joi, 25 februarie 2010

Culpabilizarea victimei

Ieri pe Realitatea tv, în toiul discuţiilor despre agresiunile de la Iaşi, a fost contactat telefonic un expert criminalist, Tudorel Butoi. Care spre finalul intervenţiei sale în direct, mândru de înţeleptele cuvinte care-i ieşeau pe gură, s-a apucat să găsească vinovăţii femeilor care suferă agresiuni pe stradă, în parcuri sau în ascensoare.

Că cică au atitudini provocatoare! Şi că marea majoritate sunt nişte …”leliţe balcanice”, „piţipoance” şi „victime de tip provocator ”! Să aibă grijă cu cine se urcă în lift, nu să vină după aia la poliţie să se plângă c-au fost violate!

Liana Alexandru, prezentatoare Realitatea tv: La final, spuneţi-ne domnule criminalist dacă femeile se pot apăra în vreun fel?

Tudorel Butoi, expert criminalist: Femeile pot şi trebuie să fie prudente. Femeile trebuie să ştie cum se urcă în lift şi să nu ne năpădească pe noi că au fost violate. Când şi cu cine. Să ştie să umble pe cărări care sunt luminate şi care sunt populate. Să nu bată ca exploratorii în miez de noapte parcurile şi să vină apoi la adresa poliţiei c-au fost violate. Şi să ştie cu cine intră în discuţie şi cu cine acceptă relaţii, ş.a.m.d. Comportamentul ăsta de leliţă balcanică, din păcate, cu excepţia acestor victime care nu au dat dovadă de el, este caracteristic piţipoancelor şi ele devin victime pentru că sunt victime de tip provocator, marea majoritate dintre ele.”

Secvenţa aici:


Domnul Tudorel Butoi, reprezentant al forţelor Statului, le găseşte agresorilor justificări pentru actele de violenţă pe care le comit. Are exact gândirea unui violator care îşi spune sieşi că a fost provocat de victimă să comită violenţa. Că victima şi-a meritat-o. Şi pe deasupra, domnul Butoi nu se fereşte să jignească femeile care sunt agresate, spunând că în majoritatea cazurilor este vorba de piţipoance şi femei cu comportamente de „leliţe balcanice”. Culpabilizarea victimei are efectul de a elibera agresorul de stigmatul social, oferindu-i o legitimare a acţiunilor. Iar efectul asupra victimei este extrem de nociv, îngreunându-i recuperarea.

După astfel de declaraţii, domnul Butoi ar trebui să aibă interzis în a mai apărea public vreodată în calitate de expert criminalist. Acest om nu poate reprezenta vocea autorităţii judiciare din România având asemenea mentalităţi!

.

Update

Au mai scris pe acest subiect:

- Un beso - Violul la rtv:letita balcanica, pitipoanca

- Scorpii si gheonoaie - Declaratiile lui Tudorel Butoi, expert criminalist

-F.I.A. - Femeile trebuie sa stie cum se urca in lift!

- Femeia simpla - Lelitza balcanica e de vina

- monkey monkey underpants - specialistul in datul cu mucii in fasole

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Eu zic ca mai bine ar trebui sa fie demis, ca nu cred ca are decenta sa demisioneze. In orice tara decenta prostia se plateste.

Anonim spunea...

Din spusele acestui "mare specialist" trebuie sa intelegem ca atacatorul/agresorul/violatorul are circumstante atenuante?
Adica victima=femeia este de vina? Este de vina ca trebuie sa mearga la lucru, la piata, la scoala/gradinita cu copilul, si nu sa stea sechestrata la domiciliu ?
O asemenea opinie este revoltatoare, inspaimanta femeile care trebuie sa mearga si pe strada si incurajanta pentru infractori.

ana-maria spunea...

iata de ce nu reclama multe femei la politie violul: pentru ca ajunse acolo dau de barbati care gandesc asemeni d-lui specialist si se simt iar umilite.

Anonim spunea...

Doresc doar sa va comunic ca Dna Robera Anastase s-a opus in sedinta de statut a PDL de duminica la impunerea de cote in favoarea femeilor pe motiv ca ea a fost promovata pe competenta, asa ca ....

lotus alb spunea...

1. Nu stiu de unde ar putea fi dat afara Tudorel Butoi avand in vedere ca nu este angajat al statului. Poate de la universitatea unde preda psihologie judiciara.

2. Nu pare ca omul sa fi generalizat in privinta tuturor victimelor violurilor, a vorbit doar de unele cazuri. De asemenea, nu am citit textul in cheia justificarii violatorilor, ci mai degraba a explicarii contextului in care se savarsesc unele asemenea infractiuni.

3. La politie se incearca, in general, ca victimele violurilor sa aiba de-a face cu politiste, nu politisti.

medusa spunea...

@Raluca
1. Macar sa nu mai faca declaratii in public.

2.Tu crezi ca poate justifica ceva vreodata un viol? Chiar si daca o femeie ar umbla in pielea goala pe strada, nu exista motiv pentru agresiune.Cum adica "victime de tip provocator"? Nu exista asa ceva, nicio femei nu-si doreste sa fie violata. E dreptul fiecareia sa se imbrace cum vrea, asta nu e motiv sa sufere violente si nici sa se spuna ca are vreo vina in asta.

3. E foarte bine sa fie asa.

lotus alb spunea...

@Medusa:

1. Cred ca omul poate sa faca ce declaratii doreste, cat timp nu savarseste prin asta o infractiune sau nu incalca drepturile altei persoane.
Nici mie personal nu pot spune ca mi-e simpatic Tudorel Butoi, mai degraba dimpotriva, dar am interpretat citatul redat in alta cheie.
2. Daca citesti cu atentie ce am spus vei vedea ca nu vorbeam de o justificare, ci de o explicare a crearii unui cadru favorabil pt. infractor in anumite cazuri. La fel cum urcatul in lift (de catre barbati sau femei) cu persoane necunoscute creaza un cadru favorabil pt. savarsirea infractiunii de talharie.

PS: la urmatorul link vei gasi povestea unei fete care a fost agresata pe strada (din fericire nu si violata), iar in respectivul caz politistii l-au gasit pe om foarte repede, iar ulterior, desi cazul a necesitat ceva subtilitati pentru incadrarea juridica, pana la urma s-a dat o sentinta de condamnare. S-a nimerit ca toti cei implicati, politisti, procuror si judecator, sa fie barbati. Nu cred ca sistemul trebuie privit ca fiind format numai din indivizi sexisti, care sunt gata sa ignore din start orice plangere a unei femei agresate (asta mai mult a propos de comentariul lasat de ana-maria). Iata linkul: http://kidha7.blogspot.com/2010/02/victoria-are-un-gust-bun.html

Anonim spunea...

Cainele meu stie mai multe despre devianta decat Tudorel, pe care l-am avut cica profesor in facultate...

katsok spunea...

http://contexts.org/socimages/2010/02/26/women-ruining-everything-since-the-beginning-of-humanity/#comments

Ma intrebam cand va observa cineva rahatul acesta de reclama misoginista si propagandista. Ma asteptam ca prima oara sa fie pe blogul acesta. Scuze de off-topic, dar ma enerveaza rau reclama aceasta.

Cat despre postul acesta, am citit atatea posturi pe majoritatea blogurilor feministe straine despre acest subiect, incat simt nevoia sa-mi fac o gaura in pamant si sa ma bag acolo. Nu uita de faptul ca o femeie nu are cum sa se apere de toti necunoscutii sau apropiatii asa cum zice Butoi pentru ca este imposibil, violatorii nu au scris pe ei ca sunt violatori. Nu e ca in filme, unde e cel mai nenorocit sau mai ciudat pe care il vezi de la o posta. Majoritatea violurilor si mai alea a celor neraportate sunt facute de catre apropiatii victimei care mizeaza tocmai pe increderea pe aceasta o are in ei si puterea de manipulare asupra ei. Dar de violul marital ce mai zice Butoi? Nu te bagi in pat cu sotul? Sau acela nu e viol?


@raluca: draga mea, declaratiile ne omoara. Nimeni nu se sfieste in tara aceasta sa apara pe la teveu si sa spuna cum femeile o merita, care e de fapt rolul lor, ca toate sunt niste curve, ca femeia n-are ce cauta in aceleasi locuri cu barbatul..etc si etc...femeile nu se sfiesc sa se cruceasca daca le intreaba cineva de feminism la telvizor, desi daca n-ar fi existat feminismul, nici ele nu ar fi debitat tampenii in fata natiunii noastre cele educate care, chiar nu ia nimic in seama din ce se spune la televizor, cu atat mai putin parerile negative sau care incita la ura

Dana spunea...

1. Intr-un stat de drept, un stat democratic, o femeie nu ar trebui sa se teama de anumite locuri (acesta este idealul). "Liftul", "parcul" etc sunt un fel de totemuri care aduc aminte de societatile arhaice, nu de anul 2010!

2. Da, fiecare are voie sa zica ce vrea dar trebuie sa sufere consecintele. Asemenea remarci facute de catre o "autoritate" in domeniul criminologiei, indiferent daca este angajat sau nu al statului, trebuie sanctionata. Si va fi - mai multe ONGuri au redactat deja o sesizare catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

3. Daca esti profesor, vorbeste ca un profesor!

lotus alb spunea...

@katsok:
In primul rand nu sunt draga nimanui, cu exceptia rudelor si prietenilor.

In al doilea rand, dupa cum am mai spus, personal am interpretat mai nuantat discursul omului, nu generalizat la toate victimele.

In al treilea rand, ce-am facut de-am primit lectia de feminism? Sfat: cred ca cine adopta un ton ex cathedra si vorbeste despre lipsa de educatie ar trebui sa nu puna virgula intre subiect si predicat ;)

katsok spunea...

@Raluca: nu a fost intentia mea sa te iau peste picior sau sa-ti tin o lectie despre feminism si imi pare rau ca ai inteles asta.

Problema mea e ca nu vad unde e lectia despre feminism.

Nu te-am atacat personal si nici nu am zis ca esti needucata, ci m-am referit la impactul negativ pe care il au aceste declaratii, avand in vedere ca majoritatea romanilor nu vad mai departe de multe declaratii daunatoare si false.

Singura greseala din textul meu a fost "draga mea", expresie care la ora aceea suna mai bine. In mod total surprinzator, nu am folosit-o cu ton ironic, desi cam aceasta a reiesit.
Raspunsul meu e o incercare sincera de a explica ca nu am dorit sa fiu ostila sau ironica, desi asa s-a inteles. Si, desi as avea multe raspunsuri pentru replica ta cat se poate de personala, ma abtin pentru ca nu am nicio dorinta in a transforma blogul cuiva intr-un camp de lupta.

lotus alb spunea...

@katsok, imi pare rau pentru reactia la o replica pe care am citit-o ca fiind agresiva. De-asta nu-mi place comunicarea virtuala, se pierde tonul...care face muzica :)

Anonim spunea...

@raluca: nu vad de ce incerci cu orice pret sa ne explici ca domnul Butoi a facut o declaratie nuantata,referindu-se la anumite victime nu la toate.

Chiar daca te referi numai la la Maricica X, care se intorcea la ora 3 de la discoteca in fusta scurta si dupa 4 cocktailuri, declaratia de mai sus tot se rezuma la "fufo, ai fost violata pentru ca ai cautat-o cu lumanarea". Eu nu cred ca Maricicai, dupa un viol, o mustruluiala ii mai trebuie. Nici sa stie ca, daca recunoaste ca a fost violata, va fi data de exemplu ca lelita de Balcani si aratata cu degetul. Chiar daca s-a imbatat si are o fusta scurta, parca e o greseala mult mai mica decat violenta.

Faptul ca tie, ca femeie, ti se pare normal sa fie o victima certata ca s-a suit in lift cu un violator e exact motivul pt care nu sunt raportate violurile si actele de agresiune. In general, cam asta e atitudinea femeilor, din pacate. Desi subiectul e foarte discutat, majoritatea dintre noi asa gandim. Tot asa cum majoritatea nu asociaza violul cu violul marital sau de catre un cunoscut. Degeaba incerci sa trimiti o politista sa vorbeasca cu victima daca aceasta politista ii va spune "pai cine te-a pus sa te sui in lift?" Katsok are dreptate ca e un subiect discutat pana la saturatie, inclusiv diversele explicatii pt care femeile dau si ele vina pe victima.

Ceea ce e extrem de trist e faptul ca domnul Butoi, "specialist cu acte in regula", nu are o pozitie nuantata deloc - are exact aceeasi pozitie pe care o au cei neinformati/neimplicati in domeniu.

Anonim spunea...

Domnul butoi vroia doar sa le trimita victimelor martisorul de la domnul zoso:
http://www.zoso.ro/2010/03/la-multi-ani-fetelor.html.
Nu-l mai culpabilizati atata...

lotus alb spunea...

@penultimul anonim: te deranjeaza la fel de tare comentariile din categoria: ,,x a dat o gramada de bani la vrajitoare care au profitat ca nu si-a luat minime masuri de protectie" sau ,,lui y i s-au furat lucruri din casa pentru ca a deschis usa unei persoane necunoscute care pretindea ca vinde oale si astfel a profitat de faptul ca nu si-a luat minime masuri de protectie"? Da, Butoi a fost militian, da, s-a format intr-o epoca in care nu erau cultivate nici empatia, nici compasiunea, nici drepturile omului, dar asta nu inseamna ca interpretez altfel ce a spus.

In ceea ce priveste atitudinea pe care crezi ca o am fata de victimele violului, pot spune ca, din pacate, am cunoscut cateva, iar atitudinea mea a fost de admiratie fata de ele pentru ca au avut curajul sa depuna plangere, iar fata de infractor una de scarba. Ambele atitudini au fost impartasite de colegii din jurul meu.

Anonim spunea...

@raluca: in primul, e o diferenta enorma intre a da bani la vrajitoare si a fi violata. Nu ramai cu traume psihice de pe urma unui astfel de act. La fel cum e o diferenta intre o mica altercatie si una care se soldeaza cu unul dintre participanti in spital, cu rani grave - indiferent cine a inceput.

Chiar daca as fi escrocata de cineva din lipsa de atentie/prostie/neglijenta, mi se pare normal ca politia sa rezolve cazul, sa imi explice cum sa ma feresc data viitoare, fara ma insulte, sa se enerveze ca am fost neatenta/proasta/neglijenta si i-am deranjat.

Pe urma, sa zicem ca uit usa casei deschisa. E stupid dar i se poate intampla oricui. Conform celor spuse de tine, cel care intra si fura tot si pe urma scrie cu fecale pe perete "tontule" a fost provocat.

In fine, nu ma mira ca diferentiezi intre victimele violurilor pe care le cunosti si cele necunoscute (care presupui ca in multe cazuri au provocat). Majoritatea facem asa. Pe de alta partea, majoritatea nu suntem "specialisti" si putem sa fim cat de subiectivi vrem.

lotus alb spunea...

@anonim, am dat exemplele altor infractiuni pentru ca pentru un politist (fost militian) nu exista neaparat o diferentiere calitativa intre diverse infractiuni. De asemenea, nu am citit peroratia lui Butoi ca pe un discurs in favoarea violatorilor, ci mai mult ca o explicare a crearii contextului favorabil pentru ei.

Cred ca multi comentatori de aici l-au citit conform unui tipar mental prestabilit, vazand exact ce asteptau in discursul omului (inadecvat si nedelicat de altfel, intr-adevar). La fel cum tu mi-ai citit postarea despre victime ale violurilor si sentimentele mele de admiratie pt. ele fiind sigura ca le cunosc, chiar precizand ca nu te miri ca acesta este motivul pt. care le-am privit ca pe fiinte umane. Te vei mira atunci daca iti spun ca unicul motiv pentru care le-am cunoscut a fost tocmai ca au depus plangere? Cred ca ar trebui cu totii sa ne dam jos ochelarii de cal si sa incetam sa interpretam totul prin prisma tiparului prestabilit si in loc de asta sa ascultam cu adevarat ce ni se spune.

Anonim spunea...

sunt un psiholog si imi este rusine ca acest asa zis psiholog tudorel butoi, fost tortionar comunist face parte din aceasta breala. propun colegiului psihologilor din romania sa il excluda si sa-i ridice toate acreditarile luate pana acum. rusine pentru o astfel de analiza care ne discrediteaza profesia.

Anonim spunea...

1. era vorba despre un anume potential victimizant, care la femei (batrani si copii) este mult mai ridicat. domunl butoi nu s-a referit la toate categoriile de femei-victime , ci la unele anume, care in loc sa o arda pitzi pe strazi la miezul noptii in fuste de o palma ar putea sa poarte ceva mai decent, sa fie mai atente cu cine intra in vorba sau cu cine se urca in atat de renumitul lift:P si asta pur si simplu pentru ca romania anului 2010 ESTE o societate "arhaica" care nu ofera unei femei siguranta de a merge singura la miezul noptii pe strada.
@unul dintre anonimi: cainele tau este genial! vreau si eu un pui :))

@restul lumii: sorry ca nu gandesc cu "feminitatea" din mine si dau dreptate acestui "amarat" de psiholog. Sunt si eu psiholog si nu ma simt deloc rusinata.

Amy spunea...

Unora dte.psihologi*eg. dna Aurora Liiceanu, pe care nu o cunosc dec]t din cărţile dînsei şi din afirmaţiile-i personale în mass-media) evident că nu trebuie să le fie ruşine că au această profesie. În ceea ce priveşte prea marea majoritate a celor înscrişi în această profesie, numai politica le poate să aibă efectul de a îi face să se ruşineze..cîteodată..după care, de nu li se dă constant peste boturi, o vor lua întotdeauna de la capăt!!(Şi pt.simplul motiv că psihologia este una dte cele mai limitate specializări..să zicem 'ştiinţifice'.
După ce am semnat petiţia pt.pedepsirea acelui 'dr. în ştiinţe medicale' şi am descoperit-privind din prisma experienţelor proprii de viaţă-motivele care au dus la sinuciderea sărmanei Mădăliuna, vi-i chem în faţă pe Fraţii Robert şi Ion Negoiţă-în speranţa că sunt de treabă şi capabili să gîndească ca mine-puşi la un loc, desigur-şi vă amintesc tuturor un exemplu recent al misoginismului şi inculturii acute în profesiunile romîneşti ale medicinei: psihologul Ilie Marinescu. (Vă amintiţi 'Inelul cu diamant?' Luaţi-l la 'puricat' bine de tot şi în cazul Mădălinei. Arrivederci!