duminică, 20 decembrie 2009

O singură femeie în noul Guvern: Elena Udrea


Acum o lună de zile, Jose Manuel Barroso, preşedintele CE, făcea presiuni asupra liderilor ţărilor membre UE pentru a desemna şi femei, nu doar bărbaţi, în funcţiile de comisari UE. Lui i s-au alăturat şi alte nume cu greutate din conducerea UE ca Margot Wallström (vice preşedinte al CE) şi Diana Wallis (vicepreședinte al PE), care au cerut să existe un număr mai mare de femei în componenţa CE pentru o mai mare reprezentativitate a structurii populaţiei şi o reflectare a intereselor tuturor cetăţenilor, femei şi bărbaţi. În cele din urmă, nouă din cei 27 de comisari sunt femei, cu 1 mai mult decât în mandatul trecut.

În România, agitaţia de la Bruxelles a rămas fără ecou. Empowerment-ul femeilor nu este şi nu a fost o prioritate în politica dâmboviţeană. S-a vorbit în timpul campaniei prezidenţiale despre modelul de femeie promovat de Băsescu, dar discuţia s-a oprit aici.

În timp ce alte guverne au anunţat cu mândrie că au reuşit să stabilească o paritate între femei şi bărbaţi (vezi guvernele din Franţa, Spania), conducerea de la Bucureşti nu are nicio jenă să anunţe o listă a noului Executiv pe care se regăseşte numele unei singure femei, Elena Udrea, pe deasupra o figură atât de des criticată încât aduce mai degrabă deservicii decât beneficii reprezentării femeilor în politică.

Semănăm la acest capitol cu guvernele unor ţări islamice ca Iran sau Emiratele Arabe (dar până şi Turcia are în guvern două femei în funcţia de ministru).

Nu e o întâmplare că în noul Guvern singura femeie care a reuşit să-şi facă loc este Elena Udrea. Actualul Guvern este format din reprezentanţi ai două partide, PD-L şi UDMR, la care se adaugă câţiva tehnocraţi.

1. PD-L a urmărit să-şi satisfacă clientela politică, nu să promoveze competenţa, de aceea o Monica Macovei în Guvern ar fi fost primejdioasă pentru că ideea de reformă a justiţiei ar fi putut, Doamne fereşte, să devină realitate. În locul ei a fost preferat apaticul Cătălin Predoiu. O Anca Boagiu nu a adus în vistieria de campanie la fel de mulţi bani ca Videanu sau Berceanu. O altă femeie, considerată la un moment dat asul din mânecă al lui Băsescu pentru funcţia de prim ministru, Alexandra Gătej, fosta şefă a Unilever pentru Europa Centrală şi de Est, este păstrată pe funcţia de consilier prezidenţial. Cunoştinţele ei manageriale dobândite în sectorul privat ar fi putut fi folosite pentru o gestiune de top a ţării, dar Emil Boc, ca marionetă perfectă pentru Conducătorul de la Cotroceni, a contat mai mult decât oricine altcineva.

Nu competenţa şi expertiza celor din interiorul partidului au fost răsplătite acum, ci contribuţia materială la realegerea lui Băsescu sau loialitatea deplină. Aşa se explică de ce Elena Udrea se regăseşte pe lista miniştrilor, oricât de criticată este prezenţa ei acolo.

2. De cealaltă parte, UDMR este partidul care, cu toate că luptă împotriva discriminărilor etnice, practică la rândul său o altă formă de discriminare, cea de gen. Lipsa femeilor în conducerea Uniunii este şi o consecinţă a tradiţionalismului comunităţii maghiare din România practicat ca formă de conservare a identităţii. Dar oricâte explicaţii am încerca să găsim, este inadmisibil să nu existe o discuţie în sânul UDMR şi un efort, măcar de dragul aparenţelor, de a promova şi femei în structurile sale de conducere. Ei fac apel de atâtea ori la valorile europene, la respectarea tuturor, fără discriminare, dar sunt orbi la discriminarea femeilor din sânul formaţiunii lor politice.

.

Revenind la unica prezenţă feminină din Guvernul Boc, Elena Udrea, cred că va fi în mentalul colectiv mai păguboasă decât absenţa completă a femeilor din Executiv. Le va oferi misoginilor pretextul să critice prestaţia în general a femeilor pe scena politică. În teritoriu, alte Elene Udre vor prinde curaj pentru a-şi face loc în politica românească urmând modelul de la centru, în vreme ce femeile meritoase, competente pe anumite domenii, vor sta pe margine sau vor fi ţinute de alţii la distanţă. Doar prin nişte contraexemple la fel de vizibile, din partidele din opoziţie sau chiar din interiorul PD-L se va putea contracara modelul "Udrea". Dar slabe şanse dacă ne uităm la cine conduce Camera Deputaţilor, Roberta Anastase...

3 comentarii:

Oxygen spunea...

Nu stiu daca e neaparat o discriminare in functie de gen sau de contributii. Cand sistemul e atat de corupt nu e neaparat vorba de gen, ci de serviciile aduse (in special cele financiare).

medusa spunea...

Oxy, daca ne gandim pana la urma ajungem si la segregarea de gen pentru ca in societatea patriarhala si resursele financiare sunt controlate in mare parte tot de barbati. Vezi top 500 cei mai bogati romani, cate femei sunt pe acolo.

vlllad spunea...

Ce parere ai de ultra-mediatizatul caz al Rumianei Jeleva, cel mai criticat candidat la functia de Comisar European? Este justa critica? Are efecte negative pentru viitoarele comisare?
Ce relevanta are folosirea filmuletului tip "dansez pentru tine" in argumentarea din mass media?