duminică, 27 noiembrie 2011

Rodica Culcer şi Codul Muncii

Rodica Culcer a fost direct afectată de sistemul actual de pensionare care obligă femeile să iasă la pensie la 59 de ani, în loc de 64 de ani ca în cazul bărbaţilor.

România este una din ţările în care femeile şi bărbaţii se pensionează la vârste diferite. La baza acestei prevederi legale stă considerentul că femeile au de-a lungul vieţii multiple responsabilităţi familiale pe lângă cele ale muncii remunerate. Femeile au o dublă zi de muncă, una în câmpul muncii, cealaltă în casă, pregătind şi servind mâncarea, spălând şi făcând curat, îngrijind copiii şi persoanele dependente. Totuşi, există femei pentru care "privilegiul" de a ieşi mai repede la pensie se transformă într-o nedreptate, ele dorind să rămână la locul de muncă cel puţin până la vârsta la care o pot face colegii lor bărbaţi. Legislaţia românească OBLIGĂ femeile să se pensioneze mai repede, fără a le da posibilitatea să opteze.

Rodica Culcer a ocupat funcţia de Director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din Televiziunea Română. În luna mai 2011, contractul de muncă i-a expirat automat la împlinirea vârstei de 59 de ani, vârsta legală de pensionare pentru femei. Codul muncii stipulează că un contract i­n­dividual de muncă încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a sta­giului minim de cotizare pentru pen­sionare. Dacă ar fi fost bărbat, Rodica Culcer nu ar fi întâmpinat această situaţie. În luna iunie, Culcer a depus o cerere de reangajare prin cumulul salariului cu pensia. Cererea i-a fost aprobată, nu însă pentru a ocupa funcţia de director al ştirilor TVR ci pentru un post de execuţie. Postul de director al departamentului de Ştiri a fost scos la concurs de TVR. Culcer va putea reocupa funcţia pierdută dacă câştigă concursul din luna decembrie organizat de TVR.

Rodica Culcer a declarat în repetate rânduri că nu şi-a dorit să iasă la pensie ci a fost obligată la acest lucru de Codul Muncii.

Potrivit Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare pentru stagii complete şi stagii minime de cotizare la femei este, în iunie 2011, de 59 de ani. Potrivit noii legi a pensiilor, până în 2030, România trebuie să crească vârsta de pensionare până la 63 de ani în cazul femeilor şi până la 65 de ani în cazul bărbaţilor.

Nu discut neprofesionalismul acestei doamne sau partizanatul politic pro-PD-L, motive invocate de Victor Ponta, Crin Antonescu şi mulţi alţii pentru îndepărtarea ei din funcţie. Sesizez un aspect care nu a fost comentat de când s-a iscat scandalul în media, nici măcar de doamna Culcer. Codul Muncii este nedrept cu femeile. A fost gândit paternalist pentru a le proteja, scoţându-le mai repede de pe piaţa muncii, dar ignoră situaţiile în care femeile, din varii motive, doresc să continue să muncească cel puţin până la vârsta la care bărbaţii au acest drept. Unele vor să facă acest lucru pentru prestigiul şi satisfacţiile profesionale pe care le au muncind. În alte situaţii o fac din considerente financiare, mai mulţi ani de vechime echivalând cu o pensie mai mare care le va ajuta să evite lipsurile materiale şi sărăcia la bătrâneţe. Alteori, momentul pensionării este amânat pentru că prin încetarea activităţii lucrative mulţi oameni, femei şi bărbaţi deopotrivă, se tem că vor deveni inutili şi marginalizaţi social.

Indiferent de motive, femeilor ar fi trebuit să li se dea posibilitatea să opteze pentru rămânerea în muncă până la vârsta la care colegii bărbaţi o pot face. Femeile trebuie să aibă dreptul, nu obligaţia, de a se pensiona mai devreme decât bărbaţii.

Situaţia de la TVR a fost creată din alte motive decât împlinirea vârstei standard de pensionare a Rodicăi Culcer, respectiv de partizanatul ei politic făţiş. Însă arma folosită pentru îndepărtarea ei din funcţie a avut la bază o prevedere legală a Codului Muncii care în fond este nedreaptă cu femeile aflate în situaţia ei.

Linkuri:

Un comentariu:

I. spunea...

Femeile sunt discriminate peste tot pe piata muncii, indiferent de munca.
Calugarita care a nascut gemene a fost exclusa, dar preotul-calugar care e tatal copiilor a primit doar mustrari.
http://www.newz.ro/stire/131967/s-a-aflat-cine-e-tatal!-iata-cu-cine-a-pacatuit-calugarita-cu-gemene!.html?mid=542