marți, 4 septembrie 2012

Frunzărind manualele de istorie


Vă recomand, dacă aveţi drum prin oraş, să intraţi într-o librărie şi să aruncaţi o privire prin manualele de istorie de liceu. În această perioadă sunt pline librăriile de manuale şcolare, de la diverse edituri.

Iată ce am constatat eu stând azi o jumătate de oră în librăria Mihai Eminescu:

Foto cu telefonul mobil
- în manualul de istorie pentru clasa a XI-a, editura Corint (dar nu sunt sigură) există o lecţie de economie şi societate în care o să găsiţi o apologie a familiei tradiţionale de toată frumuseţea. Familia, „în ciuda eforturilor făcute de instituţiile religioase”, trece prin criză. De vină pentru asta sunt aşa: libertatea sexuală a femeilor, egalitatea acestora cu bărbaţii „în societate dar mai ales în cuplu” precum şi accesul femeilor la pilula anticoncepţională. „Libertatea sexuală (chiar libertinajul) şi marea permisivitate socială nu privesc doar statutul femeilor”. O altă cauză a erodării familiei tradiţionale este dată de "o recunoaştere a homosexualităţii în pofida faptului că este contestată vehement atât de Biserica catolică cât şi de cea ortodoxă. În această direcţie lucrurile au evoluat până la acceptarea căsătoriei cuplurilor homosexualilor (în 1997 în Franţa, recent în Marea Britanie etc.), chiar şi a drepturilor acestora de a adopta copii". Numai mie mi se pare ca este un text tradiţionalist, retrograd şi homofob? Un alt citat: "divorţul foarte frecvent a erodat familia contemporană". Deci, să nu divorţaţi copii când veţi fi mari, da? Că e de rău!

- în toate manualele de istorie de clasa a X-a există o lecţie despre feminism (în unele doar un paragraf). Se rezumă la lupta pentru câştigarea dreptului de vot şi a drepturilor civile. Chiar şi aşa, e de bine. Pe vremuri nu se preda nimic. Într-unul din manuale am văzut menţionată şi mişcarea feministă din România din perioada interbelică. 

- există o grămadă de lecţii despre viaţa privată în secolul al XIX-lea şi secolul al XX-lea în care nu se menţionează nimic, dar nimic, despre relaţiile inegale de putere din interiorul familiei sau despre violenţa domestică. 

- fiecare manual de istorie, de la fiecare an de liceu, conţine câte un capitol despre viaţa religioasă. Religia este la loc de cinste în şcoala românească actuală, mai mult ca niciodată. Nu şi viaţa sexuală.

Am căutat manualul de „Educaţie pentru Sănătate” (disciplină opţională).  Este manualul în care se află singura lecţie despre educaţia sexuală pe care ar putea-o primi liceenii în cei 4 ani de studiu.  Nu l-am găsit.


6 comentarii:

Gopo spunea...

Universul nu se invarte in jurul tau asa ca manualele de istorie nu "trebuie" sa includa nimic - pune manuta si propune ministerului un manual daca subiectul te chinuie si nu poti dormi noaptea din cauza lui.

Tudorina spunea...

:)Da, uite acum! Să-i scriu şi că religia n-ar trebui să fie obligatorie? Şi să nu fie îndoctrinare ci o istorie a religiilor? Poate ar trebui să rescriu şi manualele de literatură. As simple as that! Cum de nu m-am gândit! Bine c-ai venit tu Gopo să-mi spui, ce mă făceam?

Anonim spunea...

Aha? Deci libertatea sexuala a femeilor, care, pasamite sunt o specie aparte, este radacina tuturor relelor? Si libertatea sexuala a barbatilor? Ea este de la sine inteleasa? Si sigur ca de mare ajutor omenirii si familieiParca omul era liber...deci si din punct de vedere sexual....Si parca si femeile sunt oameni... Scuze pentru incoerenta, dar prostiile alea chiar exista intr-un manual de istorie?
Si ca raspuns lui Gopo, scuze, dar ministerul nu ne plateste pe noi pentru a face manuale, in schimb,noi ii platim pe ei pentru ca vlastarele noastre sa nu ajunga sa creada ca libertatile de orice fel sunt o binecuvanare rezervata barbatilor. In ceea ce priveste religia, ce sa mai zic? Inca sunt socata dupa ce am ascultat cohorte de ministri rostind solemn:" Asa sa ma ajute Dumnezeu". Hm...nu-i de mirare ca nu fac nimic constructiv pentru aceasta tara. Pot folosi oricand argumentatia" Nu m-a ajutat D-zeu".

Anonim spunea...

Am uitat sa-ti semnalez o declaratie a liberalului Puiu Hasotti in fata femeilor din PNL:


"Dumneavostră aveţi un avantaj, nu vă faceţi modele dintr-un orgoliu foarte frumos pe care îl aveţi. Noi avem un orgoliu urât şi ne facem modele pe care nu le putem atinge. Iată de exemplu, Caesar l-a avut model de Alexandru, Napoleon l-a avut model pe Caesar, Carol cel Mare l-a avut model de Împăratul Augustus. Dumneavoastră până acum, cel puţin în politică, nu aţi avut modele pentru că nici Margaret Thatcher nu a fost un model, nici Angela Merkel nu este un model, nicidecum, nici Tansu Ciller, fostul premier al Turciei, nu vă poate fi model. Sunt diferenţe evident, e diferenţă între Elena din Troia şi alte Elene, Elena Cuza, nu m-am gândit la altcineva", a afirmat Puiu Haşotti.

http://www.gandul.info/politica/hasotti-la-scoala-de-vara-a-femeilor-liberale-in-politica-nu-ati-avut-modele-pentru-ca-nici-margaret-thatcher-nici-angela-merkel-nu-va-poate-fi-model-10039734

Tudorina spunea...

Mersi, o văzusem.
Sigur, bărbaţii au modele, femeile nu. Inepţie mai mare n-am pomenit! Model poate fi şi Eba, din păcate, la fel cum pentru bărbaţi poate fi Becali. Nu trebuie neapărat să fi condus imperii.

Daniel din Vaslui spunea...

Nu-s un fan de-al lui Becali. Vorbește multe prostii și de multe ori se unge singur cu rahat pe față și vorbește gura fără el.
Însă, față de Eba, Becali măcar a făcut câte ceva. Dacă fiecare politician ar construi din banii săi câte un sat întreg afectat de calamități naturale sau sărăcie, nivelul mediu de trai în România ar crește simțitor.