sâmbătă, 16 martie 2013

Ura nu ne închide gura! Cum răspundem hate-speech-ului online? (23-24.03)


Week-end-ul viitor sunteţi invitate/i să luaţi parte la o serie de ateliere despre hate-speech-ul în mediul online. Prima zi de discuţii este dedicată sexismului, homofobiei şi rasismului iar a doua zi, duminică, violenţei în libertatea de exprimare şi hate-speech-ului promovat de extrema dreaptă.

23 - 24 martie, Spaţiul Platforma, Calea Moşilor nr. 62 - 68, Bucureşti. (în cladirea MNAC Anexă, etaj 1).

Pentru participare trimiteţi un mail la: ura.nu.inchide.gura@gmail.com.


Ideea acestor ateliere a venit din experienţele noastre legate de discursul misogin, rasist, homofob şi în general pro-normativitate şi anti-minorităţi prezent în spaţiul online din România, în articole din presa comercială, alternativă sau de pe bloguri, în comentariile la aceste articole sau la propriile noastre intervenţii în spaţiul online. Trauma şi frustrarea noastră sunt adâncite de normalizarea sau chiar protejarea acestor acte discursive, fie prin minimizarea violenţei lor (sunt satiră/sunt doar vorbe/spun adevărul/reprezintă majoritatea/sunteţi prea sensibile/nu înseamnă nimic), prin justificarea dreptului la liberă exprimare, sau agresarea şi intimidarea verbală directă a celor care exprimă poziţii critice.

Dorim ca în cele două zile de ateliere să oferim un spaţiu de discuţie, împărtăşire de experienţe, cunoştinţe şi creativitate şi mai ales de găsire a unor strategii şi modele de a lupta împotriva acestor violenţe.

Atelierele sunt structurate astfel încât să permită explorarea din mai multe perspective a problemei hate-speech-ului online in contextul concret în care trăim. Discuţiile sunt libere, orientate de scurte prezentări introductive.

PROGRAM

Sâmbătă 23 martie

14:00 – 15:30 Sexism şi hate-speech online
Pauză
16:00 – 17:30 Homofobie şi hate-speech online
Pauză
18:00 – 19:30 Rasism şi hate-speech online

Duminică 24 martie

14:00 – 16:00 Violenţă în libertatea de exprimare
Pauză
16:30 – 18:30 Extrema dreaptă şi hate-speech-ul. Controlul corpurilor nedezirabile

http://www.facebook.com/events/138525392986697/


Niciun comentariu: