duminică, 13 decembrie 2009

Mariajele timpurii la romi

Despre asemenea mariaje din comunitatea roma de la noi vorbeşte ultimul reportaj difuzat în emisiunea „Reporter Special” de pe Antena 3.

Reportajul intitulat „Între lege şi tradiţierelatează şi despre cazuri de căsătorii încheiate la 6 şi 9 ani, însă cele mai multe au loc pe la 13-16 ani în cazul fetelor şi un pic mai târziu în cazul băieţilor. Sunt căsătorii fără acte, evident, dar în urma cărora viaţa acestor copii se schimbă radical. Majoritatea fetelor nu se mai duc la şcoală şi la scurt timp rămân gravide şi îşi iau viaţa în propriile mâini ca nişte persoane adulte. Băieţii stau un pic mai mult pe băncile şcolii, din motive la care nu m-aş fi gândit până acum, de exemplu pentru a fi capabili să-şi ia apoi carnetul de conducere. Motivele diferenţei de şcolarizare între fete şi băieţi la romi sunt evident mult mai complexe şi din păcate nu au fost abordate în reportaj.

Partea bună e că tradiţia începe să fie din ce în ce mai contestată, inclusiv din interiorul comunităţii. Regele Cioabă, de exemplu, după ce a fost implicat în scandalul căsătoriei fiicei sale de 13 ani în anul 2003, a înţeles într-un final că aceste practici trebuie să dispară.

Şi chiar şi copiii devin conştienţi că e o problemă cu ea. Există la un moment dat în reportaj o fetiţă, în jur de 10 ani, romă, care îi declară dezinvolt reporterului că doreşte să urmeze şcoala ca să poată mai târziu să muncească şi să-şi îngrijească părinţii şi că, orice ar fi, n-o să se lase căsătorită de tatăl său pentru că nu vrea să ducă o viaţă amărâtă.

Un fragment din reportaj:




Întregul reportaj de ~ 45 de minute poate fi vizionat aici:

Reporter Special, Antena 3: Între Lege şi Tradiţie, 12.12.2009.

Niciun comentariu: