duminică, 20 mai 2012

Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe


Titlul de mai sus este un extras din Legea nr. 67/2004 privind alegerea autorităţilor administrației publice locale (articolul 6, aliniatul 1), lege în baza căreia se desfăşoară alegerile locale din 10 iunie 2012.

Ea vine în completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi care prevede la art. 23 alin. 3 că partidele politice au obligaţia /…/ să asigure reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaților în propunerea candidaţilor la alegerile locale, generale şi pentru Parlamentul European.


În urmă cu câteva săptămâni, la depunerea candidaturilor pentru consiliul local din comuna Şieuţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, Uniunea Social Liberală, prin persoana Mariei Ulecan, a contestat lipsa femeilor de pe listele UNPR. Contestaţia avea la bază prevederile legale de mai sus. Cu toate acestea, judecătorii de la Judecătoria Bistriţa au decis să respingă ca nefondată contestaţia.

Radu Onişor, şeful de campanie al UNPR Bistriţa, a declarat că ştia de cazul de la Şieuţ, dar înainte de a depune listele de candidaţi a vorbit la Biroul Electoral Judeţean de unde i s-a spus că sunt în regulă. „Am înţeles că s-a transmis o informare către birourile electorale de circumscripţie în care se recomanda ca pe listele fiecărei formaţiuni politice să fie şi femei. Acest lucru este totuşi doar o recomandare nu o obligativitate”, a explicat Onişor. (Bistriţeanul)

Probabil nu este singurul caz din ţară în care listele depuse de un partid pentru alegerile locale nu respectă principiul reprezentării ambelor sexe prevăzut de lege, însă cu greu se poate ajunge la informaţii întrucât nu există o centralizare publică a candidaturilor pentru funcţiile de primar, consilier judeţean şi consilier local. Site-ul oficial http://www.beclocale2012.ro nu înregistrează nici măcar listele cu candidaturi pentru consiliile judeţene sau primăriile oraşelor mari. 

Cazul din Bistriţa Năsăud arată, din păcate, că legea nu este respectată nici de Biroul Electoral de Circumscripţie, nici de judecători.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Imi pare rau ca voi, societatea civila, nu sunteti consecventi, sunteti vocali si activi doar cand va convine. Nu v-am vazut protestand si cerand paritate in 2008, cand s-a introdus votul uninominal. Nu v-am vazut protestand si cerand asigurarea reprezentarii cetatenilor cand acest sistem de vot a permis intrarea in parlament a unuia cu cateva sute de voturi in dauna celui pentru care votasera 49% (vezi cazul Norica Nicolai). Nu v-am vazut actionand cand PDL a introdus votul uniniminal pentru primari, doar si acolo nu se asigura reprezentarea cetatenilor. Si atunci cum vreti sa fiti credibili?

Tudorina spunea...

Asociaţia din care fac parte are 1 an de activitate.
Eu am terminat masterul de Gen anul trecut. Poate unii dintre noi acum încep să ia iniţiativă, nu ne da în cap.

A. spunea...

Anonim, gresit! Imi aduc aminte ca inca din 2008 Remus Cernea, dar probabil si alti reprezentanti ai societatii civile, au vorbit si au scris despre tarele acestui sistem. Din nefericire vizibilitatea lor, mai ales pentru mass-media, a fost foarte redusa.
Cred ca despre acest sistem se pot spune doua cuvinte: e nedemocratic! Nu inteleg cum s-a ajuns aici. Pastrand proportiile, istoria se repeta de pe timpul lui Hitler: sa terminam cu partidele ca sunt corupte, dar terminam si cu democratia.