marți, 1 noiembrie 2011

Cele mai şocante crime din 2011

Cele mai şocante crime din anul în curs au drept victime femei, în majoritatea cazurilor. Aşa reiese dintr-un articol publicat astăzi în România Liberă.

Cele mai şocante crime din 2011, comise în România:

1. Un bărbat de 35 de ani din comuna dâmboviţeană Lucieni şi-a ucis tatăl, la 29 octombrie, pentru că nu a vrut să-i treacă averea pe numele lui. Criminalul şi-a lovit tatăl cu pumnii şi picioarele apoi i-a zdrobit capul cu o rangă. Cuprins de remuşcări s-a dus la un vecin şi i-a povestit totul.

2. O femeie de 24 de ani din comuna clujeană Călăraşi a fost găsită moartă, la 28 octombrie, cu gâtul tăiat, lângă o casă părăsită. Fiica ei, în vârstă de doi ani păzea cadavrul. Soţul tinerei este suspectul principal. El a fost prins, la o zi după crimă. După ce i-a lăsat pe membrii familiei soţiei s-o caute, criminalul l-a sunat pe fratele acesteia să-i spună unde este cadavrul. Bărbatul era foarte gelos şi se certau des, spun apropiaţii familiei. De multe ori s-a sunat la 112 pentru a stinge conflictele între ei. Fetiţa a fost găsită aproape îngheţată, lângă corpul mamei. A fost dusă la Spitalul din Turda pentru îngrijiri.

3.Un bărbat din localitatea Stoieneşti, judeţul Vâlcea a fost arestat, la 27 octombrie, după ce şi-a omorât soţia pe care a găsit-o acasă la amant. Bărbatul a urcat-o în căruţă şi a dus-o acasă. Acolo a călcat-o în picioare şi a lovit-o cu toporul. Cei doi avea trei copii.

4. O crimă comisă cu sadism i-a şocat, la 26 octombrie, pe locuitorii comunei Oituz din judeţul Bacău. Un bărbat de 43 de ani şi-a ucis soţia, înjunghiind-o de mai multe ori în inimă, cu un cuţit, în faţa unui copil de 12 ani. Totul a început dintr-o simplă ceartă iscată din cauza consumului de băuturi alcoolice. Bărbatul a fost arestat preventiv.

5.Un bărbat din localitatea gălăţeană Suceveni şi-a bătut concubina, în vârstă de 38 de ani, până a omorât-o, pe 17 octombrie, 2011. Crima a fost comisă după ce băuseră amândoi mai multe pahare de tărie. Cei doi s-ar fi luat la ceartă şi într-un acces de furie bărbatul a lovit-o până aceasta şi-a pierdut cunoştinţa. El riscă până la 20 de ani de închisoare.

6. O femeie de 76 de ani din localitatea mureşeană Mădăraş a fost ucisă, cu mai multe lovituri de cuţit, pe 16 octombrie. Principalul suspect este chiar soţul său, în vârstă de 77 de ani. Acesta ar fi fost gelos pe consoartă, reproşându-i foarte des că îl înşeală.

7. Tot pe 16 octombrie, un bărbat în vârstă de 74 de ani din Bucureşti a fost reţinut de poliţie după ce şi-a omorât soţia şi pe prietena acesteia. Criminalul a venit beat acasă şi s-a luat la ceartă cu femeia. La un moment dat a pus mâna pe un cuţit şi a înjunghiat-o. Pentru că prietena victimei a fost martoră la crimă, bărbatul a ucis-o şi pe ea.

8. La 11 octombrie, o femeie de 40 de ani din Argeş a fost omorâtă în bătaie de către soţul ei. Bărbatul ar fi fost foarte gelos, acesta primind câteva SMS-uri în care era anunţat că soţia lui îl înşeală când el este la serviciu. Bărbatul riscă acum să stea 15 ani după gratii.

9. A crezut că a omorât o pisică. Aşa a spus, la 25 august, anchetatorilor, un bărbat de 44 de ani din Drăgoteşti, judeţul Gorj, care şi-a ucis nevasta cu un cuţit şi un topor. Bărbatul ar fi avut probleme psihice dar nu i-au mai ajuns banii să-şi ia medicamente.

10. O femeie de 41 de ani din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov a fost omorâtă în bătaie de soţul ei, la 22 august. Şi acesta credea că iubita lui îl înşeală astfel că a decis să-i ia viaţa. Apoi s-a omorât şi el. Cei doi au fost găsiţi de rude.

11. Ziua de 13 iunie i-a adus ghinion unei femei de 31 de ani din Braşov. Soţul său a ucis-o cu 14 lovituri de cuţit, după o ceartă iscată din cauza geloziei bărbatului. Femeia nu a avut nicio şansă. Cei doi erau căsătoriţi de şapte ani şi aveau o fetiţă în vârstă de trei ani.

12. La 13 mai, un bărbat de 38 de ani din satul Ruget, comuna Roşia Amaradia şi-a ucis soţia în faţa copiilor. Totul s-a întâmplat dimineața, după ce bărbatul venise de la serviciu, din schimbul trei. Extrem de gelos, el a început o ceartă care l-a enervat atât de tare încât şi-a lovit nevasta cu un par în cap, apoi a înjunghiat-o cu un cuţit. La întreaga scenă asistau cei doi copii ai cuplului. După crimă a încercat să se sinucidă

13. La 26 aprilie un militar de 34 de ani, de la Unitatea Militară 01654 din Mărăcineni, judeţul Buzău şi-a ucis soţia cu două focuri de armă, apoi s-a împuşcat şi el. Bărbatul a lăsat un bilet de adio în care specifica faptul că a recurs la acest gest pentru că nu putea să trăiască fără ea, deşi anterior, el ceruse divorţul, pentru a trăi cu o colegă de serviciu cu care venise din Afganistan.


Aproape toate cazurile prezentate, excepţie face doar primul, sunt cazuri de femei ucise de soţii sau concubinii lor. Nu este o coincidenţă, nu se întâmplă doar anul acesta, ca şi cum ar fi un fapt excepţional. Acest crime sunt vârful de iceberg al violenţei asupra femeilor. Fără să observe acest aspect, autoarea articolului din RL menţionează printre cauzele acestor omoruri: consumul excesiv de alcool, gelozia, „cicălelile nevestei”. Greşit! Aceste crime sunt manifestarea extremă a violenţei asupra femeilor, la rândul ei cauzată de relaţiile inegale de putere dintre femei şi bărbaţi, de dominaţie şi de discriminare a femeilor. Ele se petrec într-un context cultural în care femeia este pe poziţie de subordonare faţă de bărbat, până într-acolo încât ajunge să fie considerată o parte a proprietăţii acestuia, un bun de care poate dispune după bunul plac. În acest context, atunci când femeia încearcă să iasă de sub dominaţia soţului, de exemplu prin divorţ, se consideră justificate măsurile de pedepsire a acesteia. În cultura noastră, multe femei agresate sunt ele însele blamate, am mai vorbit despre asta şi cu alte ocazii.

Câtă vreme nu se iau măsuri care să meargă la originea acestui fenomen, câtă vreme nu se vor denunţa în general toate actele de violenţă asupra femeilor, astfel de crime vor continua să ne şocheze.

13 comentarii:

Alexandru spunea...

Am citit cazurile prezentate aici. Toate sunt odioase şi în niciun caz nu se pot găsi motive pentru a explica aceste crime. Regret însă să te anunţ că nu sunt de acord cu tine în motivaţia pe care tu ai prezentat-o. Aceste evenimente nu se întâmplă pentru că ar exista o aşa numită tradiţie prin care femeia ar fi considerată proprietatea privată a bărbatului şi acesta poate dispune de ea aşa cum are chef. Să numai acuzm patrairhatul de toate relele din societate. Are el destule hibe, dar nu e vinovat chiar pentru orice. Această idee a proprietăţii numai există în Europa de peste 200 de ani. O fi fost valabilă în antichitate, ev mediu, renaştere, etc, dar acum în 2011 cred că numai e valabilă nici în ţările musulmane. O femeie aparţine soţului ei aşa cum şi bărbatul aparţine soţiei, cam aşa trebuie înţeleasă proprietatea. Dacă Ion s-a însurat cu Maria înseamnă că Ion e bărbatul Mariei, iar Maria femeia lui Ion. Sintagme de genul m-am întâlnit cu bărba-tu aseară, sau am vorbit cu femeia ta azi, nu trebuie să ne ducă cu gândul că aceşti oameni sunt proprietatea cuiva, ci că acele titluri se referă la apartenenţa acestora intim faţă de alţii. Din cazurile prezentate, iartă-mă, dar eu îi găsesc ceva circumstanţe atenuante celui de-al treilea. Nu mă acuza de misoginism, că nu are rost. Când îţi găseşti nevasta în pat cu alt bărbat nu-ţi vine nici să zâmbeşti, nici s-o pupi, nici să-i faci un ceai de tei. Manisfestarea normală şi firească e să reacţionezi la insulta şi răul pe care aceasta ţi l-a pricinuit. Unii o fac violent, alţii înjură, alţii îşi privează nevasta de la unele drepturi (mâncare, anumite plăceri, etc), dar toţi reacţionează şi e normal asta. Dealtfel şi o femeie dacă-şi prinde soţul cu o altă femeie nu-l ia în braţe şi nici nu-i face cinste c-o bere. Reacţionează tot la fel de violent ca şi un bărbat în aceaşi situaţie.Ai văzut vreo femeie în situaţia asta? Majoritatea urlă, iau de păr cealaltă femeie şi aruncă cu tot ce găsesc în casă în soţ, apoi pun mâna pe un par şi-i umflă spinarea lui bărba-su :)) Sunt coimportamente normale Medusa. Tu cum ai reacţiona dacă ţi-ai prinde bărbatul înşelându-te? Cu calm sau violent? Evident, mă îndoiesc că ai recurge la crimă sau altceva rău, dar totuşi ... Duă părerea mea un om care a greşit prin trădarea partenerului, indiferent ce sex are, merrită o pedeapsă, inclusiv fizică, ca să-şi amintească de ruşinea şi răul pricinuit, dar niciodată nu trebuie să se ajungă la crimă sau mutilare fizică. Iar am divagat, scuze ... voiam doar să exprim o idee.

Tudorina spunea...

Alexandru, cum explici faptul că agresorii sunt de cele mai multe ori bărbaţi iar victime, femei? E o coincidenţă?

Alexandru spunea...

Medusa, e drept că procentajul femeilor agresate de soţi este încă din nefericire mare, comparativ cu ţările civilizate europene. Ceea ce este foarte trist şi nu ne face deloc cinste. Trebuie să mai lucrăm la legislaţia care să protejeze integritatea cetăţenilor, fie ei bărbaţi, femei, copii sau bătrâni. Dar statistica acesta că un procentaj f mare de persoane agresate sunt de sex feminin, pe când bărbaţii sunt mai puţini e uşor falsă. Eu am fost student la medicină, iar de la 1 ianuarie voi fi medic. Din toate stagiile făcute la urgenţe, sau serile de voluntariat am observat că numărul bărbaţilor agresaţi de neveste este mult mai mare decât al celor care sunt înregistraţi. În România sunt încă multe femei care nu-şi reclamă soţii violenţi, dar crede-mă că sunt infinit mai mulţi bărbaţi care preferă să tacă mâlc când o iau pe spinare decât femeie. Femile am văzut c de bine de rău, îşi iau in ima-n dinţi şi reclamă, dar bărbaţii majoritatea nu o fac, ori din ruşine (nu vor să afle că i-a bătut o femeie), ori din dragoste pt neveste, ori, în puţine cazuri, e drept, dar există, de frică că o vor încasa din nou dacă declară acest lucru. Sunt destui bărbaţi agresaţi, n-ai grijă, la urgenţe am văzut atâţia. Diferenţa semnificativă e că femeile rar agresează exagerat, ducând la mutilare sau crimă, în comparaţie cu bărbaţii care comit acte mai grave, dar agresiunile sunt aproape egale. Mergi 2-3 zile într-o secţie de primiri urgenţe şi ai să te asiguri că-s destui bărbaţi care vin cu capul spart şi cucuiul cât casa de la tigaia nevestii, de necesită CT, sau dungi adânci pe faţă, etc. ;) :))

Tudorina spunea...

Alexandru, sunt şi femei care îşi omoară bărbaţii, multe fac asta pentru a-şi face dreptate după ani de zile în care au fost umilite şi bătute. Îţi dau link către un reportaj pe acest subiect, dacă ai timp urmăreşte-l:

http://webtv.realitatea.net/actual/megastory-in-fata-pericolului-unele-femei-iau-decizii-care-le-transforma-din-mame-si-sotii-in-crimin

Tudorina spunea...

Şi îţi mai dau un link, de data aceasta pentru a vizualiza violenţa asupra femeilor în toată splendoarea ei:

http://www.acasatv.ro/emisiuni/socant-extrem-de-multe-femei-sunt-batute-cu-salbaticie-de-partenerii-lor-video.html

Alexandru spunea...

Interesante filmuleţe. Dar ce vrei să zici? Că nu există destui bărbaţi care sunt agresaţi de neveste, în moduri destul de minore, e drept, dar fenomenul există. Tu mi-ai prezentat un filmuleţ cu cazuri extreme. Eu mă refer doar la acele tigăi şi făcăleţe pe spinare, acele zârâieturi la ordinea zilei. Mulţi bărbaţi se ruşinează, aşa că nu raportează incidentul. Sau celebra pedeapsă cu înfometarea ... Multe femei se răzbună nemaidându-le soţilor de mâncare. De unde şi sintagma comică, nu-ţi supra nevasta că iar mănânci mâncare rece :)) E drept, bărbaţii n-ar trebui să fie din acest punct de vedere sclavi ai toanelor nevestelor şi ar trebui să ştie să-şi gătească singuri, dar cazurile astea sunt reale şi dureros de adevărate într-o Românie în care trei sferturi din bărbaţi nu ştiu decât să-şi facă cartofi prăjiţi şi friptură la grătar, dacă se pricep şi la aşa ceva. Asta nu e o pedeapsă perversă?

StefanU spunea...

Tudorina,


Am citit articolul despre violenta domestica de pe blogul Feministe care e la tine in blogroll (Domestic Violence is an every day issue) si trebuie sa-ti spun ca apreciez diferenta - tu esti dispusa sa discuti civilizat cu barbatii care au alta parere decat tine, spre deosebire de feministele de pe Feministe.

Anonim spunea...

Alexandru, vai de capul tau...

Alexandru spunea...

Ştefan, atitudinea fiecăruia ţine foarte mult şi de ducaţia pe care o primeşte. Dacă eşti învăţat(ă) să te cerţi, să jigneşti şi să ataci, atunci asta vei face, indiferent dacă interlocutorul are sau nu dreptate. Dacă eşti educat să fii diplomat şi să prezinţi argumente în discuţia ta şi încercarea ta de a dovedi că ai drepatate iar interlocutorul greşeşte, atunci vei avea un comportament civilizat. DE mai bine de un an de când frecventez acest blog, am observat mereu o atitudine civilizată şi corectă în conversaţiile cu Medusa, drept pt care ţin s-o felicit. E şi motivul pt acre şi azi frecventez saitul cu plăcere.

blue spunea...

Tudorina iti mai dau eu o crima oribila: http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/nelu-gruia-si-a-vanat-copila-ca-pe-un-caine-575099.html si http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-8498398-dolj-fost-politist-impuscat-sotia-fiica.htm

Alexandru, uite de ce nu sunt eu deacord cu ce ai zis tu:
1. Dintre toate persoanele pe care le stiu eu care lucreaza la urgenta nu am auzit o singura persoana care sa zica ca sunt mai multi barbati agresati decat femei. Nu zic ca barbatii nu sunt agresati, pur si simplu nu cred ca sunt agresati mai multi barbati decat femei. Da-mi niste cifre care sa se poata verifica si poate te cred.
2. Zici tu ca in Europa femeia nu mai este privita ca proprietate a barbatului de peste 200 de ani. Uita-te in jur. Ti se pare ca suntem in Europa? Avem salarii, avem drumuri, avem spitale de nivel european? Si femeia-proprietate este unul din punctele inca invechite care demonstreaza ca am intrat in UE doar cu numele. Nu crezi ca femeile mai sunt privite ca propietati? Sa iti spun eu o zicala sau doua care demontreaza ca femeile sunt propietatile sotilor sau tatilor: "Femeia trebuie batuta si in culcare si in sculare... stie ea de ce", "eu te-am facut, eu te omor" (mai sunt, dar nu imi amintesc acum);
3. Subiectul aici era unul extrem de important: crimele socante din 2011 iar tu incepi si ne spui ca si barbatii mai primesc o tigaie in cap din cand in cand. Pai se compara cele 2? Da, Tudorina vorbea de extreme: femeile omorate. Am impresia ca vrei sa minimalizezi importanta subiectului comparand mortile acestor femei cu tigaile primite in cap de cativa barbati. (apropo de barbati, care era aloclemia lor?)
4. Nu exista justificare pentru o crima. Zici ca ii ti partea celui care si-a gasit sotia in pat cu amantul. Statistic vorbind femeile inseala pentru ca au fost inseleate. Daca aplicam rationamentul tau, atunci barbatul in cauza ar fi trebuit sa fi fost omorat de sotia sa atunci cand acesta a inselat? Din nou se lasa in seama femeilor sa fie mai cu capul pe umeri si sa se faca alegerea rationala si nu cea instinctuala, nu? Sau crezi ca o femeie nu poate sa isi injunghie barbatul in timp ce acesta doarme?

Alexandru spunea...

Blue, n-am spus că sunt mai mulţi bărbaţi agresaţi care vin la urgenţe, am spus doar că sunt foarte mulţi bărbaţi în situaţia asta, de care societatea n-are cunoştinţă deoarece aceştia din ruşine sau alte motive nu fac plângere. Crima nu poate fi explicabilă în niciun fel. Eu nu căutam explicaţie pt acel om care şi-a ucis nevasta, eu căutam explicaţie pt reacţia lui violentă, e o mare diferenţă. Ai dreptate să exprimi că multe tigăi pe scăfârlie sau făcăleţe pe spinare le iau bărbaţii care au băut ceva sau care se dau în spectacol peste limită.

blue spunea...

Alexandru, din "Dar statistica acesta că un procentaj f mare de persoane agresate sunt de sex feminin, pe când bărbaţii sunt mai puţini e uşor falsă" am inteles ca vrei sa zici ca sunt mai multi barbati agresati decat femei.
Acum ca am citit mai atent inteleg ce vroiai sa zici:)
Dar cred ca si la femei e aceeasi situatie: sunt multe femei care desi vin la urgenta nu declara ca au fost agresate si deci nu apar in statistici. Ma insel?

Lucian Vâlsan spunea...

9 și 10 sunt rezultate ale tulburărilor psihice și a incapacității sistemului sanitar de a le gestiona.
13 este rezultatul direct al discriminării bărbaților în fața femeilor. De-aia fac bine canadienii că pun și femei în linia întâi în armate. În felul ăsta văd și ele de ce militarii bărbați au privilegii peste privilegii. Ororile unui război își pun amprenta diferit asupra fiecărui individ în parte.

În altă ordine de idei, criminalele care din fericire zac în pârnaie la Târgșor (la mulți ani să trăiască și definitiv acolo să putrezească!) sunt cazuri pe care nu le mediatizează nimeni - asta nu înseamnă că nu se întâmplă și încă destule. (penitenciarul Târgșor - secția omucideri - e suprapopulat!)

Nu pot însă să nu remarc dublul standard. Pe de o parte zici așa: ”sunt şi femei care îşi omoară bărbaţii, multe fac asta pentru a-şi face dreptate după ani de zile în care au fost umilite şi bătute” dar în același timp te oripilezi când fix la fel se argumentează că sunt și unii bărbați sătui de tigăi în cap, făcălețe pe spinare și gura care nu mai tace a femeii.

Păi ori e lae, ori bălaie. Nu merge-așa!