joi, 1 noiembrie 2012

Femeile în lupta electorală. Statistici

În partidele care alcătuiesc alianţele USL şi ARD, femeile reprezintă între 0 şi 15% din candidaţi.

În alegerile legislative din 9 decembrie numărul candidaţilor femei este foarte de scăzut, neînregistrându-se progrese semnificative faţă de acum patru ani. Nici un partid politic nu a luat măsuri concrete – cote, recomandări către filiale, campanii de recrutare– prin care să crească reprezentarea politică a femeilor deşi ne clasăm, ca ţară, pe ultimele locuri în Europa şi în lume la acest capitol (întrecuţi chiar şi de ţări musulmane, conform statisticilor Forumului Economic Mondial).


Un motiv de îngrijorare este prezenţa lui Gigi Becali pe listele USL. Coaliţia Anti-discriminare a atenţionat de la bun început liderii USL că ar fi cazul să reanalizeze oportunitatea candidaturii unei persoane care a manifestat constant atitudini discriminatorii şi violenţe de limbaj faţă de diverse categorii de cetăţeni. Gesturile de dispreţ ale lui Becali faţă de femei au rămas fără reacţii din partea liderilor USL. Victor Ponta promitea că va condamna imediat „orice fel de declaraţie, a oricărui candidat, cu conotaţie rasistă sau misogină”. N-a apărut însă nicio o condamnare imediată săptămâna aceasta după ce Becali a avut la RTV o atitudine de Ev Mediu atunci când moderatorii emisiunii i-au cerut să intre în dialog cu Simona Man, preşedinta PPDD:

 „Eu nu discut cu femeile. Cine e fetiţa aia? Vă întreb, ştiţi cine e fata aia? Cum să discut cu ea?”, a ţipat George Becali, acceptând în cele din urmă să răspundă la câteva întrebări adresate de un bărbat, jurnalistul Marius Nițu. Becali a explicat că e o chestiune de orgoliu: „Să vină Diaconescu să vorbesc cu el”. (Sursa.)

Sexismul şi misoginia sunt omniprezente în politica românească. Se manifestă fie virulent şi agresiv –cum e cazul cu Becali, fie se strecoară subtil atunci când se face selecţia sau excluderea candidaţilor sau când se produce ascensiunea în ierarhia din interiorul partidelor. 

Din analiza listelor candidaturilor USL şi ARD reiese că femeile reprezintă mai puţin de 15% din totalul candidaţilor:
  • USL 10,8%
  • ARD 13,2%


În interiorul celor două alianţe există mici variaţii între partide.  Cel mai prost se prezintă UNPR. Pe listele partidului lui Oprea şi Micky Şpagă nu şi-a găsit loc nici o femeie între cei 15 candidaţi. 
La PSD femeile reprezintă 11,6% din candidaţi (socialiştii europeni ar intra în pământ de ruşine), la PNL 10,6% iar la PDL 13%.

Forţa Civică şi PNŢCD stau cel mai bine (sau cel mai puţin prost) la reprezentarea femeilor, cu 14,7%, respectiv 15,4%. Ar mai fi de văzut în ce măsură colegiile uninominale la care au fost trimise doamnele să candideze au şanse reale de câştig.




Listele UDMR şi PPDD nu au fost centralizate deocamdată*. Surpriza ar putea veni de la Dan Diaconescu care, în populismul lui fără limite, ar putea miza pe mai multe candidate decât celelalte partide. 

Slaba reprezentare politică a femeilor are cauze complexe: de la poziţia secundară a femeilor în societate (şi în familie), încă foarte răspândită, la lipsa de angajament a partidelor de a reduce discriminarea de gen, până la sistemul de vot uninominal care este nefavorabil reprezentării cetăţenilor în diversitatea lor. 

Update:

*Surpriza de pe listele UDMR

2 comentarii:

Gabi spunea...

O analiza calitativa ar fi utilă. Unele dintre (puținele femei) s-ar putea să fie plasate în colegii în care nu au nicio șansă din start...

Tudorina spunea...

Mda, iar o avem 9% parlamentari femei.