Trei membre ale grupului punk feminist Pussy Riot, Nadejda Tolokonnikova (22 ani), Ekaterina Samuţevici (30 ani) şi Maria Alehina (24 ani), au fost condamnate la 2 ani de închisoare.
Instanța rusă le-a găsit vinovate de "huliganism” şi „instigare la ură religioasă" după ce în februarie 2012 grupul a interpretat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova o „rugăciune punk” intitulată „Fecioară Maria, alungă-l pe Putin”. Îmbrăcate colorat, purtând cagule pe cap, fetele au criticat prin cântecul lor sprijinul pe care Biserica Ortodoxă Rusă i-l acordă lui Putin și i-au cerut Fecioarei Maria să devină feministă și să scape Rusia de Putin.
Rugăciunea punk
(refren)
Fecioară Maria, Maica Domnului, alungă-l pe Putin
Alungă-l pe Putin, alungă-l pe Putin
(final refren)
Sutană neagră, epoleți de aur
Enoriașii toți se târăsc ca să se închine
Spiritul libertății se află în rai
Parada gay e dusă în Siberia în lanțuri
Șeful KGB, liderul sfânt,
Îi bagă pe protestatari la închisoare
Ca să nu ofenseze pe Sanctitatea Sa
Femeile trebuie să facă copii și să iubească
Rahat, rahat, rahatul Domnului!
Rahat, rahat, rahatul Domnului!
Fecioară Maria, Maica Domnului, devino feministă!
Devino feministă, devino feministă!
Laudă ecleziastică pentru dictatori putrezi,
Procesiune de limuzine negre,
La școală vine profesorul-popă
Du-te la clasă, dă-i bani
Patriarhul Gundyaev crede în Putin,
Ar trebui, scârbă, să crezi în Dumnezeu!
Centura Fecioarei nu poate înlocui manifestațiile
Maria, Maica Domnului, este alături de noi în proteste!
Fecioară Maria, Maica Domnului, alungă-l pe Putin
Alungă-l pe Putin, alungă-l pe Putin!
(Traducere aproximativă)
Performance-ul punk din 21 februarie a durat mai puțin de 1 minut. La scurt timp, două membre ale trupei Pussy Riot, apoi o a treia, au ajuns la închisoare riscând o pedeapsă de șapte ani de detenție pentru actul lor. Biserica Ortodoxă Rusă a convocat în aprilie 2012 o mare adunare în fața Catedralei la care au răspuns peste 65.000 de credincioși în apărarea credinței și pentru condamnarea profanării locurilor religioase. Anterior, patriarhul Kiril I calificase performance-ul Pussy Riot drept o blasfemie și un sacrilegiu. „Diavolul a râs de noi” – a spus Kiril I.
De cealaltă parte, grupurile de apărare a drepturilor omului din Rusia și de la nivel internațional au criticat severitatea pedepsei. Amnesty International le-a recunoscut pe membrele Pussy Riot aflate în închisoare drept prizonieri de conştiinţă şi a cerut eliberarea lor imediată şi necondiţionată. Pe măsură ce vestea posibilei condamnări s-a răspândit în afara Rusiei, grupul a stârnit un val de simpatie în diferite colțuri ale lumii. Activiștilor li s-au alăturat nume importante din lumea showbiz-ului și a culturii. Sting, Patty Smith, Red Hot Chili Peppers, Faith no More, Yoko Ono – văduva lui John Lenon, Bjork și alți artiști și-au arătat solidaritatea. Într-un recent concert la Moscova, cântăreața Madonna a cântat Like a Virgin purtând o mască în stilul Pussy Riot și le-a transmis fetelor sprijinul său. Cântărețul Paul McCartney, ex membru Beatles, și-a exprimat la rândul său sprijinul printr-o scrisoare către Nadya, Katya & Masha publicată pe pagina sa web.
Dear Nadya, Katya & Masha,
I’m writing to show my support for you at this difficult time. I would like you to know that I very much hope the Russian authorities would support the principle of free speech for all their citizens and not feel that they have to punish you for your protest. Many people in the civilized world are allowed to voice their opinions and as long as they do not hurt anyone in doing so I believe this is the best way forward for all societies. I hope you can stay strong and believe that I and many others like me who believe in free speech will do everything in our power to support you and the idea of artistic freedom.
Wishing you the very best of luck,
Paul McCartney
Manifestații de solidaritate au avut loc în peste 60 de orașe ale lumii, printre care New York, Londra, Madrid, Amsterdam, Paris. La Chișinău o manifestație a fost organizată în urmă cu câteva zile de Amnesty International în fața ambasadei Rusiei.
Puse în fața popularității în creștere a grupului feminist la nivel mondial, autoritățile ruse au început să facă pași înapoi. Mai întâi, de la o pedeapsă maximă de 7 ani, cât se vehicula la început, durata pedepsei cerute s-a redus. Vladimir Putin însuși a cerut justiției să fie indulgentă. La fel și reprezentanții Bisericii, inițial mânioși, au cerut în ultimele zile dinaintea procesului clemență pentru membrele Pussy Riot, „în speranţa că vor renunţa la repetarea acestui gen de sacrilegiu". Au calculat că prea multă vâlvă pe seama acestui caz nu este în favoarea lor.
Performance-ul trupei Pussy Riot în unul dintre cele mai importante locașuri ale Bisericii Ortodoxe Ruse a fost fără îndoială un act politic. A fost un act de contestare a lui Vladimir Putin și o critică deschisă a complicității Bisericii Ortodoxe cu puterea politică. Performance-ul nu putea fi calificat de instanța rusă altfel decât drept un act de huliganism într-un sistem politic care continuă să fie condus autoritar de Vladimir Putin și în care Biserica Ortodoxă este o instituție extrem de influentă. Fetele au avut curajul de a înfrunta sistemul în mod direct, inechivoc. Nici Madonna și nici alt cântăreț faimos care își declară astăzi solidaritatea cu Pussy Riot nu ar avea curajul să intre într-o biserică în țara de origine să critice derapajele religioase (nu că în SUA religioșii n-ar avea derapaje, oho!) sau să se manifeste împotriva abuzurilor puterii politice (Guantanamo încă există, să nu uităm). Aș fi curioasă să aflu cum s-ar pedepsi un asemenea act de „huliganism” în SUA sau în alte locuri, la Vatican de exemplu. Asta nu înseamnă că sprijinul acordat fetelor de la Pussy Riot nu este important. În asta constă victoria lor. Pentru că în fond, asumându-și consecințele previzibile, membrele Pussy Riot au contestat controlul politic și religios și au propagat protestul mai departe.
VIDEO
VIDEO
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu