miercuri, 3 decembrie 2008

11,4% femei în Camera Deputaţilor şi 5,8% la Senat. România e la coada Europei în privinţa nr. de femei în forul legislativ

Noul Parlament are în componenţa sa doar 9,76% femei, cam cât avea şi până acum, ceea ce, conform datelor UE, ne situează în continuare pe ultimele locuri în Europa ca număr de femei în Parlamentele naţionale. În acest clasament, în frunte se situează ţări precum Suedia, Finlanda şi Olanda, cu peste 40% femei în componenţa Parlamentelor lor naţionale. E cunoscut faptul că ţările nordice sunt printre cele mai avansate în eliminarea oricăror forme de discriminare de gen, ceea ce e mai puţin ştiut e că România se aseamănă mai degrabă cu unele ţări arabe decât cu cele europene sau americane la acest capitol.

Total parlamentari - 471
Bărbaţi - 425
Femei – 46

La Camera Deputaţilor avem 38 de femei în rândul celor 334 deputaţi.
La Senat sunt doar 8 femei din totalul de 137 de senatori.
Situaţia pe partide:

Cum se poate vedea din tabelul de mai sus, situaţia cea mai "bună" e la alianţa PSD+PC la Camera Deputaţilor, unde avem 12,3% femei din totalul mandatelor obţinute de această formaţiune politică, în timp ce la UDMR observăm că la Senat în rândul celor 9 senatori există fix zero femei. Bravos!

Sper ca aceste cifre să fie un argument în plus pentru adoptarea unei legi a cotelor de reprezentare electorală pe criterii de gen (gender quotas) pentru viitoarea legislatură, aşa cum a propus PD-L în programul de guvernare şi cum s-a tot discutat pe la PSD de câţiva ani încoace. Indiferent de faptul că experienţa din alte ţări a arătat că sistemul cotelor e defavorizat de sistemul de vot uninominal, oricum ar fi mai bine decât situaţia actuală.

Deputate alese:

  1. Claudia Boghicevici (PD-L)
  2. Ana Lucia Varga (PNL)
  3. Sonia Maria Draghici (PSD+PC)
  4. Maria Csilla Peta (UDMR)
  5. Lilli Ana Farkas (UDMR)
  6. Diana Adriana Tusa (PNL)
  7. Carmen Moldovan (PSD+PC)
  8. Ileana-Cristina Dumitrache (PSD+PC
  9. Manuela Mitrea (PSD+PC)
  10. Antonella Marinescu (PSD+PC)
  11. Maria Stavrositu (PD-L
  12. Carmen Axenie (PD-L)
  13. Lucretia Rosca (PSD+PC
  14. Monica Iacob-Ridzi - PD-L
  15. Cristina Pocora - PNL
  16. Luminita Iordache - PSD+PC
  17. Cristina Dobre - PNL
  18. Mihaela Sandru - PD-L
  19. Doinita Chircu - PD-L
  20. Mihaela Stoica - PD-L
  21. Gratiela Gavrilescu - PNL
  22. Adriana Saftoiu - PNL
  23. Roberta Anastase - PD-L
  24. Raluca Turcan - PD-L
  25. Sanda Ardeleanu - PD-L
  26. Eugenia Maria Barna (PSD+PC)
  27. Rodica Nassar (PSD+PC)
  28. Brandusa Novac (PD-L)
  29. Sulfina Barbu(PD-L)
  30. Ruxadra Jipa (PSD+PC)
  31. Doina Burcau (PSD+PC)
  32. Daniela Popa (PC)
  33. Oana Niculescu-Mizil (PSD)
  34. Alina Gorghiu (PNL)
  35. Aura Vasile (PSD+PC)
  36. Elena Udrea(PD-L)
  37. Oana Manolescu, Asociaţia Liga Albanezilor din România
  38. Liana Dumtirescu, Asociaţia Macedonenilor din România

Senatoare:

  1. Elena Mitrea (PSD+PC)
  2. Olguta Vasilescu (PSD+PC)
  3. Mihaela Popa - PD-L
  4. Minerva Boitan - PNL
  5. Doina Silistru (PSD+PC)
  6. Sorina Placinta (PD-L)
  7. Anca Boagiu (PD-L)
  8. Ecaterina Andronescu (PSD).

11 comentarii:

Anonim spunea...

nu mi se pare normal sa fie o cota la reprezentare ci la participare la alegeri. Pentru ca asa ar fi mai corect. Mi se pare inutil sa impui corectitudine politica daca alegatorii decid altceva. Dar macar sa aiba de unde alege si aici chiar as vrea proportionalitate.

Tudorina spunea...

@Daniel, corect.
Femeile sa fie minim 30% din candidati.

Unknown spunea...

# Insuportabilul Gigi a spus:

Doamnelor,
Iarasi vorbe-n vant. Credeti dumneavoastra ca daca erau 50% femei in Parlament, Romania ar fi fost o tara normala ? Feminismul asta, ajuns deja marota, este doar o parte din praful in ochi aruncat de catre RUSINEA Romaniei, care este clasa politica.
Dar constiintele dumneavoastra(presupunand ca exista) pot fi linistite : la asa turma asa ciobani !
Craciun Fericit !

emanuel deleanu spunea...

Stimata Doamna,
Esecurile personale va deformeaza perceptia realitatii.
Imi pare rau pentru orice nenorocire intamplata semenilor mei.
Inclusiv Dumneavoastra.
Dar chiar asa fiind nu ma pot opri sa va spun ca demersul acesta este o risipa de timp si energie, asta ca sa fiu doar persuasiv .
Va doresc numai bine.
Craciun Fericit !

Tudorina spunea...

@ Dle Deleanu, demersuri din astea "inutile" au făcut ca în urmă cu ceva decenii femeile să obţină drept de vot. Au fost şi atunci unii care ziceau că e o "risipă de energie". Vedeţi-vă dvs. de eşecurile personale şi nu mai muriţi de grija altora...

Anonim spunea...

Salut du deosebita placere existenta acestui blog si subiectul caruia ii este dedicat.
Subscriu in intregime. Esenta democratiei si parlamentarismului e reprezentativitate. Femeile sint 50% din populatie. Plus ca duc greul.
P.S. Va stau la dispozitie pentru orice initativa care are adresa problemele femeilor in Romania.
Care din pacate sint total absente din discutia si discursul public.

Laocoon spunea...

Din cate stiu, in Constitutia Romaniei, se spune ca toti oamenii sunt egali, indiferent de sex, religie, opinii etc. Principiul numerus clausus, pe care il sustineti implicit aici, este in contradictie directa cu Constitutia!

Cat despre "reprezentabilitate"... Eu n-am votat si nu o sa admit ca ma "reprezinta" politicienii actuali (fie ei barbati sau femei), despre care prefer sa nu-mi spun parerea, fiindca n-as putea sa o fac decat prin injuraturi.

Serios acum, e foarte grav daca se ajunge la democratia pe baze de "cote" din populatie. In unele domenii, asta pur si simplu nu merge. Daca fortezi, de exemplu, ca 50% dintre cercetatorii din Institutul de Matematica sa fie femei (unde sunt cam 2,3 femei cu totul, in afara secretarelor si femeii de serviciu), o sa faci ... ceva cu litera "r"... praf. La fel, nu poti obliga ca 50% dintre studentii facultatii de litere sa fie baieti.

Nu merge, pur si simplu! Barbatii si femeile sunt diferiti si au inclinatii diferite. Mai bine ati spune mersi, voi femeile, ca sunteti subreprezentate in politica. Fiindca politica e o troaca pentru porci; de asta sunt atrasi barbatii de ea!

Tudorina spunea...

Asta cu "femeile si barbatii au inclinatii diferite" seamana cu ce se zicea despre sclavi, ca sunt facuti de la natura sa fie exploatati.
Iar daca politica e o troaca pt porci, de ce s-or fi batand asa de multi sa se bage in ea? Cumva pt ca reprezinta puterea? Si vezi Doamne, femeile sunt mai delicate, sensibiloase, plangacioase si mironosite ca sa aiba si drepturi.
Ia nu ne mai protejati atata.

oceania spunea...

Suntem o societate mai traditionalista, decat vrem sa credem. Dar intrebarea este daca femeile din politica romaneasca au ce oferi electoratului, pentru a inlatura cliseele existente. Nimic nu se schimba de la sine. Femeile din politica trebuie sa isi hotarasca singure destinul si profilul.

Pe de alta parte multi barbati n-ar vota o femeie tocmai pentru ca e femeie. Curios ca barbatii au incredere sa lase pe mana unei femei treburile casei, dar nu si treburile tarii.

Ma uit peste ce au scris unii domni pe aici si cred ca multe persoane actioneaza dupa stereotipuri pline de misoginism fara macar sa aiba constiinta ca fac asa ceva.

Imi place blogul asta.

Unknown spunea...

dintre toate deputaresele si senatoritzele alese stiti cite sunt amante si cite neveste? accept si procente.

Tudorina spunea...

@oceania, mersi de aprecieri.

@blogger, daca-mi spui si tu cati din deputatii si senatorii barbati sunt veri, cumetri, cumnati si alte rubedenii. Cu procente, da?