marți, 8 iunie 2010

Educaţie sexistă pe vremea comunismului

Iată mai jos un mic reportaj, găsit întâmplător în arhiva British Pathé, care ne arată ce modele de succes le erau sugerate elevilor din învăţământul românesc în timpul regimului comunist. Reportajul din 1969 este despre trei elevi, doi băieţi şi o fată, cu rezultate deosebite în trei domenii distincte: tehnica motoarelor, matematică şi poezie.
Ghiciţi în care dintre cele trei domenii s-a făcut remarcată fata. Hai că nu e greu, şi în zilele noastre clasele "de uman" sunt formate în proporţie de 90% din fete, îndemnate subtil de normele sociale că unei fete îi şade bine să fie visătoare, sensibilă, gingaşă şi să nu se priceapă la tehnica motoarelor sau matematici.

THREE RUMANIAN STUDENTS

(Pentru a vizualiza filmuleţul faceţi click pe poza de mai sus sau accesaţi direct pagina http://www.britishpathe.com/record.php?id=68336.)

4 comentarii:

ana_maria spunea...

stii ce e culmea? la nivel liceu 90% sunt fete, la nivel facultate 90% fete si totusi la nivelul cadrelor universitare procentul profesoarelor sau asistentelor universitare cat este? 40% sau sunt optimista?

Anonim spunea...

Mda, apropo de asta, abia ce am citit o remarca tipica sexista.

Acum nu stiu daca sunt multe fete care se uita la fotbal, dar mie uneori, rar ce-i drept, imi place acest spectacol sportiv.

Ditamai comentatorul TV s-a gandit sa dea cu bata in balta ...

Aici:
http://sportvox.realitatea.net/fotbal-international/incepe-balul-44382.html

Poate vi se pare ceva minor dar uite asa mie mi-a sarit tandara, pentru alea 2 meciuri la care ma uit o data pe an.

Miruna.

PRIETENA spunea...

Buna,

Imi poti lasa, te rog o adresa de contact? Vreau sa discut cu tine o situatie si as prefera sa o fac pe mail. Multumesc,
Alexandra

Lucian Vâlsan spunea...

ana_maria: La Facultatea de Litere din Cluj un DOMN profesor e o raritate. Cred că-s 10 prin toată facultatea.
Prin urmare, ceea ce spui tu nu se aplică întrucât procentul stă similar şi la Litere la Bucureşti (partea domeniului filologie, cel puţin).

Şi-n plus, mai e o chestie, pur şi simplu doamnele excelează mai bine la poezie sau la arte decât în tehnologie. Ce e aşa de ciudat? E o realitate confirmată statistic.

Poftim... am fost într-o clasă de matematică-informatică intensiv în liceu şi eram 15 băieţi şi 15 fete.
Dintre primii 10 în clasă niciuna nu era fată.
Pe de altă parte, în licee beneficiază de un imens avans clasele de filologie (dominate copios de fete) şi de regulă este o şefă de promoţie şi nu un şef de promoţie din cauza durităţii materiei de la MI în raport cu lejeritatea materiei de la filologie.

Dar asta e o altă discuţie...