marți, 3 februarie 2009

30 de ani de la revoluţia islamică din Iran

Zilele acestea s-au împlinit 30 de ani de când în Iran s-a instaurat republica islamică.
30 de ani de când femeile au fost forţate să se acopere în spaţiul public cu văluri negre (hijab).

Legislaţia iraniană consideră şi în prezent femeile ca fiind cetăţeni de categoria a doua.

De pildă, în faţa unei instanţe iraniene mărturia unei femei are jumătate din valoarea mărturiei unui bărbat. Poligamia masculină (poliginia - bărbat cu mai multe neveste) este legal acceptată. Fetele pot fi măritate conform legii de la 13 ani, dar derogările merg până la vârsta de 9 ani. Un bărbat poate divorţa fără să prezinte nici o motivaţie, o femeie nu poate divorţa decât în cazuri excepţionale şi numai dacă îndeplineşte 7 condiţii. Un bărbat îşi poate omorî soţia în caz de adulter fără a fi sancţionat în vreun fel.

Chiar şi în asemenea condiţii, situaţia femeilor din Iran e mult mai bună decât în alte ţări musulmane. Ele au drept de muncă în aproape toate domeniile, inclusiv taximetrie, poliţie sau serviciul de pompieri. În Arabia Saudită femeile nu au voie nici măcar să conducă maşini.
În Iran femeile au acces la educaţie. Ba mai mult, în prezent în universităţi ele sunt 60% din totalul studenţilor. Din acest motiv s-a ajuns să se discute despre impunerea unor cote masculine la admiterea la facultăţi ca să garanteze un număr minim de studenţi de sex masculin.

Mişcarea feministă din Iran este printre cele mai puternice din regiune şi principala mişcare socială. În urmă cu 3 ani a fost iniţiată o campanie de strângere a 1 milion de semnături în favoarea schimbării legilor discriminatorii ("One Million Signatures Demanding Changes to Discriminatory Laws"). Reacţia guvernului nu s-a lăsat aşteptată, mai multe activiste au fost arestate în 2007, iar revista lor cenzurată.







Femei cu profesii interzise lor în alte ţări musulmane:








3 comentarii:

Vecina De Blog spunea...

Ciudata ipocrizia acestor oameni. Femeile nu sunt destul de bune ca sa aiba drepturi egale cu barbatii, dar sunt destul de bune ca sa-si riste viata aparand barbatii de infractori.

Anonim spunea...

oarecum offtopic, un blog nou pentru colectia de doamne:
http://dacianasarbu.wordpress.com/

Anonim spunea...

Condamnată la închisoare şi biciuire pentru că a fost violată
Interesante comentarile romanilor care traiesc in tarile arabe.