luni, 18 aprilie 2011

Despre noua constituţie ultraconservatoare a Ungariei

În Europa lovită de criza economică, la nivel politic naţional se înregistrează victorii, mai mici sau mai mari, ale extremiştilor şi ultraconservatorilor. În Franţa, doamna Le Pen creşte ameninţător în sondaje. În Finlanda, la alegerile parlamentare de ieri, partidul de extremă dreapta "Adevăraţii Finlandezi" (Perussuomalaiset), a depăşit toate pronosticurile şi a devenit a treia forţă politică a ţării.

Azi, Parlamentul Ungar a votat o constituţie ultraconservatoare care poate însemna un regres important în dezvoltarea sistemului democratic.

Textul noii Constituţii ungare lasă cale liberă discriminărilor de toate tipurile, de la cele religioase, la cele legate de orientarea sexuală.

Femeilor ungare li se pregăteşte restrângerea dreptului de a decide pentru efectuarea avortului în primul trimestru de sarcină. Un articol din noua constituţie prevede că „viaţa fătului trebuie să fie protejată începând din momentul concepţiei sale”. Această prevedere poate însemna nu numai interzicerea avorturilor în Ungaria, ci şi blocarea accesului la metodele de contracepţie post-coitală. Ambele reprezintă restrângeri ale drepturilor reproductive ale femeilor.

Referirile la Dumnezeu, creştinism şi familia tradiţională abundă în textul constituţiei. Singura formă de căsătorie recunoscută este cea dintre o femeie şi un bărbat, instituţionalizându-se homofobia şi tratarea homosexualilor ca cetăţeni de categoria a doua. Ateii şi necreştinii sunt la rândul lor excluşi prin prevederile constituţionale.

Constituţia ungară a provocat, încă din faza de proiect, critici din partea mai multor organisme internaţionale, grupuri şi ONG-uri, printre ele numărându-se Human Rights Watch, Grupul Liberalilor şi Democraţilor din PE (ALDE), Amnesty International, Civil Liberties Union, Comitetul Helsinki, European Women's Lobby (EWL), ILGA-Europe.

______________

Care sunt punctele din Constitutia maghiara care dau nastere la ingrijorari in viziunea grupului ALDE:

  • discriminarea pe motive de orientare sexuala care nu ar fi interzisa in mod expres
  • discriminarea pe motiv de etnie, varsta si caracteristici genetice
  • notiunile de casatorie si de familie, care sunt definite pentru a exclude cuplurile de acelasi sex
  • ca ar interzice avortul sau merge in aceasta directie
  • ingrijorarea fata de importanta pe care Constitutia o da unor valori, cum ar fi credinta, comunitatea si natiunea, inainte de individ
  • rolul principal al familiilor traditionale in societate si importanta crestinismului in pastrarea natiunii maghiare.
  • noua constitutie limiteaza grav competentele Curtii Constitutionale
  • autonomia administrativa a sistemului judiciar este incalcata

(Sursa: Euractiv)


Linkuri:

2 comentarii:

I. spunea...

Incredibil! E vorbad de Europa? De Uniunea Europeana? Inseamna ca incultura politica si civica de la noi e de fapt o mostenire a comunismului.

Gabi spunea...

http://www.gabrielacretu.ro/valul-constitutional-si-ce-mai-matura-el.html
Și despre constituția Ungariei...