duminică, 11 martie 2012

Despre protestul de 8 martie din Piaţa Universităţii

Aşa cum anunţam, pe 8 martie ne-am strâns în Piaţa Universităţii, la fântână, pentru a marca prin protest Ziua Internaţională a Femeii. Spre deosebire de zilele obişnuite de protest, pe 8 martie în Piaţa Universităţii s-a strigat şi scandat împotriva discriminării, a sexismului, a tratării superficiale a problemelor femeilor în spaţiul public (de la violenţă domestică la maternitate), precum şi împotriva reducerii cheltuielilor publice în sectoarele asistenţei sociale, educaţiei şi sănătăţii. S-a transmis totodată un mesaj de solidaritate feminină, suroritate şi un îndemn de trezire civică către femeile din toată ţara.


România nu are tradiţia protestelor de 8 martie ca în ţările vestice. Ziua Internaţională a Femeii a fost edulcorată de regimul comunist prin transformarea ei într-o zi de preţuire a mamei şi a partenerei de viaţă. În loc de revendicări şi critici faţă de situaţia femeilor şi existenţa inegalităţilor de gen, obişnuim să celebrăm o zi a cadourilor, florilor şi să ieşim la restaurant sau la spectacole de muzică şi teatru.

Protestul de 8 martie din Piaţa Universităţii de anul acesta poate fi considerat o încercare de a da un sens revendicativ celebrării Zilei Internaţionale a Femeii în România şi de a aduce în public şi alte subiecte în această zi în afară de cele despre târgurile de cadouri, florile date de poliţişti şoferiţelor pe stradă, spectacolele de tipul Ştefan Bănică Jr. şi show-urile erotice cu trupe gen Chippendales. O întâmplare nefericită, masacrul de la coaforul din Dorobanţi în care un angajat MAI şi-a împuşcat mortal soţia şi o colegă de serviciu a acesteia şi a rănit alte 6 persoane, a făcut ca una din temele publice în ziua 8 martie să fie violenţa în familie şi noua lege de prevenire şi combatere a acestui tip de violenţă.

Protestul din Piaţa Universităţii a fost iniţiat de reprezentate ale organizaţiilor Front, Filia şi Mame pentru Mame. În jurul orei 20 în piaţă se strânseseră aproximativ 100 de persoane, o parte dintre ele cu pancarte, fluiere şi portavoci. Jandarmii au încercat să ofere flori protestatarelor dar au fost refuzaţi cu scandarea "nu vrem flori, nu vrem flori de dictator!".

În deschiderea manifestaţiei, Delia Panait de la asociaţia Front a citit manifestul „De 8 martie se luptă”.

În timpul protestelor s-a scandat: „1,2,3 misoginii jos cu ei!”, „Vrem reprezentare nu doar flori şi mărţişoare!”, „Vrem şcoli şi spitale, nu vrem catedrale”, „Aţi luat bani de la copii şi i-aţi dat la SRI”, „Indignate, nu manipulate!”, „Vrem creşe şi grădiniţe nu borduri şi alte fiţe” ş.a.



*Foto George Epurescu

*Foto George Epurescu

*Foto Mihai Burcea

*Foto Vlad Petri


4 comentarii:

andrei spunea...

Pluginul de FB - sau ce este - e nashpa.

Apropo, "De ziua ta mamico"?... Inca de copil mi s-a parut un cantec manipulatoriu, bun sa justifici de ce nu ai facut de Ziua Mamei si tu ceva frumos la traforaj, sau macar o curatenie in casa.

Tudorina spunea...

Facebook-ul nu e prietenos cu blogspot, ştiu.

"De ziua ta mămico" a fost dorinţa doamnelor de la Mame pentru Mame. Nu ştiu ce-au vrut cu el, poate doar să cânte ceva despre mame.

Lucian Vâlsan spunea...

"Ziua Internaţională a Femeii a fost edulcorată de regimul comunist prin transformarea ei într-o zi de preţuire a mamei şi a partenerei de viaţă. În loc de revendicări şi critici faţă de situaţia femeilor şi existenţa inegalităţilor de gen, obişnuim să celebrăm o zi a cadourilor, florilor şi să ieşim la restaurant sau la spectacole de muzică şi teatru."
Nu chiar. Feminismul e de sorgintă socialistă iar Nicolae Ceauşescu a ţinut cont de asta.
Uite-l aici exprimându-se pe subiect:
http://www.youtube.com/watch?v=XSZ5pblxLME&feature=youtu.be

Tudorina spunea...

feminismul nu e de sorginte socialista, Lucian. Mai documenteaza-te.