Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a soluţionat plângerea depusă de asociaţia T.A.T.A. împotriva Ministerului Educaţiei în legătură cu discriminarea taţilor în abecedare.
CNCD spune că abecedarele conţin numeroase reprezentări stereotipe ale rolurilor de gen, perpetuând o imagine tradiţională şi anacronică.
Bărbaţii sunt insuficient reprezentanţi în spaţiul privat (ceea ce reclamă T.A.T.A) dar şi femeile insuficient reprezentate în roluri profesionale, active. Cu alte cuvinte, problema nu se reduce numai la rolul de tată al bărbaţilor.
„Femeile sunt preponderent soţii şi mame dedicate, devotate familiei, vulnerabile/dependente emoţional şi, prin urmare, puţin capabile de performanţă profesională, de a face faţă unei concurenţe în construirea unei cariere, acţiunile lor, atât în plan familial, cât şi în cel profesional, fiind motivate moral-valoric de nevoia de a îngriji şi de a educa, în timp ce fetele de cele mai multe ori reproduc în plan ludic comportamentele materne. Bărbaţii/băieţii sunt prezentaţi ca fiind mult mai activi, cu o viaţă profesională semnificativ mai diversificată, deţinând puterea de decizie, dar şi mai agresivi, fiind cei care constituie exemple de comportament de tip distructiv. În sfera privată, prezenţa lor este una mai pasivă decât cea feminină”, se arată în decizia CNCD.
Prin urmare, plângerea asociaţiei T.A.T.A. este fundamentată, însă simpla integrare în programa şcolară a rolului patern (a contribuţiei tatălui în sfera privată), fără introducerea corespondentului firesc al rolului femeii/mamei în sfera publică/profesională, nu va face decât să adâncească stereotipurile de gen, în detrimentul femeilor.
Recomandarea pe care CNCD o transmite Ministerului Educaţiei este ca, în abecedare, reprezentarea vieţii de familie şi a celei publice/profesionale să se facă într-o manieră flexibilă, care să încurajeze parteneriatul în viaţa privată şi competiţia în cea profesională.
Vezi aici: Decizia CNCD.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu