vineri, 1 ianuarie 2010

Combaterea violenţei de gen, una din priorităţile preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene

Astăzi începe preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene. Printre priorităţile anunţate de guvernul condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero se numără şi politica pentru egalitatea de gen şi combaterea violenţei împotriva femeilor la nivel european.

Este pentru prima oară când o ţară care deţine preşedinţia UE îşi propune un asemenea obiectiv.

În acest sens, în următoarele luni Spania va susţine aprobarea unui ordin de restricţie pentru agresori la nivel european, care să-i oblige pe poliţiştii din cele 27 de ţări UE să protejeze victimele violenţei de gen. De asemenea va propune crearea unui Observator al violenţei de gen la nivel european, prin care să se poată pune un diagnostic comun la această problemă pentru ca apoi, tot în comun, cele 27 de ţări membre să găsească soluţii pentru combaterea fenomenului.

În acest mod, Jose Luis Rodriguez Zapatero va duce la Bruxelles una din politicile de succes prin care s-a remarcat guvernul pe care îl conduce. Spania este la acest moment una din ţările cu cel mai angajat guvern în lupta împotriva violenţei de gen (în engleză „gender-based violence”, în română folosindu-se impropriu de multe ori expresia „violenţă domestică”, violenţa domestică fiind un tip de violenţă care include şi agresiunile împotriva copiilor şi a altor membri ai familiei şi exclude violenţele care afectează femeile în afara spaţiului casei).


Câteva din multitudinea de măsuri adoptate de spanioli în ultimii ani pentru combaterea violenţei de gen la nivel intern:

  • În 2004, adoptarea Legii Integrale împotriva violenţei de gen.
  • Înfiinţarea de Instanţe judecătoreşti pentru tratarea cazurilor de Violenţă asupra Femeii şi formarea de procurori speciali.
  • Adoptarea de măsuri de protecţie cum ar fi: scoaterea agresorului de la domiciliu, ordinul de restricţie, ordinul de suspendare a comunicărilor, suspendarea regimului de vizite a minorului, etc.
  • În barourile de avocaţi s-au creat grupuri specializate ale căror servicii juridice sunt gratuite pentru victime;
  • Formarea unor poliţişti specializaţi pe violenţa de acest tip.
  • Trainuirea de medici specialişti care să trateze cazurile de violenţă de gen în baza unui Plan Naţional de Sensibilizare şi Protecţie.

Astfel, în 2008, în Spania existau 92 de judecătorii speciale pentru judecarea cazurilor de violenţă de gen şi 1.848 de poliţişti specializaţi.

În afară de aspectele juridice, guvernul Zapatero a alocat fonduri pentru campanii de sensibilizare şi educare în spiritul respectării demnităţii femeilor în toate mediile (familie, muncă, sport, etc.). În Spania, numeroşi cântăreţi au compus cântece pentru a denunţa violenţa de gen şi a le îndemna pe femei să „rupă colivia” (vezi unul mai jos). Mass media spaniolă s-a implicat enorm în toate aceste campanii.

Pe fondul acestor măsuri, în ultimii ani în Spania tot mai multe femei s-au simţit încurajate să-i denunţe pe agresori şi să nu mai îndure în tăcere actele violente (aşa cum se întâmplă, din păcate, acum în România). Din 2002 până în 2007, numărul de denunţuri a crescut cu peste 70%.



Un video în care politicieni, artişti, sportivi şi prezentatori de televiziune şi radio denunţă violenţa de gen şi îndeamnă femeile agresate să scape:

Refren ('1:18): Escapa que la vida se acaba, que los sueños se gastan,los minutos se marchan. Salta que la calma te abraza, los momentos se pasan y se te muere el alma.

(Scapă căci viaţa e scurtă, visele se pierd, minutele de duc. Scapă căci liniştea te cuprinde, momentele trec şi sufletul ţi se stinge).

______________________________

Linkuri:

Zapatero buscará trasladar a la UE su política de lucha contra la violencia de género

Violencia sobre la mujer en España

2 comentarii:

literelibere spunea...

nu e de mirare de ce Spania actioneaza in felul asta. la nivelul Uniunii Europene, doar numarul victimelor din Romania depaseste numarul victimelor violentei de gen din Spania.

Spania este tara cu foarte multa violenta impotriva femeilor. diferenta e ca aceasta tara a luat masuri majore, adoptand legi serioase (Ley Integral-2004), pe cand noi, ne facem ca aceasta problema nu exista.

sa nu uitam ca prima cauza de mortalitate a femeilor intre 15 si 45 de ani este violenta de gen, aceasta provocand mai multe morti sau daune sanatatii feminine decat cancerul sau accidentele in trafic.

Lucia Lepadatu spunea...

Iata cum Spania, preluand presedintia Uniunii Europene, ne poate "stimula" in a gasi si noi solutii pentru a mai face cativa pasi in materie de egalitate de gen si pentru combaterea violentei impotriva femeii.
Numai ca pentru asta trebuie sa auda si sa reactioneze cine trebuie, sa foloseasca experienta Spaniei cine stie, poate si vrea, altfel ...
Romania ar putea face obiectul unor plangeri la Comitetul CEDAW pentru ca nu poate asigura protectia imediata a femeii victima a violentei, legislatia si sistemul institutional nefiind conforme normelor si tratatelor internationale ratificate.