miercuri, 1 august 2012

Hărţuirea stradală


Niciodată într-un oraş din Europa nu am experimentat acostări şi hărţuieli din partea bărbaţilor pe stradă ca la Bucureşti. Poate şi pentru că de cele mai multe ori drumurile mele erau făcute prin zonele centrale ale oraşelor.


Prin cartierele mărginaşe lucrurile par a sta altfel. O studentă belgiană la cinematografie, Sofie Peeters, a surprins într-un film intitulat “Femeile străzii” hărţuirea cotidiană dintr-un cartier mărginaş al Bruxelles-ului:Proiecţia acestui film într-un cinematograf din Bruxelles a provocat o vastă dezbatere naţională asupra problemei hărţuirii femeii în public, scrie lemonde.fr.  Phillippe Closen, consilier local în Bruxelles, a anunţat intrarea în vigoare începând cu 1 septembrie a unei legi care prevede amenzi pentru sancţionarea unui astfel de comportament, plângerile urmând să fie înregistrate la poliţia locală.

În România, dezbaterea publică despre acest subiect este încă în faza incipientă cu toate că fenomenul este în floare. Este de semnalat proiectul „Scoatem hărţuirea stradală la lumină!” realizat de Centrul FILIA în colaborare cu mai mulţi artişti. În cadrul lui vă invit să citiţi mărturia prietenei mele Carmen R. despre cum într-o seară când se întorcea de la serviciu a fost urmărită şi agresată de un necunoscut în scara blocului. Mărturia este cât se poate de autentică. Multe fete şi femei vor recunoaşte în ea elementele propriilor experienţe neplăcute sau traumatizante trăite pe străzile Bucureştiului.

3 comentarii:

Maria spunea...

Stai sa vezi la Geneva, sau in cartierele marginase din Paris...

Meropi spunea...

Voiam sa-ti multumesc pentru faptul ca tii acest blog. De mai multi ani citesc bloguri femniste in engleza si e suparator sa vad cat de invizibila este miscarea in Romania, iar cand nu este invizibila este ridiculizata. De multe ori poposesc asupra comentariilor de pe site-urile de stiri si ma ingrozesc de cata ura primitva si instigare la violenta pot citi doar in cateva randuri. Iar presa si blogurile cunoscute perpetueaza acelasi fenomen fara pic de autoanaliza. Cel mai recent, m-au ingrozit reactiile la minorei seropozitive fortata sa se prostitueze si felul in care presa discuta despre "victimele" ei si cerea dezvaluirea identitatii ei.

Tudorina spunea...

Mulțumesc, Meropi!
Te invit să scrii un articol aici, la mine pe blog, dacă vrei. Poate fi chiar despre minora seropozitivă. Sau despre altceva. Nu neapărat acum, oricând pe viitor. Îmi poți scrie pe adresa duorina@hotmail.com.