sâmbătă, 20 decembrie 2008

Prima femeie în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Roberta Anastase este noul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Este prima femeie care ocupă această funcţie în Stat.
În ediţia de azi a Cotidianul s-a scris despre faptul că liberalii şi udemeriştii au avut un comportament imatur şi grosolan în timpul votului, încercând să saboteze întreaga procedură pe motiv că favorită la acest post era o femeie.

De pe Mediafax putem afla şi un exemplu din şicanele liberalilor din timpul procedurii de vot:

„Tocmai că este o doamnă pentru prima dată la preşedinţia Camerei, vrem să vedem ce ne spune această doamnă, să vedem care este programul ei", a afirmat deputatul PNL Mihăiţă Calimente.

Chiar şi aşa, eu cred că a fost vorba de poziţii individuale şi nu de o atitudinea generalizată în cadrul grupurilor parlamentare ale PNL şi UDMR (grupuri parlamentare care au totuşi, din punct de vedere procentual, cel mai mic nr. de femei în rândul lor).

Dovadă stau declaraţiile liberalului Bogdan Olteanu, preşedintele de până ieri al Camerei Deputaţilor, care a pledat deschis pentru egalitatea de şanse şi promovarea femeilor în funcţii de putere.

Bogdan Olteanu: /.../din punct de vedere omenesc, colegial şi politic îi sunt alături şi o voi susţine în demersul său politic de a conduce Camera Deputaţilor. Vor fi păreri diferite, vor fi contraargumente, vor fi lupte politice. Îi ţin pumnii strânşi pentru că e femeie, pentru că e un om politic tânăr şi pentru că avem nevoie de un om politic tânăr să confirme în politica românească. Mi-aş dori foarte mult să aibă succes şi sper ca peste 4 ani să tragă o linie frumoasă asupra carierei sale ca preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Gabriela Vrânceanu Firea: Se spunea că după Mona Muscă, nici o femeie nu va mai putea urca în ierarhiile de partid şi în ierarhiile din administraţie. Iată că o avem pe Anca Boagiu ca vicepreşedintă la Senat, o avem pe Roberta Anastase /.../

Răzvan Mitroi: /.../ E bine să fie o femeie în poziţia aceasta de preşedinte de Cameră, este bine că e tânără. Acelaşi lucru l-am spus şi despre Bogdan Olteanu acum 4 ani şi la sfârşitul mandatului său bilele albe au fost mult mai multe. Nu pot să dau un pronostic pentru Roberta Anastase. Sunt momente în care, mai ales ce urmează să conducă ea, o majoritate parlamentară care să susţină o coaliţie guvernamentală, nenaturală, ca să spun aşa, este o misiune mult mai grea decât a avut Bogdan Olteanu.

Gabriela Vrânceanu Firea: „Dragi români” – v-a plăcut începutul discursului său sau vi s-a părut uşor patetic?

Cristian Pârvulescu: N-aş spune că a fost patetic, a fost corect din punct de vedere politic. Şi eu cred că e foarte bine că Roberta Anastase a devenit preşedinte pentru că schimbă imaginea Parlamentului. Să recunoaştem că femeile au un cu totul alt stil de a face politică şi asta e foarte important. /.../ Feminizarea imaginii politicii româneşti va fi de bun augur, cu condiţia ca Roberta Anastase să reuşească să convingă în continuare.

Ştirea Zilei, Antena 3, 19 dec. 2008, ora 20.30”

Un comentariu:

Anonim spunea...

Sint sanse mari sa se mai reduca nivelul testosteron in Parlament. S-a pupat cu presedinta PC. Dragut.
Ptr cei care vor sa-si formeze o parere proprie depre ministrii si parlamentari, fara sa fie serviti cu atita bunavointa de unii sau altii, gasiti inregistrari video direct de la Parlament la http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.video?sursa=1