marți, 29 decembrie 2009

Serviciile secrete vor primi 1,8 miliarde de lei de la buget în 2010

Ştiţi, România este ţara cu şapte servicii secrete care primesc an de an cu generozitate mulţi bani de la bugetul de Stat (adică de la noi). Băieţii (căci e vorba în principal de figuri masculine acolo) nu au fost ameninţaţi în nici un fel de vreo reducere a cheltuielilor pe fondul crizei şi al reformelor din administraţia publică.

SRI primeşte conform proiectului de Buget pe 2010 suma de 1,2 miliarde de lei, SIE vreo 200 de milioane, SPP 135 de milioane, STS, atenţie, 466 milioane (!) la care se adaugă alte sume alocate băieţilor de la Doi şi-un sfert de la MAI şi băieţilor de la Serviciul secret al Ministerului Apărării (există şi aşa ceva, ca să vezi!).

În schimb instituţia de bază a oricărei democraţii din lume, Parlamentul, primeşte (doar) 330 de milioane de lei, din care Senatul pe care Băsescu doreşte să-l desfiinţeze pentru că chipurile cheltuie prea mulţi bani primeşte 94,9 milioane de lei (aproape de cinci ori mai puţin decât STS şi de 12 ori mai puţin decât SRI).

Tot ca o comparaţie, Educaţia va primi de la bugetul de Stat, la comun cu Sportul şi Tineretul, suma de 6 miliarde de lei. Pe deasupra se anunţă reducerea cu 10% a posturilor în învăţământul preuniversitar în decursul anului 2010.

Nu mai spun că bugetul alocat Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional este de 656 milioane de lei, adică undeva la jumătate din fondurile alocate SRI-ului.

Ah, şi să vedeţi în ce ţară minunată şi democratică trăim! Ia ghiciţi ce instituţii de Stat primesc mai mulţi bani în 2010 decât au avut în 2009? Hai că nu e greu. Uitaţi aici:

- Administraţia prezidenţială, buget cu 23% mai mare decât cel din 2009

- Curtea Constituţională, buget cu 60% mai mare (după faptă şi rasplată,nu-i aşa?)

- Secretariatul General al Guvernului cu aprox. 80% mai mulţi bani decât în 2009.

Concluziile le trageţi singuri.

Proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finanţelor şi va fi supus aprobării Parlamentului în luna ianuarie.

.

Update. Un link către un articol interesant:

România - campioana mondială a serviciilor secrete. Cei mai mulţi "securişti" pe cap de locuitor

9 comentarii:

Unknown spunea...

e normal ca SGG-ul sa primeasca mai multi bani pentru ca a inghitit toti angajatii Cancelariei...

medusa spunea...

Adica sunt niste ipocriti, asta sunt.

Lulutza spunea...

Nici nu mai indraznesc sa comentez altceva, decit ca unii nu numai ca au un buget exagerat, dar au si mult prea mult timp liber la slujba:

http://www.gardianul.ro/UPDATE.-Doi-angaja%C5%A3i-ai-SRI-Sibiu-implica%C5%A3i-%C3%AEntr-un-scandal-sexual-s151529.html

Lulutza spunea...

Si totusi... Nu pot sa ma abtin!

"Curtea Constituţională, buget cu 60% mai mare"! Astora cred ca le-a dat... ajutor de inmormintare! Iti imaginezi cit costa sa inhumezi un dinozaur!!! Daramite 9 (noua)! Orice cheltuiala din buget are in spate o justificatie solida! :)

Unknown spunea...

Ce e de mirare? Orice stat incearca sa-ti mareasca controlul asupra populatiei. Serviciile Secrete sunt una dintre cele mai iubite metode ale politicienilor. Cu cat sunt mai multe servicii secrete cu atat suntem mai putin liberi.

medusa spunea...

Securitatea n-a disparut @Lex. Doar s-a adaptat la capitalism suficient cat sa le mearga "baietilor" bine. Democratia, etica, echitatea, binele public au alte intelesuri pentru acesti indivizi.
Problema e, noi ce pazim? Parca prea suntem docili si fraieri.

Unknown spunea...

Nici nu va disparea. E in interesul conducatorilor sa isi monitorizez turma, sa lichideze oponentii status quo-ului. Cand serviciile secrete ale statelor ucid oameni care se opun ierarhiei e ok, cand un individ ucide un lider al statului e terorism.

Docili sunt cei care le cred minciunile celor "de sus". Eu nu. Oamenii trebuie sa-si bage mintile in cap si sa nu mai creada orice autoritate care pretinde ca le cunoaste interesul.

Oxygen spunea...

Peste tot serviciile secrete au bugete imense, stiu prea multe sa fie lasati fara bani.

Vad ca ai zis si de Serviciul de Informatii al Armatei cu mentiunea "exista si asa ceva ca sa vezi". Serviciul Armatei este primul serviciu de informatii al Romaniei si a fost infiintat chiar de Cuza in 1859. Am tinut sa precizez chestia asta deoarece cred ca este singurul serviciu secret care nu este un succesor al politiei politice.

flavius spunea...

La multi ani cu bine!