miercuri, 21 martie 2012

Sofi Oksanen, cea mai importantă scriitoare finlandeză a momentului, vine la Bucureşti



Vizita va avea loc in perioada 26-29 martie 2012 Doua intilniri cu cititorii, lansarea romanului Purificare (editie print si eBOOK), sedinta de autografe Un amplu program de interviuri in media autohtone


In perioada 26-29 martie, Sofi Oksanen, cea mai importanta scriitoare finlandeza a momentului, vine la Bucuresti, pentru o serie de evenimente menite sa aduca in atentia cititorilor autohtoni romanul Purificare, cea mai cunoscuta carte a lui Oksanen, aparuta, in urma cu citeva saptamini, in traducere la Editura Polirom.

Sofi Oksanen, declarata „Personalitatea Anului 2009” in Finlanda, este cunoscuta atit ca scriitoare si dramaturg de succes, cit si ca una dintre vocile lucide ale Finlandei de astazi, fiind implicata activ in dezbaterile politice contemporane. S-a nascut in 1977, la Jyvaskyla, in Finlanda, intr-o familie mixta: tatal sau este finlandez, iar mama estona. A studiat literatura si dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscuta odata cu romanele Stalinin lehmat (Vacile lui Stalin, 2003) si Baby Jane (2005). In 2007 scrie piesa de teatru Puhdistus (Purificare); aceasta s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului National Finlandez, fiind ulterior pusa in scena independent in 11 tari diferite, incluzind aici La MaMa Experimental Theatre din New York. Piesa Purificare sta la baza romanului cu acelasi titlu, publicat in 2008. Astazi, cartea lui Sofi Oksanen a devenit unul dintre cele mai citite romane finlandeze ale tuturor timpurilor.

Bestseller international, tradus pina acum in 43 de limbi, romanul Purificare a adaugat in portofoliu peste 10 premii literare internationale de prestigiu, intre care: The Nordic Council Literature Award (2010) – prima scriitoare finlandeza careia ii revine aceasta distinctie, Prix Femina Etranger (2010) – prima opera finlandeza care a cistigat acest premiu, A Barnes & Noble Summer 2010 Discover Title (2010), The European Book Prize (2010), Prix du Roman FNAC (2010) – distinctie pentru care a concurat cu inca alte 300 de titluri.

In luna aprilie a acestui an, la Opera Nationala din Finlanda, va avea loc premiera mondiala a spectacolului Purificare, realizat dupa romanul lui Sofi Oksanen. Muzica spectacolului poarta semnatura lui de Juri Reinvere, cunoscut compozitor si poet finlandez, iar regia ii apartine Tiinei Puumalainen. Din distributie fac parte artistele Helena Juntunen, Tove Aman, Johanna Rusanen-Kartano si Heli Veskus.
Ecranizarea romanului va fi realizata tot in cursul acestui an, producator fiind Markus Selin.

Pagina de prezentare a romanului Purificare (traducere din limba finlandeza de Adela Victoria Korshin) de pe www.polirom.ro, aici. Dosarul de presa al editiei in limba romana, aici.


Evenimente care vor avea loc la Bucuresti, cu ocazia vizitei lui Sofi Oksanen:

Dezbatere cu tema „Stigmatele: istoria scrisa pe trupurile femeilor”
Luni, 26 martie, ora 18.00 – Boheme Cafe (Caderea Bastiliei nr. 11)
In parteneriat cu Centrul FILIA
Moderator: Andreea Molocea

Lansarea romanului Purificare si sedinta de autografe
Marti, 27 martie, ora 18.00 – Libraria Carturesti (str. Arthur Verona nr. 13-15)
Participa:
E.S. Doamna Ulla Väistö, Ambasadoarea Finlandei in Romania
Simona Sora, critic literar
Ioan Stanomir, publicist si politolog
Bogdan-Alexandru Stanescu, coordonatorul colectiei „Biblioteca Polirom”
• Actrita Coca Bloos va citi un fragment din roman

Niciun comentariu: