci drept de criteriu care ne împarte în bune şi rele, în serioase şi uşuratice, în accesibile şi inabordabile; să denunţăm incorectitudinea, iresponsabilitatea şi lipsa de implicare a instituțiilor care, în loc să ajute victimele agresiunilor sexuale, le supun unor noi agresiuni şi umilinţe, în mod direct sau prin indiferenţă, necooperare şi prin aruncarea unei părţi din vină pe umerii lor.

Victimele agresiunilor sexuale nu sunt vinovate. Punct. Indiferent de cum arată, cu ce sunt îmbrăcate, la ce oră se plimbă noaptea, de unde sunt şi cum sunt ele ca persoane.

MANIFEST MARŞUL PANARAMELOR

Haideţi să rupem tăcerea asupra agresiunii stradale!

Să înceteze blamarea victimelor agresiunilor sexuale.

Poliţia, Sistemul Medical şi Justiția să nu mai fie complici la aceste agresiuni, ci instituţii de suport pentru victime.

Reprezentanții instituțiilor să ofere suport victimelor şi să le trateze cu demnitate pentru a nu ne fi teamă să apelam la ele.

Să nu ne fie teamă să depunem plângere penală împotriva agresorilor.

Să existe adăposturi pentru victimele violenţei domestice.

Ca victime ale agresiunilor sexuale, să avem acces efectiv la servicii medicale şi consiliere psihologică.

Să fie adoptat ordinul de restricție împotriva agresorilor.

Violatorii să fie monitorizați ulterior punerii în libertate.

CUM

Trebuie să mă îmbrac într-un anumit fel pentru a participa la SlutWalk Bucureşti?

Nu, pune pe tine ce haine vrei, oricât de multe sau de puţine. SlutWalk primeşte cu braţele deschise şi cu entuziasm pe toată lumea, oricât de îmbrăcată sau dezbrăcată, oricât de costumată şi colorată. Îmbracă-te totuşi destul de comod încât să te poţi mişca...nu uita că e vorba de un marş :)

  • SlutWalk nu doreşte să promoveze ura şi deci nu folosim un limbaj care incită la ură.
  • SlutWalk intenționează să revendice apelative precum panaramă, piţipoancă, târfă, paraşută, curvă şi să le folosească într-un mod pozitiv, care ne conferă putere şi respect.
  • Facem referire la agresiune stradală şi agresiune sexuală, nu doar la viol.
  • Nu punem problema agresiunii sexuale ca ceva înfăptuit numai de bărbaţi contra femeilor. Femeile constituie cel mai des ţinta iar bărbaţii cel mai des agresorii, dar sunt afectate persoanele de orice gen.
  • Unele comunităţi/persoane se află la un mai mare risc de agresiune sexuală pe baza statutului lor, ocupaţiei, abilităţilor, nivelului de acces la servicii, rasei şi etniei, identităţii şi a altor factori. Noi vrem să punctăm acest lucru şi să ne adunăm la un loc, în toată diversitatea noastră, ca oameni care suntem afectaţi cu toţii. Vrem să fim uniţi şi încercăm să includem voci cât mai diverse în acest eveniment.
  • Urmărim să folosim un limbaj cât mai inclusiv şi respectuos în discuţii despre cei afectaţi: femei/bărbaţi şi orice expresie de gen, comunităţi rasializate, persoane cu diferite abilităţi, etc.
  • SlutWalk reprezintă o luare de poziţie înflăcărată şi paşnică prin care dorim să îi invităm pe ceilalţi la dialog.

CAND

6 octombrie 2011, între orele 17:00 – 19:00

UNDE

Centrul Bucureştiului. Traseul va fi anunţat ulterior.

CINE

Manifestaţie organizată de Asociaţia FRONT, Cercul de Lecturi Feministe, Grupul FIA.

Cu sprijinul: www.feminism-Romania.ro, Blogul Medusei.

Despre SlutWalk Toronto :

Protestul a fost generat de afirmaţia unui reprezentant al Poliţiei Toronto în 24.01.2011: “women should avoid dressing like sluts în order not to be victimized”. Marşul a fost organizat pe 3 aprilie 2011 şi a strâns aproape 4000 de participanți. Astăzi sunt organizate mişcări similare în toată lumea, în oraşe din Canada, SUA, Marea Britanie, India, Australia, Olanda, Suedia, Danemarca, Brazilia, Noua Zeelanda, Cehia, Argentina, Mexic, Maroc, Africa de Sud, Singapore.

Protestul are două direcţii. Pe de o parte, atragerea atenţiei asupra blamării victimelor agresiunilor sexuale, asupra violenţei structurale şi a toleranţei instituţionale.

Pe de altă parte, re-evaluarea termenului “slut” şi a opresiunii care rezultă din aplicarea acestei etichete. Femeile au dreptul să-şi afirme liber sexualitatea, fără să se simtă vinovate şi fără fie judecate.

Mai multe detalii:

http://www.slutwalktoronto.com/

http://www.facebook.com/SlutWalk

Despre cazul prof. univ. dr. Tudorel Butoi:

În 24.02.2010, în cadrul unei emisiuni live pe Realitatea TV, a declarat că majoritatea femeilor agresate pe stradă, în parcuri şi ascensoare, şi-au provocat agresorii cu un “comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică. Femeile ar trebui să fie atente pe unde umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la politie ca au fost violate”.

Ca reacţie imediată, un grup de 30 de organizaţii neguvernamentale a depus o plângere la CNCD şi a fost creată pagina de Facebook “Susţinem plângerea împotriva prof.univ.dr. Tudorel Butoi” la care au aderat peste 2000 de persoane.

În octombrie 2010, CNCD a dat o hotărâre prin care sancţionează caracterul discriminatoriu al declaraţiilor expertului criminalist.

Hotărârea CNCD subliniază că declaraţiile sale „ ... trec dincolo de ceea ce ar fi necesar pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor, transferând responsabilitatea victimelor. [...] efectul stereotipului promovat de reclamat este crearea unei temeri pentru femei de a recunoaşte un viol sau alte agresiuni fizice, ceea ce duce la nepedepsirea vinovaţilor, dar şi la crearea sentimentului de dezvinovăţire, mai mult, de impunitate pentru persoanele violente. Acest efect nu ajută prevenţia, ci persoanele care comit violenţe. Nu ajută nici victimele agresiunilor, ci îngreunează situaţia lor, prin modul în care sunt percepute în societate..."

Mai multe detalii:

http://www.facebook.com/group.php?gid=336504756853&v=wall

http://ecpi.ro/documents/Docs/hotarareCNCD.pdf

http://www.antidiscriminare.ro/home/

8 comentarii:

Andrei T spunea...

Mergeam intr-o zi pe maxi taxi, in spatele soferului. In stanga se incadreaza o interesanta masina decapotabila. Pe cand lungeam gatul sa vad marca, numai il aud pe sofer: "Poftiti doamna Moni, va rog". Lungesc gatul inca putin si iat-o pe Monica pe locul din drepta langa (presupun) Ricki.

Ricki baga masina in fata noastra si astfel aflu ca cei 3 lei pe care i-am dat pe bilet fac mai putin decat 3 secunde de zambet al doamnei Columbeanu.

Si tu, Medusa, vrei ca sexualitatea sa aiba chiar mai mult prestigiu. De ce?

Sper ca partea de de-victimizare a fetelor, indiferent de cum se imbraca, sa va iasa.

Dar la pozitivarea sexualitatii nu stiu zau daca mai e nevoie sa lucrati. Daca prietenele tale vor ca sexualitatea lor plenara si dezinhibata sa fie valorizata pozitiv este suficient sa inchida PCul, sa dea la o parte cartea de pe noptiera, si sa iasa pe usa (avand la ele sexualitatea plenara si dezinhibata).

Noi romanii suntem aici de 200 de ani, asa ca nu am venit pe nava Mayflower pentru ca eram niste fanatici puritani...

Anonim spunea...

Cand aveam 12-14 ani un nene (trecut de 30) m-a urmarit printr-o parcare cu "obiectul" in mana strigandu-mi ceva despre organele mele.

Nici macar n-am asteptat sa ma "invinovateasca" cineva - am facut-o singura. Ce cautam prin parcare? Nu trebuie sa mai port blugi stretch! Si desigur, nu am povestit asta mamei sau altcuiva - mi-era rusine - cum de "am lasat" sa mi se intample asta?.

1-2 ani mai tarziu un alt nene binevoitor s-a apucat sa se impinga in mine si sa geama intr-un autobuz plin cu oameni. Din care nimeni n-a reactionat. Am coborat plangand la prima statie (departe de unde trebuia sa ajung), desigur dupa o manevra de "coborat in ultima secunda" ca sa minimizez sansa ca idiotul sa ma urmareasca. Am simtit in urma privirile amuzate ale celorlalti calatori din autobuz.

Astea au fost experientele cele mai "dramatice", dar au fost desigur urmate de o serie lunga de pus mana pe fund/ciupit in mijloace de transport in comun sau pe strada, si o multitudine de "ce faci papusa/draga", "unde te grabesti, nu vrei sa ne &^%&^", etc, etc.

Acum am approape 30 ani si sunt probabil mai putin de 10 oameni carora le-am spus vreuna dintre povesti. O prietena de facultate, mi-a raspuns "normal, eu nu port niciodata fusta la metrou".

Un tip caruia incercam sa-i explic conceptul mi-a turnat desigur faza cu "uite cum se imbraca liceencele". De parca daca o fata se imbraca ca o femeie (urmand exemplele TV) atunci poate automat sa se si comporte ca o femeie.

Am trait in centrul orasului (Ploiesti, apoi Bucuresti) si nici nu vreau sa ma gandesc care e experienta fetelor si tinerelor din zonele periferice.

Nu o sa particip la mars - desi o parte din mine isi doreste sa imi "reclaim" blugii mei stretch pe care nu i-am mai purtat.

Pentru mine adevaratul semnal de alarma este cat de devreme se intampla aceast bulshit.

o amazoana spunea...

Barbatii sunt o specie de maimute necivilizate. Femeile sunt adevaratele fiinte umane.

andreea spunea...

imi place blogul. o sa-l urmaresc :)

Ileana spunea...

Nu inteleg femeile care se autoblameaza, cum nu inteleg femeile care condamna alte femei pe teme de incalcare a unor reguli de "conduita sexuala corecta".
La mine o femeie e tarfa numai daca zice asta despre o alta femeie sau daca neaga importanta feminismului in propria viata si a altora. Daca nu are IQ sub limita, deci nu e foarte proasta, orice femeie care neaga feminismul e doar o falsa si o mincinoasa.
Cu toate ca nu consider ca as satisface criteriul, o sa particip la "marsul tarfelor".

Anonim spunea...

Pot paticipa si barbatii care nu si-au luat banii de la asigurari pe motivul penibil ca, stiind ca sunt in Ferentari, au lasat totusi masina neincuiata si fata casetofonului cuplata in bord? Ei nu sunt vinovati decat de naivitatea de a crede ca traiesc intr-o lume civilizata ... astia de la asigurari sunt niste nemernici ...

HerrKant spunea...

discutia despre mars pe Facebook
http://www.facebook.com/groups/ateiagnosticiromani/?id=181365291941259

andreea spunea...

http://lilaesthete.wordpress.com/2011/10/04/slut-walk-in-bucharest/