marți, 6 decembrie 2011

Deputaţii francezi cer abolirea prostituţiei

Deputaţii francezi relansează astăzi dezbaterea privind prostituţia. Doi aleşi din parlamentul de la Paris - o femeie şi un bărbat, unul de stânga şi altul de dreapta - prezintă o rezoluţie şi un proiect de lege care prevăd schimbarea legislaţiei actuale.

Rezoluţia prezentată parlamentarilor urmăreşte reafirmarea poziţiei aboliţioniste a Franţei. "Într-o epocă în care prostituţia pare că se banalizează în Europa, principiile din 1960 care au abolit prostituţia trebuie proclamate cu voce tare", afirmă cei doi autori ai textului. În paralel cu această rezoluţie, deputaţii depun şi un proiect de lege care prevede penalizarea clienţilor, după modelul celui instaurat deja de mai bine de un deceniu în Suedia.

Pentru moment, în Franţa, a apela la serviciile unei prostituate nu este un delict. Cei doi deputaţi francezi sunt de părere că numai printr-o penalizare a clientului prostituţia se va diminua. Chestiunea provoacă însă polemică, inclusiv în sânul guvernului. Ministrul Solidarităţilor se declară favorabil unei sancţionări a clienţilor, în timp ce responsabilul de la Interne crede că acest lucru va necesita o reformă în profunzime a regimului penal.

Peste 40 de asociaţii au semnat şi ele un manifest cerând abolirea completă a prostituţiei, estimând că această practică este, înainte de toate, o afacere de exploatare a femeii.

Asociaţiile de combatere a SIDA, dar şi sindicatul muncitorilor din domeniul sexului (da, există aşa ceva în Franţa) cer însă deputaţilor să nu voteze rezoluţia şi proiectul de lege, întrucât acest lucru va împinge prostituatele şi mai mult în clandestinitate.

Potrivit diverselor estimări, în Franţa ar exista circa 20.000 de persoane - femei şi bărbaţi - care se prostituează.


Alte detalii:

26 de comentarii:

Anonim spunea...

O foarte mare prostie ... Fara prostitutie viata ii mai trista si violenta creste ... violurile o sa creasca ... si clienti se vor duce doar la localuri detinute de mafie care nu se jeneaza de nici un fel sa impuste in cap orice politist trece pe acolo .

Tudorina spunea...

E mai tristă pentru cine? Aceeaşi viziune falocentrică again and again? Şi violurile vor creşte? Carevasăzică acum violatorii îşi fac treaba cu prostituatele, ţi se pare normal? Mie nu.

StefanU spunea...

Foarte bine daca fac la fel ca in Suedia.Iar in Olanda guvernul e pe cale sa inchida o gramada de bordeluri.

Prostitutia e un abuz asupra femeilor.



Dar asta m-a amuzat la culme hehehehe :


"o femeie şi un bărbat, unul de stânga şi altul de dreapta"

Anonim spunea...

"Carevasăzică acum violatorii îşi fac treaba cu prostituatele, ţi se pare normal?"
Absolut... preferi sa-si faca treaba cu vreo pustioaca pe care or drogat-o in disco? Aia ar fi alternativa ...

www.petraostergren.com/pages.aspx?r_id=40716

Patricia spunea...

@Anonim: Alternativa ar fi accederea la statutul de fiinta umana! Daca nu se poate de buna voie, macar sa usture la buzunar deviatile!

Anonim spunea...

@patricia
nu uita ca barbatii is oameni si femeile is femei :)

Patricia spunea...

Incredibil dar adevarat! In secolul 21 femeia inca nu e considerata om! Anonim, am vesti noi pentru tine. Femeia e om.

Amalia spunea...

Initiativa e foarte laudabila. Dar nu stiu de ce a durat atat de mult. Cred ca ar trebui sa se faca ceva la nivel de UE in acest sens. Tudorina, nu vorbiti voi cu alte organizatii feministe, dar si cu europarlamentare? Nu avem voie sa ne impaunam cum respectam noi drepturile omului in Occident cand exista prostitutie, mai ales fortata.

Tudorina spunea...

La nivelul UE există campania derulată de European Women's Lobby: http://www.womenlobby.org/spip.php?rubrique187&lang=en

Anonim spunea...

@patricia
dovedeste

---------------
Cel mai bun model e cel german, aduce milioane de euo la buget. Sper ca germania sa isi impuna modelul in toata europa.

Tudorina spunea...

Anonim, tu zici că cel mai bun model este cel german pentru că aduce milioane de euro la buget. La asta se reduce totul, la bani?

Anonim spunea...

@tudorina

DA!!! DAA si iar DAA...
Totul se reduce fix acolo. Sti ca existe formule speciale pentru a calcula valoarea unei vieti de om? Eurotunel a avut "inclus" in pret si 10 morti (s-a calculat ca in masurile de protectia a muncii respective o sa fie 10 morti si daca mai urcau pretu nu mai era asa rentabil , mai rentabil cu 10 morti decat cu inca 10 mil euro la buget si fara morti).

In alta ordine de idei , nu exista nici o diferenta intre una care merge la un suc cu unu siface sex cu el, ca na ia dat un suc si un burgher eventual si o prostituata ... :) (recomand sa cititi ceva despre economie (de baza) si dupa aia cartea "ecomonics in one lesson" ii din '46 publicata parca)

Tudorina spunea...

Ei, nu-i nicio diferenţă! Ia te rog ieşi vreo două nopţi pe centură să opreşti camionagii ca să câştigi un ban făcându-le sex oral şi vino să-mi spui ce plăcere deosebită ai avut făcând asta. Să-mi spui după aia dacă seamănă cu o relaţie sexuală dezinteresată, ok?

Anonim spunea...

Si ce ma intere de placerea muncitorului??? Daca scap ceva pe jos, chem femeia de servici si zic : "CURATA!!!" Ca aia ii meseria ei, si nu a mea. Daca atata pot atata sa faca! Ai 2 optiuni (nu exista nici o cale de mijloc) : 10mii de femei prostituate pe an... sau 10 mii moarte de foame. Ce alegi?

ADRIAN spunea...

O fapta nobila care nu necesita deschiderea unei carti de istorie sau vizionarea vreunui documentar din care sa invatam ceva. Adica vreau sa spun ca ce s-a intamplat in anii '20 in SUA dupa ce niste puritani(e) au dus la interzicerea consumului si comertului cu alcool nu se mai poate repeta in aceasta lume civilizata. Acea masura a reusit atunci sa transforme niste gainari in ceea ce numim azi "crima organizata". Ulterior s-a revenit la legalizarea comertului dar Cosa Nostra nu a mai putut fi oprita niciodata. Pentru ca odata formata ea s-a regrupat pe gunoaie, droguri, sindicate si asa mai departe.
Sigur dupa ce se va interzice aceasta ocupatie, practicantele si pestii lor cred ca abia asteapta sa faca o reconversie profesionala spre ceva zootehnie, silvicultura sau horticultura.
Bag seama insa ca falocentrismul asta e dat naibii caci prostitutia e de ambe sexe deci poate fi invocat cu dublu sens. Eu sper sa reuseasca in aceasta misiune de a salva lumea caci cred ca "meseria" chiar e de cand lumea ... Cred ca nu prea exista in lumea araba dar acolo "e la schimb" cu burqa, poligamia si tinutul femeilor in casa si departe de scoala.

Tudorina spunea...

Comparaţia cu SUA nu ţine pentru că e vorba de oameni în carne şi oase nu mărfuri (sau?). Ce zici de comparaţia cu slavia? Interzicerea slaviei a fost un eşec?

Interzicerea o să... criminalizarea clientului o să... O să ce? Uită-te la ţările care au aplicat această politică şi vei vedea că rezultatele sunt mult mai bune comparativ cu ţările care au ales varianta legalizării.

Anonim spunea...

@ adrian
In lumea araba ce? Au bordele arabii... asta nu stiai.. perfect legale chiar din pct de vedere religios (mergi, te insori cu aia, faci sex si divortezi, au popa, pardon iman sau cum se chiama la ei , angajat ca sa faca casatorii de 30 min)

@ tudorina
Criminalizarea clientului (care pe situ ala care l-ai postat e depistat ca un "average next door guy") o sa faca ce? O sa dea putere la mafie in cele din urma... In Suedie nu se intampla asa .. pai de ce .. super simplu .. din suedia pana in danemarca ii o plimbare de juma de ora. Dute cu ceva feministe in danemarca si stai in weekend in fata la un bordel si vezi cati is danezi si cati is suedezi aia care intra, o sa ai surprize... Ai citit articolu ala de la Petra ? Aia ii feminista suedeza, ce parere ai ? Minte grosolan pe acolo sau nu prea?

Tudorina spunea...

@Anonim, ref la articolul din link. Nu exista o solutie minune pentru a reglementa prostitutia, insa modelul suedez e cel mai ok, pe scurt, atat pentru ca grupurile mafiote nu se simt atrase de tarile cu astfel de legi (cum bine spui), cat si pentru ca industria prostitutiei nu numai ca nu infloreste dar numarul de femei (si barbati) implicate/i in prostitutie este mai mic raportat la nr de locuitori; pentru ca tratamentul legal merge inspre condamnarea utilizarii corpului femeii in scopuri mercantiliste (prin legalizare, din contra, se incurajeaza), pentru ca lucratorii sexuali beneficiaza de programe pentru insertia pe piata muncii si se pot orienta spre munci mai putin stigmatizate.
Articolul lui Petra este scris exclusiv din punctul de vedere al lucratorilor sexuali si nu ofera o solutie. Care e solutia? Legalizarea? Oare cele aratate acolo se rezolva prin legalizare? Ma tem ca nu. De exemplu, stigmatizarea asociata acestei ocupatii nu a disparut prin legalizarea din Germania si Olanda, asa cum se credea. Prostitutia nu este o munca ca oricare alta.

Amalia spunea...

Parerea mea e ca solutia la prostitutie e...feminismul. Pai femeile nu ar face asa ceva daca ar avea alternativa. Au probleme grave, atunci cand nu sunt fortate s-o faca, ceea ce se intampla adesea. Problemele sunt saracia si/sau consumul de droguri, asociat cu adictie de multe ori. Pai aia e tot saracie, ca drogurile sunt scumpe, mananca bani. Asta e alta discutie. Feminismul, influenta mai mare a politicilor feministe, ar schimba perceptia asupra acestei meserii, care e o forma de sclavie, apoi ar conduce la o protectie sociala mai buna a femeilor, care astfel sa nu mai fie fortate sa faca asta.
In fenomenul prostitutiei de vina sunt factori sociali, perceptia asupra femeii si in general a oamenilor "lipsiti de aparare", imigranti etc. Legalizarea s-ar lovi la nivel logic de ideea de libertate individuala. Sigur, faci ce vrei cu corpul tau, dar nu te poti vinde ca sclav. SI prostitutia e sclavie, deci asta nu ai voie sa faci.
Pai ce spun astia cu interzicerea care nu a dat rezultate? Pai ia sa fie sclavia legala, cati nu si-ar vinde copiii, rudele, etc? E vorba de oameni saraci, inculti, disperati. Sigur, cei care se duc la prostituate/prostituati care se prezinta ca asa ceva, sunt infractori. Adica folosesc sclavi pentru o perioada scurta. Daca muncesti fortat pe cineva intri in puscarie, dar daca te duci la prostituate/prostituati nu patesti nimic?

Anonim spunea...

@Amalia
Hai lasa-ma... daca mergi la c*rve esti infractor? De ce? Pentru ca faci ceva ce ii normal pentru orice barbat? Feminismul ii o cale sigura catre ruina pentru orice societate (daca ai sti umpic de istorie ...). Voi sunteti doar suparate ca legalizarea prostitutie, din pct de vedere economic, ar oferi mai multe opurtunitati barbatilor care nu ar mai fi dependenti de sexu de la pretena avand acum alternative. Deci vor fi mult mai greu de manipulat de catre voi. Singurii exploatati in industria sexului ii barbatul care nu vrea sa se combine cu o proasta care sa-l insele si exploateze material is merge la prostituate ca acolo macar exploatarea ii pe fata.

Deci in acest caz practic singurele responsabile morale ar fi prostituatele care exploateaza dorinta sexuala masculina pentru beneficii materiale. De ce nu faceti o campanie sa opriti prostitutie trimitand prostitualtele la inchisoare 15-25 ani? Ar functiona prea bine?

PS: mai multe din ideile expuse anterior sunt preluate din cartea SEX-ploytation , How women use their bodies to extort money from men de Mattew Fitzgerald

mcostea spunea...

Anonim, adica, in opinia ta, saracia se rezolva cu prostitutie?

ideile tale sunt fix ca tine. adica un barbat (ca om nu esti) lipsit de empatie. nu uita ca 95% dintre persoanele care se prostitueaza in lumea asta se prostitueaza fortat. asta ar trebui sa-ti dea de gandit.

Anonim spunea...

Ai vazut pe protv stirea cu bordelul de lux din capitala? Fete doar cu facultate si 2 limbi straine cunoscute... Imi zici ca alea erau "fortate" ? Sau erau impinse de saracie? Da' erau impinse ca nu le convenea 1500 pe luna ca secretara si vroiau 2000E. SAu vreun traficant rapea fete si le forta sa mearga la faculta si sa invete 2 limbi straine si le prostitua... Pe naiba... Prostituatele alea "traficate" is mai putin de 1% din total...

Tudorina spunea...

nu, de fapt prostitutia de lux prestata de fetele cu facultate reprezinta 1% din totalul prostitutiei

Amalia spunea...

Anonim, esti tare! Pai tipul de relatii pe care il descrii tu...e de fapt prostitutie. Altfel de prostitutie, despre care feministele nu mai apuca sa vorbeasca, avand atatea alte probleme mai grave de abordat. In societatile sarace exista asemenea fenomen extrem de dureros pentru femei. Femeile sunt prost platite, nu au mijloace de subzistenta sau viata decenta si au relatii de supravietuire. Crezi tu ca feminstele cer bani de la barbati sau santajeaza cu sexul? Ele nu se feresc sa intretina barbati,daca e cazul. Asta fac si alte femei, dar pe alea tu nu le vezi, ca nu-ti convine.

Anonim spunea...

@tudorina
Alea 1 % sa fie legal!

@amalia

Zau ... eu si Mathew ala vorbin de alea care au toate mijloacele posibile, dar le lilseste cheful de munca , care is majoritatea!

Lucian Vâlsan spunea...

https://www.youtube.com/watch?v=N5ZjqrV1-bQ - Acesta este un link către un documentar făcut de National Geographic despre prostituţie.
Recomand tuturor celor de-au comentat aici să-l vadă sau măcar să-l frunzărească.
Veţi vedea că argumentele aduse de feministe funcţionează într-o oarecare măsură când subiectul discuţiei sunt prostituatele din ţările foarte slab dezvoltate. Acolo situaţia e cruntă atât pentru prostituate cât şi pentru clienţi. Riscurile sunt enorme pentru toată lumea. Şi, ca aspect amuzant, tot acolo, cele mai multe bordeluri sunt conduse de femei :) .

Totuşi, din acelaşi documentar, veţi vedea că atunci când se mută subiectul discuţiei către prostituatele din statele UE şi din SUA, argumentele feministe devin nule.

Vizionare plăcută.