sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Femeile din PSD cer 40% din locurile din conducerea partidului

Aflu că Organizaţia de Femei a PSD a înaintat o propunere de modificare a Statutului partidului în aşa fel încât în structurile de conducere, precum şi în delegaţiile care vor participa la forurile statutare, să existe o reprezentare a femeilor de 40%.

Anunţul a fost făcut de Rovana Plumb, preşedinta Organizaţiei de Femei şi vicepreşedinte al PSD.

Propunerea este excelentă şi ar putea, în caz de adoptare, să fie şansa PSD de a se reforma.

Pentru a fi luată în serios, cererea Rovanei Plumb ar trebui:

- Să fie argumentată. Fără a explica în amănunt de ce ar trebui luată o asemenea măsură, criticii ei, în special bărbaţii, vor spune că singurul criteriu de promovare în partid trebuie să fie meritul persoanei, indiferent de sexul său. De aceea Rovana Plumb va trebui să încerce să dea nişte explicaţii şcolăreşti, prin care să arate că, în România de azi, cu valorile sale tradiţionale persistente la toate nivelurile, o femeie cu aceleaşi merite ca un bărbat trebuie să lupte de zece ori mai mult pentru a ocupa un scaun de conducere şi că sexismul din societatea noastră se manifestă acut şi în interiorul partidelor. De asemenea, Rovana Plumb sau orice altă persoană care-i susţine măsura de adoptare a acestor cote, va trebui să arate că prezenţa figurilor feminine în rândul partidului va însemna o schimbare radicală de imagine şi o mai bună identificare cu valorile stângii. Femeile au o aplecare mai mare către sarcinile de îngrijire, asistenţa celor marginalizaţi, solidaritate, etc., acestea fiind, nu-i aşa, valorile stângii politice.

.

- Să aibă susţinere puternică în interiorul partidului. Cel puţin femeile din PSD ar trebui să se declare la unison de acord cu adoptarea acestei măsuri şi să-şi facă publică susţinerea. De la Corina Creţu, Daciana Sârbu, Minodora Cliveti şi până la Ecaterina Andronescu şi Olguţa Vasilescu, toate ar trebui să se solidarizeze cu Rovana Plumb pentru ca modificarea statutară să fie adoptată. De asemenea vor trebui căutaţi susţinători în rândul bărbaţilor. Cei mai apropiaţi cauzei lor par a fi Mircea Geoană (care a vorbit el însuşi în trecut despre cote pentru femei, dar de 25%) şi Victor Ponta.

Adoptarea unor cote de reprezentare pentru femei pare destul de inovatoare, însă ea există în numeroase partide politice din Europa şi în lume, cu procente diferite, de la 25 la 50% (vezi linkul de mai jos). Şi PSD a avut cote de 25% pe vremea când se vota pe liste, femeile fiind puse îndeosebi pe locurile neeligibile. De atunci, nu ştiu cât de mult s-a mai respectat acest sistem (la alegerile parlamentare din 2008 sigur nu, femeile fiind cam 12% din totalul candidaţilor PSD).

Cum va fi primită acum această solicitare în rândul PSD-iştilor, vom vedea. Deocamdată constat că pentru funcţia de preşedinte al PSD s-au înscris până la acest moment doar bărbaţi. Îl avem pe Mitrea, pe Năstase şi pe Geoană şi nici o femeie nu pare să se încumete să viseze la prima funcţie în partid. E şi asta o dovadă că există un "plafon de sticlă" (aşa-numitul „glass ceiling” în engleză) care le împiedică pe femei să urce până în vârful piramidei ierarhice.

Detalii:

Lista partidelor care deţin cote de reprezentare.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu cred in ceea ce spune Rovana Plumb pentru ca ea face in mod ciclic declaratii si solicita cote - ori de cate ori este interesul ei in joc si trebuie sa revendice o functie, un mandat la alegerile din partid, din cadrul organizatiei de femei, la alegerile parlamentare, la cele europarlamentare.
Doar asa putea obtine Rovana un loc, in rest nu am vazut-o cu activitate politica, organizatia de femei este aproape moarta - mai da din picioruse cand se apropie momentul nominalizarilor si listelor.
La ultimele alegeri in partid nu s-a zbatut sa fie mai multe femei in conducere, nici la centru si nici in judete. Au existat liste la locale fara candidate, desi legea prevedea prezenta ambelor sexe, Rovana nu a reactionat in partid pentru legalitate si normalizare.
Au existat femei plasate pe primele pozitii perdante la parlamentare, nici o reactie.
Inseamna ca Rovana vrea sa fie vicepresedinte PSD, apoi vor urma alegerile in organizatia de femei a PSD si vrea iar presedinta.
Altfel nu vad de ce s-ar agita atat, pentru colege nu a facut nimic niciodata.
Este tristul adevar.

medusa spunea...

Mersi anonimule pentru informatii. Acum am realizat si faptul ca Rovana vrea cote doar pentru structurile interne de conducere ale partidului, dar nu spune nimic despre functiile publice ocupate de membrii PSD (femeile sa fie 40% din totalul candidatilor la Parlament, consilieri judeteni, locali, etc.), acolo unde e "buba" cea mare. So...