luni, 5 aprilie 2010

Codul deontologic al jurnalistului, încălcat în mod repetat de "Adevărul"

Cei de la „Adevărul” au făcut un obicei din a face publice numele complete ale victimelor atunci când relatează despre cazuri de viol, hărţuire sexuală, trafic de persoane, proxenetism, etc., inclusiv în cazurile în care sunt implicaţi minori. O asemenea abatere de la etica şi deontologia jurnalistică nu vezi nici în tabloidele gen Cancan sau Libertatea.

Pentru jurnaliştii Adevărului, detalierea cât mai precisă a ştirii pare a fi mai importantă decât prejudiciul cauzat victimei prin expunerea publică a numelui său. Cui îi pasă că ştirea difuzată conduce la identificarea victimei în sânul comunităţii din care face parte, şcoală, loc de muncă, bloc, cartier, sat, grup de prieteni şi cunoscuţi şi devine o piedică în plus în procesul de recuperare şi revenirea la o viaţă normală? Unde mai pui că în unele cazuri poate fi şi un pericol pentru viaţa şi integritatea sa fizică şi pentru starea psihică, din moment ce, chiar dacă agresorul este reţinut, apropiaţii acestuia o pot identifica uşor şi pot trece la ameninţări pentru a retrage plângerea şi la acte de răzbunare ca reacţie la depunerea denunţului.

Să luăm câteva exemple din ultima perioadă în care „Adevărul” a încălcat dreptul victimei la protecţia datelor sale şi la viaţă privată.
Ştirile le-am copiat cu „print screen” de pe adevarul.ro.
Primul exemplu este o ştire de la începutul lunii martie despre o fată de doar 14 ani, răpită în plină stradă şi violată timp de mai multe zile de 40 de bărbaţi. Numele ei este făcut public chiar la începutul ştirii.

Al doilea exemplu este o ştire de săptămâna trecută. O elevă hărţuită sexual de profesorul său a devenit ţinta batjocorii altor cadre didactice din şcoala la care învaţă după ce cazul a devenit public (relatat tot de "Adevărul"!). Unul din profesori i-a spus elevei „treci la tablă. Eu nu te pipăi!”.

A treia ştire luată ca exemplu, publicată tot săptămâna trecută, este despre fata unui poliţist bătută cu bestialitate de fostul său iubit. Deşi chipul fetei a fost blurat în imaginile surprinse de camera video a scării de bloc unde s-a petrecut agresiunea, numele complet al acesteia apare în corpul ştirii:

Tot în ziarul „Adevărul” au fost publicate şi numele fetelor traficate care apar în dosarul de proxenetism şi trafic de persoane instrumentat de DIICOT Cluj (în care unul dintre cei suspectaţi a fi beneficiarul serviciilor sexuale este deputatul PD-L Petru Călian). În acel caz, mai multe ONG-uri au sesizat autorităţile asupra scurgerii de informaţii şi încălcarea confidenţialităţii asupra datelor victimelor (scrisoarea trimisă autorităţilor poate fi citită aici).


Update

Mălin Bot, redactor şef la Adevărul Hunedoara a precizat într-un comentariu (vezi în subsolul acestui articol) că, în cazul fetei hărţuite sexual de profesori, avocatul şi tatăl elevei au fost cei care au cerut mediatizarea cazului pentru a grăbi ancheta şi că şi-au dat acordul pentru publicarea numelui complet al fetei minore. O a doua persoană, de data aceasta anonimă, a comentat că detaliile cu privire la numele victimelor sunt cerute expres în redacţia "Adevărul" şi că, fără aceste amănunte, ca jurnalist, "rişti să rămâi fără serviciu"!

10 comentarii:

Malin Bot spunea...

Precizare

Din păcate cei care au redactat acest articol nu au făcut gestul deontologic elementar de a cere şi pararea celor vizaţi.

In cazul de la Hunedoara, dat ca exemplu pe acest blog, publicarea numelui elevei care acuză că este hărţuită a fost făcută la cererea expresă a avocatului fetei şi cu acordul tatălui acesteia.

Familia a cerut sprijinul redacţiei noastre din Hunedoara pentru mediatizarea acestui caz, după ce a constatat că nu se iau măsurile necesare. Mediatizarea cazului, în forma convenită cu acordul părinţilor şi a avocatului, a dus la urgentarea anchetei şi sprijină soluţionarea legală a acestui caz grav de hărţuire.

La cererea familiei, nu a fost publicată fotografia elevei.

Vă asigur că jurnaliştii Adevărul din echipa de la Hunedoara cunosc şi respectă codul deontologic care ne guvernează activitatea.

Colegii mei de la Deva, jurnalişti foarte buni şi cu multă experienţă, pe care am privilegiul să îi coordonez, nu luau decizia publicării numelui complet dacă avocatul şi tatăl fetei nu cereau acest lucru.

Sper ca, pe viitor, sa încercaţi să cereţi şi opinia noastră înainte de a face presupuneri cu privire la condiţiile în care colegii mei îşi redactează articolele.

Malin Bot, redactor-şef Adevarul de Seara Timişoara

Anonim spunea...

Ai dreptate. Dar daca nu scrii numele intreg sau daca nu ai varsta sau poza victimej risti sa ramani fara serviciu. E un criteriu fff important acolo acest lucru. Cei mai multi reporteri se streseaza mai rau pentru aceste detalii decat pentru fapte.
vpi semna ca anonim din motive de trust :)

Medusa spunea...

@Domnule Malin Bot,
Voi face aceasta precizare in textul articolului. Este bine ca mediatizarea grabeste ancheta, dar am inca dubii ca era necesar s fie dat intreg numele elevei, chiar si daca avocatul si tatal si-au dat acordul. Si nu am de unde sa stiu in ce conditii s-a incheiat acel acord. Repet, nu mi se pare normal ca numele unei minore hartuite sexual sa apara intr-un ziar "quality".

Anonim spunea...

Malin, buldogul din banat. Stai jos, nota 4!
In toate cazurile se dau numele. Medusa a dat un exemplu, nu era vizat acel articol doar. Uita-te in tot ziarul ca e plin de nume si de pozele victimelor - si daca nu se pot da ca sunt prea arse, hacuite, taiate, o dam pe mama cu poza copilului mort, in brate - stii prea bine ca asa se face ca Timisoara a impus chiar un trend in acest sens.
Felicitari oircim ca ai sarit sa iti aperi echipa.

Camil Stoenescu spunea...

se pare că nimic nu e prea mult în goana după audiență...

Anonim spunea...

Malin Bot,
lasa cererea expresa a avocatului si acordul tatalui, sa nu va treziti cumva cu drept la replica:)

astea sint minciuni ordinare, friggin idiot

regula de baza de la Adevarul este ca un material nu exista fara datele personale si poza persoanei, indiferent ca aceasta persoana este victima, pacient sau minor, categorii care impun anonimatul!

am pregatit un dosar cu articolele in care s-a incalcat dreptul la anonimat al unor subiecti ai ziarului adevarul

Medusa, am 27 de cazuri in care adevarul a incalcat flagrant drepturile minorului si pe cele ale victimelor! cunosc pe cineva care mai avea putin si facea o prostie din cauza lor. asta m-a impins sa le declar razboi. am luat legatura cu un ong, dar mai am nevoie de un avocat bun si... voluntar:)

sper ca fiecare caz identificat de mine sa se transforme intr-un proces si oamenii sa cistige despagubiri consistente in urma lor

Camil Stoenescu, nu e fuga dupa audienta, asta se poate face si cinstit. da ignore la malin bot, el vrea sa-si pastreze postul si sa se ajunga, eventual:)

pina nu incep procesele din partea celor care au cazut prada comportamentului de hiene ale ziaristilor de la adevarul nu se va schimba nimic!

Mai, baieti veseli de la adevarul, va promit eu lectii de deontologie in tribunal, ca vad ca altfel nu va educa nimeni!

Malin Bot, tu lasa precizarile-comunicat, ca n-ai talent de pr-ist

nu uita ca pe aceste bloguri circula ziaristi, care cunosc si bucataria interna a redactiilor, nu numai story-urile oficiale!:)

colega ta de la timisoara, care se visa vedeta pe sticla, pretinde ca astea sint ordinele lui Cartianu. altii spun ca nu e decit perversitatea si dorinta ei provinciala de a se afirma la batrinete in capitala

quality pe dracu!

Virgil Padureanu spunea...

pentru ultimul anonim care se umfla in pene, daca iti dadeai si numele complet poate te credea cineva. pana una alta eu de Malin Bot am auzit foarte multe si chiar e un ziarist foarte bun, la fel ca multi altii din TM. Eu cred ca tu ai o problema personala cu cei de la adevarul si ca de aia nu ti-ai spus numele complet. iesi cu nume si prenume daca tu crezi ca ai dreptate. Bot si-a asumat asta. mi s-a parut decent ce a scris mai sus. Omu isi apara colegii cu argumente. Apoi, Meduza vorbeste de protectia minorilor si da exemplul unei fete de 19 ani, aia e majora tata! Asta ca sa nu mai punctez ridicolul ca si aici le-a dat initial numele victimelor. In cazul de la HD, de care a vorbit Bot, eu am inteles ca ajuta victima, adica e de laudat ca fac aia. In fine, mie povestea asta mi se pare din categoria "hai sa injuram adevarul", pentru orice motiv, numai sa o facem ca a in trend, la care se cupleaza tot felul de lichele, pe toate blogurile, oameni fara caracter care nu au demintatea nici macar sa isi asume ceea ce spun. Trebuie sa ii toleram si pe astia, ca de aia au murit oameni la Revolutie ca sa poata anonimii fara joburi/familii sau orice alt scop in viata, opariti de frustrare, sa scrie toate aberatiile pe bloguri.

Medusa spunea...

Virgil Padureanu, daca citesti cu atentie vei vedea ca am scris "inclusiv minori". Cred ca oricarei victime a unei agresiuni sexuale ar trebui sa-i fie protejate datele, iar daca e minora, cu atat mai mult.

Anonim spunea...

Nea' Virgil,
eu sint anonimul care n-are job, n-are familie si se umfla-n pene:)
cu ce sint eu mai anonim decit tine, al carui nume nu spune nimic, nimanui, decit unui grup restrins de prieteni pe care-i ai, poate?

ok... numele meu este Victor Radulescu. te face asta mai fericit sau iti lumineaza cu ceva mintea si existenta? ca bonus, vrei sa-mi scanez cartea de identitate?:)

sa ajungem la subject

nu numai ca exista o directiva europeana care stabileste obligativitatea pastrarii anonimatului unui minor in presa cind este vorba de contexte negative (mai ales daca sint victimele unor abuzuri)

Problema este ca nici macar acceptul parintilor nu exonereaza presa de la pastrarea acestor reguli!

anul trecut, NYT a declansat o intreaga dezbatere publica plecind de la cazul unei scriitoare si om de televiziune care a publicat o carte avind ca subiect tragedia fiului ei minor si dependent de droguri (Julie Myerson - "The lost child: A mother's story")... concluzia expertilor in protectia copilului si a oamenilor legii? Nu avea acest drept, chiar daca ea s-a scuzat ca dorea sa salveze in felul asta alti copii. Problema este ca idioata nu semnase cu pseudonim (ca sa vezi ce sanatos e anonimatul:)

cazul a facut inconjurul lumii civilizate, dar, sigur, noi nu sintem acolo. noi avem malini si presa quality care n-au auzit de etica jurnalismului. avem si prieteni ai acestor malini, care intra pe bloguri si le iau apararea malinilor acuzindu-i pe cei care dezvaluie marsaviile malinilor
ce dracu ne mai intereseaza drepturile copiilor si victimelor?

dezvaluirea acestor date este justificata doar daca interesul public o cere. unde era interesul public, nea virgile?

habar n-am cine este malin asta, dar l-am intrebat pe amicul google si spune numai rele:)
tocmai am dat peste o descriere completa pe un blog de jurnalist:)
http://www.reportervirtual.ro/2010/04/cartianu-raman-la-adevarul-acum-cateva-minute-am-rupt-demisia.html#comments

vai de voi, malinilor

canadianul spunea...

Romanilor de acasa le lipseste o asemenea lege si care lege sa mai fie si aplicata dur....Si sa vedeti cu totii cum se va reglementa situatia ....pina atunci luptati impotriva politicienilor, justitiei, politiei si a tuturor structurilor corupte din Romania ....
http://www.bclaws.ca/Recon/document/freeside/--%20F%20--/Freedom%20of%20Information%20and%20Protection%20of%20Privacy%20Act%20RSBC%201996%20c.%20165/00_Act/96165_01.xml